Jazz, gulaș și bere

Să zicem că ți-ai rezervat biletele de avion pentru un city-break în Praga. Ba chiar ai fost atât de rapidă încât ai găsit și un hotel sau un hostel cochet unde să îți petreci cele câteva nopți în orașul care te va adopta în curând. Care e următorul pas?

De pildă eu, până mai deunăzi, pregăteam fiecare călătorie cu multe săptămâni înainte și nu lăsam să-mi scape niciun detaliu. Planificarea începea leneș, cu o plimbare virtuală pe harta a orașului și continua frenetic cu cititul tuturor site-urilor și forumurilor de călătorie, scrise în cel puțin 4-5 limbi străine. De la informații prețioase, tips & tricks, do’s & don’t’s și printarea a zeci de hărți până la verificarea prognozei meteo, totul trebuia bine structurat și pus la păstrare, în Dosarele TravelGirls.

Dar după ce am făcut rezervarea de bilete de avion, mi-a venit o idee. Ce-ar fi să renunț la toate obiceiurile de până acum, să pun bocacii și rucsacul în cui şi să arunc în bagaj câteva rochii şi pantofii cu toc de 10cm?! Atât. Şi-am plecat fără să știu mai nimic despre o capitală pe care îmi doream, totuși, să o vizitez de multă vreme. Și nu mi-a părut rău niciun moment.

Asta pentru că esența Pragăi este, metaforic vorbind, o combinație reușită între Jazz, Gulaş şi Bere.

praga jazz

Jazz

Praga respiră cultură prin toți porii. În niciun alt loc pe care l-am vizitat nu am văzut o aşa varietate de muzee, de spaţii expoziţionale  neconvenţionale şi de un număr atât de mare de artişti adunaţi laolaltă.

Aproape pe fiecare străduță găsești cel puțin un atelier al vreunui maestru în prelucratul sticlei, al unui ciocolatier priceput ori al unui pictor care așterne Praga pe pânză, numai bună de luat în bagaj, la plecarea acasă.

Dis-de-dimineață, înainte ca Podul Carol să devină neîncăpător pentru miile de turiști care îl traversează, zeci de artiști își întind tacticos marfa. Nu strigă după tine, nu țipă în gura mare în căutare de mușterii care să le plătească munca ci așteaptă să te apropii și să iei cu tine o părticică din sufletul lor. Și al Pragăi.

Un bătrânel rupt din povești strânge în jurul lui o mână de oameni care ascultă sunetul flașnetei. O trupă de jazz acoperă vâltoarea Viltavei și strigătele pescărușilor și completează perfect tabloul unui oraș unde cultura – fie ea și manifestată stradal – e la ea acasă.

Seara, spectacolul te lovește și mai tare. Bisericile gotice, atât de numeroase, se transformă în săli de spectacol. În mai toate cafenelele și restaurantele din Castel ori din Centrul Vechi se aud acorduri de jazz. Sunetul pianului și al saxofonului face casă bună cu străduțele înguste, pietruite și slab luminate din oraș. Toată Praga e un imens puzzle din punctul ăsta de vedere și fiecare cârciumă, fiecare atelier, fiecare magazin e o piesă care se potrivește perfect cu tot ce e în jur.

Gulaş

Cele mai puternice amintiri ale mele sunt cele olfactive. Mirosul de brad îmi proiectează instant un tablou din prima vacanţă cu cortul, în pădure. Aroma fagurelui de miere îmi aminteşte de prima tabără în care am fost cu mulţi ani în urmă. Aburii de unt cald înseamnă pentru mine o tartă fragedă şi proaspăt scoasă din cuptor undeva, într-un sătuc din Provence. Însă dulceaţa cepei călite care îţi inundă pofticios nările nu e niciunde mai prezentă decât în Praga. Şi asta de la primele ore ale dimineţii, când străduţele înguste şi pietruite sunt încă pustii şi ferestrele se deschid rând pe rând, timid.

La orele prânzului ţi-e imposibil să treci indiferent pe lângă sutele de restaurante cochete. Ca de fiecare dată am stat departe de meniurile turistice şi de restaurantele internaţionale şi-am intrat în locurile acelea unde mi s-a părut că am mari şanse să stau printre localnici. E adevărat că pentru asta trebuie să te îndepărtezi puţin de centrul turistic şi, cel mai probabil, va trebui să te lupţi puţin cu bariera lingvistică dar preţurile, de cele mai multe ori, sunt la jumătate, mâncarea tradiţională este delicioasă şi atmosfera este caldă şi familială.

Primul pe lista gustoşeniilor care m-au dat pe spate în Praga e gulaşul. Gulaşul cehesc care nu are nicio legătură cu cel unguresc. E drept că amândouă au la bază carnea de vită dar dacă te-ai lins pe degete în Ungaria, atunci la Praga sigur vei mai cere şi a doua porţie.

A urmat apoi o porţie generoasă din ceea ce îndrăznesc să numesc Sfânta Treime a ingredientelor de pe masa cehilor: găluşte cu varză şi carne de porc. Combinaţia asta stranie încă îmi gâdilă papilele gustative. Ca şi cea dintre un alt soi de găluşte, carne de vită şi un sos cremos cu mărar. Iar prăjiturile şi produsele de patiserie cu mac şi aromă de scorţişoară te fac să pofteşti într-una după următorea îmbucătură.

Una peste alta, dacă eşti la dietă, fă bine şi renunţă la ea dacă mergi în Praga. Mâncărurile de aici sunt cremoase şi grele. De fapt, cred că sunt gândite în aşa fel încât să se melanjeze perfect cu berea.

Bere

Să mergi la Praga şi să nu deguşti (degustare e doar un fel de-a spune) câteva soiuri de bere e ca şi cum ai merge la Istanbul şi nu te-ai linge pe degete după ce încerci zecile de specialităţi de baclava. Ori de te duci în Spania şi nu iei la rând toate felurile de paella. Odată ce am stabilit că berea e pentru Praga ca sarea-n bucate, înarmează-te cu multă răbdare şi întră în cât mai multe berării – Pivovar adică.

Dacă te întrebi unde poţi bea bere bună în Praga, răspunsul este uşor de ghicit: peste tot. În berării, restaurante şi din supermarketurile care au standuri pline ochi cu cele mai felurite soiuri de bere. Preţul? Ieftin ca braga, cum ar spune românul: între 25 şi 34 de coroane la resturant şi între 10 şi 24 de coroane la magazin (1 € = 25 de coroane).

***

N-ai nevoie de hartă să vezi Praga. N-ai nevoie de un plan bine pus la punct. Nici măcar nu e nevoie să cunoşti vreo limbă străină. Praga e un muzeu în aer liber care te cucereşte de la primii paşi pe care îi face pe străzile-i pietruite. Fie că eşti pe tocuri ori ba. E un oraş cultural cum nu am mai văzul altul, un oraş care deşi geme de turişti de dimineaţă până seara e învăluit într-o linişte de muzeu. Praga e oraşul unde jazzul, gulaşul şi berea fac casă bună împreună la orice oră din zi şi din noapte.

Găseşti mai multe fotografii pe pagina noastră de Facebook, în albumul Praga pe tocuri.

 ________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

12 COMENTARII

  • mulţumesc 🙂 Crede-mă pe cuvânt că nu ai nevoie de niciun plan. Praga e oraşul unde să mergi fără nicio ţintă. Trebuie doar să fii foarte curios şi să intri în toate locurile care îţi fac cu ochiul şi să te abaţi pe străduţele mai puţin umblate. O să-ţi placă la nebunie, garantez 🙂

  • n-am avut ochi decât pentru bere 🙂 E minunată Praga. M-a surprins la fiecare colţ de stradă, în fiecare parc, în fiecare zi. Iar toamna în oraş este cu adevărat magică. Cred că prin aprilie-mai e foarte fain.

 1. Salutare,
  Chiar aveam in plan,o plecare in Praga.
  Imi place berea buna,exclud din start peturile.
  Imi place gulasul si papricasul.
  Cu siguranta o sa ma duc in Praga.
  Bun articolu,felicitari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.