Prima vizită în Barcelona

Trebuie să ajungi în Barcelona măcar o dată în viaţă şi cu siguranţă te vei îndrăgosti pe loc. Străzile, clădirile lui Gaudi, palmierii, forfota, alături de o porţie zdravănă de fructe de mare şi un pahar de Sangria savurate în portul scufundat în mirosul de apă sărata te fac să vrei să rămâi acolo pentru totdeauna. După ce faci un tur al nebuniilor geniale ale lui Gaudi, după ce înconjori Sagrada Familia, după ce simţi libertatea din Parcul Guell şi după ce întârzii în faţa fiecărui obiect din Casa Batlo, te întrebi de ce ai ajuns aici abia acum. Îţi doreşti pe loc să recuperezi şi să absorbi imediat tot ce înseamnă Barcelona.

_____________________________________________________________________________

Fiind pentru prima dată în Barcelona, probabil că începi ca şi mine cu Parcul Guell, mângâi celebra salamandră, urci până la cruce şi te uiţi în jos. Întregul oraş ţi se aşterne la picioare, amestecul de vechi şi nou, de clădiri specific spaniole şi zgârie-nori, Sagrada Familia mai înaltă decât orice dar „nu mai înaltă decât opera Domnului”, toate acestea până în buza mării care te ademeneşte chiar şi la începutul toamnei. Cobori din Guell şi mergi să vezi mai îndeaproape Sfânta Familie. Ca şi mine, probabil că o înconjori de două ori, trecând o dată cu fiecare latură a sa prin alta poveste şi încercând să înţelegi nebunia de geniu a lui Gaudi.

Urmăreşti apoi drumul spre mare, la vale, şi ajungi în portul olimpic, lângă plajă, la asfinţit.  Acesta este cu siguranţă cel mai bun loc să închei o zi în Barcelona. Mirosul de apă sărată şi de peşte fript sau paella te conduc către restaurantele pescăreşti  de unde îţi doreşti să nu mai pleci. Aici ai cea mai plăcută experienţă culinară căci peştele, fructele de mare, paella şi sangria nu sunt nicăieri mai bune. Mergi după masă pe Rambla de Mar şi fă o plimbare de-a lungul mării. Te poţi şi aşeza pe spate pe o bancă sau direct pe nisip. Vânzătorii ambulanţi de pe plajă fredonând „cerveza, beer, cola, fanta, marijuana, haşiş…” fac parte din peisajul latin.

Nu te întoarce prin Ramblas sau prin Bari Gotic pentru că e foarte aglomerat seara. Te poţi strecura însă pe aleile întortocheate ale Cartierului Gotic dacă vrei să cumperi câte ceva din magazinele hippie sau din Zara, Mango sau H&M. Preţurile sunt chiar foarte bune dar mai bine vii în februarie pentru asta. Vei găsi atunci o vreme mult mai blândă decât cea de acasă iar reducerile nu te vor lăsa oricum să ieşi din magazine.

Începe a doua zi cu o cafea bună în una dintre patiseriile de cartier şi porneşte pe urmele lui Gaudi. Vezi Pedrera şi Casa Batlo, ieşi pe acoperişul fiecăreia şi-ţi garantez că deja Gaudi nu-ţi va mai părea aşa de nebun. Tronsonul interior din Batlo sau grădina suspendată a Pedrerei, mobila ergonomică şi toate acestea inspirate din natura subacvatică te fac să îţi doreşti să mai leneveşti puţin aici. Nu e nicio grabă, La Boqueria e deschisă oricând iar bunătăţile de acolo mai pot aştepta.

Continuând pe Ramblas, ajungi chiar sub coloana lui Columb care nu-ţi arată, aşa cum ar trebui, Americile dar poţi urca până sus să vezi lumea prin ochii lui. Poţi renunţa la vizita Acvariului în favoarea Muzeului Cataloniei, un muzeu modern şi interactiv care-ţi conturează, timp de vreo două ceasuri, istoria şi cultura acestei bucăţi a Spaniei. Când te întorci spre Cartierul Gotic, intră şi în muzeul lui Picasso. Dacă nu ştiai, pictorul şi-a petrecut viaţa între Paris şi Barcelona iar aici găseşti mare parte din lucrările sale de început. Deci nu vei vedea aici cubismul sau irealismul lui Picasso ci partea mai puţin cunoscută a operelor sale: clasicismul. Încă mai poţi intra în bisericile gotice din zonă şi poţi chiar asista la slujbe. Dimensiunile clădirilor şi acustica slujbelor te ţintuiesc într-un scaun pentru câteva momente.

Odihneşte-te fiindcă te aşteaptă o zi pe cât de plină, pe atât de frumoasă în care vei merge în Poble Espanyol, un adevărat sat înconjurat de ziduri de protecţie, cu străduţe întortocheate şi chiar o mică mănăstire. Există câte o zonă dedicată fiecărei regiuni arhitecturale a Spaniei dar nu e un simplu muzeu în aer liber; aici sunt cafenele, restaurante, ateliere de artizanat şi magazine, chiar şi unul dintre cele două cuptoare tradiţionale de sticlă care mai funcţionează în Spania şi care arde tot timpul.

Urcând apoi dealul Montjuic, ajungi la castelul cu acelaşi nume care oferă poate cea mai frumoasă perspectivă asupra Barcelonei şi asupra portului. Ajungi aici fie cu funicularul şi telefericul, fie pe jos. Eu am ales varianta mai ieftină şi nu am regretat o secundă pentru că urcuşul e uşor şi o adevărată în încântare pentru simţuri. După ce faci  un tur al castelului şi al curţii, întinde-te pe marginea peretelui de ciment şi savurează un moment de libertate. Coboară apoi spre restaurantul cu cea mai bună privelişte din Barcelona, El Xalet, şi ia o gustare aici până când apune soarele. Spre seară, mergi într-una din terasele din port şi delectează-te cu un pahar de sangria, pe ritmuri de flamenco, laolaltă cu turişti şi localnici.

De dimineaţă până seară, Barcelona îţi oferă o combinaţie de culori, stiluri arhitecturale, arome dar pentru a le simţi cel mai bine pe toate, trebuie să descoperi oraşul lui Gaudi luând la picior străduţele înguste, să mănânci paella şi fructe de mare, să bei sangria căci oraşul acesta trebuie străbătut, gustat şi simţit cel puţin o dată în viaţă.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

17 COMENTARII

    • sunt atât de multe de văzut şi făcut acolo încât e de mers în fiecare an. cel puţin atunci când la noi vremea e mai rece iar acolo se stă la umbra palmierului 🙂

  1. Barcelona aproape ca a detronat Londra in lista mea de orase. N-a reusit pana la urma, dar a fost cat pe ce 🙂 Mi-a placut la nebunie si as mai marge – am vazut mare parte dar sunt sigura ca mai sunt multe si Gaudi oricum a intrat in lista mea scurta de personalitati fara de care lumea ar fi fost mult mai saraca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.