Ai un weekend liber, o maşină disponibilă şi chef de ducă dar nu ştii ce traseu să-ţi alegi? Îţi propun un tur al Transilvaniei pe care poţi să-l faci indiferent de vreme sau de sezon. Poate că ţi se pare lung şi că durează mult un astfel de tur dar îţi garantez că poţi să-l faci în 2 zile fără prea mult efort. Eu l-am făcut de câteva ori şi pot să-ţi spun că m-am întors acasă duminică seara încărcată de energie şi mai bogată cu experienţe şi informaţii noi.
Să începem deci! În funcţie de locul din care vii, poţi să-ţi alegi de unde să începi ruta pe care vreau să ţi-o propun. Eu am plecat din Bucureşti vineri seara la ora 18, iar la ora 1 eram deja cazată în Cluj. Sunt deci 5 ore de drum pe ruta Bucureşti-Piteşti-Valea Oltului-Sibiu-Turda-Cluj, cu tot cu stat la coada interminabilă de tiruri de pe Valea Oltului. Dacă vrei să vezi Sibiul noaptea, poți face o mică oprire, că tot treci prin el. Aș păstra însă un weekend separat pentru orașul lui Herman.
Cluj Napoca
Îţi sugerez să petreci o zi în Cluj, indiferent dacă eşti aici pentru prima dată sau nu. Oraşul are un farmec aparte iar atmosfera şi oamenii sunt un pic altfel faţă de celelalte oraşe din afara arcului carpatic. Poţi începe ziua cu o plimbare în grădina botanică „Alexandru Borza”, care este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut și cea mai mare din România. Biletul costă 5 lei şi ai ocazia să vezi Grădina Japoneză, Grădina romană, statui și sere cu plante din lumea întreagă.
Întoarce-te apoi în Piața Mihai Viteazul pentru a începe un tur al centrului vechi. Palatele Szeky și Babos sunt primele care-ți sar în ochi, iar mai în față vei vedea statuia impunătoare a Mihai Viteazul și cinematograful Republica.
Continuând pe strada Cuza Vodă, ajungi în Piața Avram Iancu. Aici, în centrul atenției, este Catedrala Metropolitană Ortodoxă și monumentul Avram Iancu. În jurul statuii este o fântână arteziană mărginită de băncuțe pe care poți zăbovi câteva minute. Oprește-te și observă clădirile din jur: Teatrul Național, Opera Română, prefectura și consiliul județean, Palatul de Finanțe, Palatul de Justiție și Cercul Militar.
Considerată punctul zero al întâlnirilor localnicilor, Piața Unirii este una dintre piețele vechi ale orașului Cluj Napoca. Ajunsă acolo, nu poți să ratezi biserica romano-catolică Sfântul Mihail, care este una dintre cele mai importante construcții gotice din România, alături de Biserica Neagră din Brașov și de Biserica Evanghelică din Sighișoara.
Mergând pe strada Matei Corvin, ajungi în Piața Muzeului, zonă pietonală mărginită de terase și restaurante foarte drăguțe. De văzut aici sunt Casa Matei Corvin, Biserica Franciscană și obeliscul Karolina.
Ce-mi place foarte mult la Cluj Napoca este că, deși e un oraș mare, are un farmec aparte de citadelă cochetă. Oamenii sunt parcă mai blânzi și totul parcă se întâmplă puțin mai lent, departe de vâltoarea capitalei. De multe ori am zis că aș da Bucureștiul pe Cluj Napoca și, cine știe, poate într-o zi am s-o fac.
Cazare în Cluj Napoca. Eu am dormit și vineri și sâmbătă în Cluj Napoca, la Vila Residence, pentru că am prins o ofertă foarte bună dar există soluții mai ieftine de cazare la hotel sau poți încerca un hostel în Cluj Napoca.
Târgu Mureș
După vreo oră și ceva, poți fi în Târgu Mureș, dacă mergi pe noua autostradă a Transilvaniei, prin Turda. Târgu Mureș e un oraș tare frumos, iar la sfârșit de săptămână e de-a dreptul relaxant. După o plimbare scurtă prin centru și un prânz la un preț decent, poți merge mai departe.Nu trebuie să ratezi însă Catedrala Ortodoxă, Palatul Prefecturii, Palatul Culturii, Sinagoga Ortodoxă, Biserica Romano-Catolică, Cetatea Medievală, Biserica de Lemn, Biserica Reformată și Scara Rákóczi.
Cazare în Târgu Mureș. Poți înnopta în a doua noapte în Târgu Mureș. Prețurile nu sunt foarte mari și găsești cu siguranță ceva convenabil pentru o noapte la un hotel sau o pensiune.
Sighișoara
La doar 50 de kilometri distanță se află Sighișoara și nu poți părăsi Transilvania fără să-i faci o vizită. Ai 5 motive să iubești orășelul ăsta pentru care ai nevoie doar de vreo două ore ca să-i fac un mini tur.


Brașov
La sfârșitul zilei, îți propun să treci prin Brașov. Sunt puțin peste 100km până acolo iar în drum este Cetatea Rupea la care poți face o oprire. Sau poți să-i faci fotografie din mașină, ca mine.
În Brașov, o oră e deajuns pentru o plimbare prin Piața Sfatului și împrejurimi și eventual o pauză pentru o prăjitură. De văzut: Biserica Neagră, Casa Sfatului, Casa Mureșenilor, Muzeul de Artă, turnurile și casele scorojite de vreme de pe străduțele cetății.
Acesta a fost turul de două zile al Transilvaniei. Sunt aproape 1000km care se pot face în așa fel încât duminică, la ora 21, să ajungi înapoi acasă. Sunt de părere că orașele acestea – Cluj, Târgu Mureș, Sighișoara, Brașov – sunt must see în România, iar vestea bună este că le poți vedea la sfârșit de săptămână atât timp cât ai o mașină la dispoziție. Nu mai amâna, fă un tur al Transilvaniei, fă un tur al României. Descoperă-ți țara.
_____________________________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
Frumoooos! Uai ce dor imi e de Cluj! 🙂 Parca in celelalte orase -Tg. Mures, Sighisoara si Brasov- am fost mai de curand, dar in Cluj nu am mai fost de 100 de ani. E momentul! Multumesc de idee!
Rose, termenul corect este „ioi!”. :))
Niet masina, tot cu CFR-ul as face turul, ceea ce din start e mai complicat. Dar Clujul e pe lista de ceva vreme, ar trebui sa fac ceva in privinta asta…
Nici eu nu am fost la Cluj şi tare mi-ar plăcea un week-end transilvano-bănăţean: Cluj – Arad – Timişoara 🙂
cu autocarul e mai ieftin, mai rapid şi cred că merg legate nişte curse în aşa fel încât să iasă de-un tur. 😉
Si Oradea am auzit ca-i faina 🙂
este este! în Oradea am simţit prima dată că nu-s în ţară. 🙂
Spre rusinea mea.. eu inca nu am ajuns in Cluj! 🙁 Si acum colac peste pupaza s-a scumpit in draci si CFR-ul.
trebuie să îndrepţi problema asta ASAP! 🙂
Anca, Dia, propun un TravelBlogGirls meet la Cluuuuj 😀
ai cam depasit limita de viteza, asa-i? 😀
ăăă… ăăă… nu? 😀
Ok , si Bistrita ? Doar suntem „Poarta Transilvaniei” sau Boierii Nordului !
🙂 n-am ajuns încă pe la Bistrița și nu putem scrie doar din auzite. Poate facem o vizită la vară 🙂
[…] Unde: Cluj, România (află despre un traseu de 2 zile în Transilvania) […]
[…] întreabă cineva care-s cele mai frumoase orașe din țară, îți vin în gând Sibiu, Brașov, Cluj sau chiar București. Moldova e menționată doar când vine vorba de mănăstiri, mâncare și […]
[…] să începem colinda la Sibiu, la Târgul de Crăciun. Între 13 și 15 decembrie mergem acolo (mulțumim Continental Hotels), […]
[…] de Crăciun din Cluj-Napoca are loc în Piaţa Unirii, a început pe 2 decembrie și se va încheia pe 23 decembrie 2013. […]
[…] se aplică pentru toate oraşele. Adică, dacă ai adresa în Sighetu Marmaţiei şi locuieşti în Cluj, nu e nevoie să mergi până în Maramureş pentru acte. Atenţie însă, paşaportul nu se mai […]
[…] Transilvania e o sursă nesecată de povești și de locuri incredibile de văzut se știe și am mai scris despre asta. În curând urmează și alte povești din sudul Transilvaniei pe TravelGirls.ro. Până atunci […]
[…] Citește și: Turul Transilvaniei în 2 zile […]