Coasta Amalfi (ep. 4) – Ravello

Ravello, Coasta Amalfi, Italia
Ravello, Coasta Amalfi, Italia

Cu pletele în vânt, urc pe serpentine în mașina decapotabilă, ținându-mă bine în curbe. Mă simt ca Frances, la brațul lui Marcelo care îmi povestește într-o italiană dulce despre zonele acestea. Fără să înțeleg o iotă, zâmbesc frumos și mai dau din cap aprobator din când în când. Miroase a lămâi și pin iar din când în când simt mirosul sărat al mării, împreună cu un miros de flori proaspăt înflorite…

Da, iarăși visam. Eram de fapt într-un autobuz turistic neacoperit, la etaj, mergând spre Ravello, iar vântul îmi zburătăcea părul și eșarfa, acoperindu-mi ochii. Italianul ce-mi povestea despre împrejurimi era ghidul audio din căști iar brațul pe care-l strângeam era al prietenei de lângă mine. Nu e chiar ca în filme dar Ravello este într-adevăr un tărâm de poveste. Povestea mea preferată de pe Coasta Amalfi.

Ravello

Cum ajungi în Ravello

Ravello este la vreo 6 km de Amalfi. În Amalfi ajungi cu autobuzul din Sorrento sau din Salerno, depinde din ce direcție vii. Din Amalfi îți recomand să iei autobuzul turistic. Călătoria este inclusă în biletul de 7 euro despre care îți povesteam în Sorrento, valabil 24 de ore iar autobuzul ăsta turistic pleacă din aceeași stație ca și toate celelalte, n-ai cum să-l ratezi. La urcare primești un set de căști de unică folosință pe care trebuie să le cuplezi la mini-stația de lângă fiecare scaun și să selectezi limba dorită pentru ghidul audio. Drumul este absolut superb până în Ravello: mai întâi mergi pe coastă, deasupra apei, apoi intri pe serpentinele ce duc sus, pe munte. Treci printre case frumoase, vile vechi, ruine de castele și turnuri de apărare, viță de vie și livezi de lămâi.

Cu autobuzul turistic spre Ravello

Ce trebuie să știi despre Ravello

Puțină istorie. În primul rând, trebuie să știi că Ravello este un orășel de pe Coasta Amalfi, Italia și că a fost fondat în secolul 5 ca și refugiu pentru câteva familii de romani. Ei s-au adăpostit aici, în munții Lattari, de invaziile barbarilor care au marcat sfârșitul Imperiul Roman de Apus.

Dacă în secolul 12 avea în jur de 25 000 de locuitori, în 1137 Ravello a fost distrus de atacurile Republicii Pisa, iar de atunci orașul a intrat în declin, mare parte din populație mutându-se în Napoli și împrejurimi. Comerţul făcut în port cu asiaticii a încurajat din nou creşterea economică iar până în secolul 14, oraşul a înflorit iarăşi. În secolul 16 oraşul este lovit iarăşi de ghinion: cutremure, ciumă şi foamete. Abia în secolul 19 orașul își revine datorită turismului și a turiștilor europeni atrași de locul ăsta exotic.

E incredibil cum un mic orășel din munți care a trecut prin atâtea schimbări a supraviețuit până astăzi. Mai mult de atât, pe lângă turiști din lumea întreagă, Ravello atrage artiști și intelectuali celebri cu ocazia evenimentelor ce se desfășoară aici pe parcursul anului.

Ravello

Ravello – orașul muzicii

Festivalul Wagner este unul dintre cele mai vechi și cunoscute festivaluri din Italia. Are loc în fiecare vară în Ravello încă din 1953 și a pornit ca o inițiativă de a promova turismul și de a încuraja economia locală în anii dificili de după cel de-al doilea război mondial. Poartă numele compozitorului germal Richard Wagner pentru că în vara anului 1880, pe când lucrul la partitura lui Parsifal nu se încheiase încă, Wagner a început să se gândească la spaţiile scenice ale viitoarei premiere și a vizitat Villa Rufolo. Atunci, compozitorul nota în cartea vizitatorilor: „Am găsit grădina magică a lui Klingsor”.

Festivalul Wagner Ravello

Deși mare parte dintre spectacole constă în muzica lui Wagner, cele două luni de festival (iulie și august) cuprind o gamă largă de reprezentații artistice: muzică clasică, jazz, spectacole artistice, dans, expoziții de fotografie, workshop-uri și seminarii cu marii artiști.

Ravello, Coasta Amalfi

Ravello – ispita Diavolului

Legenda spune că este chiar locul oferit de către Diavol pentru a-l ispiti pe Iisus în schimbul supunerii sale.

Și suindu-L diavolul pe un munte înalt, I-a arătat într-o clipă toate împărăiile lumii. Și-a zis diavolul: Ție îți voi da toată stăpânirea aceasta și strălucirea lor, căci mi-a fost dată mie și eu o dau cui voiesc; Deci dacă Tu Te vei închina înaintea mea, toată va fi a Ta. Și răspunzând, Isus i-a zis: Mergi înapoia Mea, satană, căci scris este: „Domnului Dumnezeului tău să te închini și numai Lui Unuia să-I slujești. (Luca 4:5-8)

Ravello este menționat și în Decameronul lui Boccaccio:

după spusa unora, țărmul ce se întinde de la Reggio la Gaeta ar fi cea mai frumoasă parte din câte numără Italia; cuprinsul lui, la doi pași de Salerno, ascunde o coastă povârnită în mare, Coasta de la Amalfi, precum îi spun locuitorii, presărată cu zeci de orășele, cu grădini și fântâni, cu negustori bogați și  pricepuți la treabă, ca orice negustor. Și printre aceste orășele e unul botezat Ravello, în care, așa precum și azi trăiesc bogați destui, trăia pe vremuri unul mai bogat ca oricare altul, pe numele Landolfo Ruffolo, care nemulțumit fiind cu averile adunate, poftind să și le îndoiască, era mai-mai să-și piardă și viața dimpreună cu ele.


Ravello, Italia

Ce merită să vezi în Ravello

Catedrala sau Domul din Ravello, construită în 1087 în centrul orașului de către Orso Papiro, primul episcop al orașului, este dedicată sfântului Pantaleone. În fiecare an pe 27 iulie, credincioșii se adună aici în speranța că vor lua parte la un miracol: transformarea sângelui sfânt în apă.

Catedrala Domul din Ravello
În cripta catedralei se află Muzeul Domului cu o expoziție de diverse obiecte prețioase din secolul 13 și celebra Sigilgaita, bustul din marmură al unei femei din dinastia Rufolo. Tot aici sunt și moaștele sfântului Tommaso, sfintei Barbara și sfântului Lorenzo. Biletul de intrare costă 2 euro iar muzeul este deschis din aprilie până în octombrie, în fiecare zi de la 9 la 19.


Villa Rufolo
Villa Rufolo a aparținut celebrei familii Rufolo și datează din secolul 12. Pe lângă grădinile superbe și încăperile restaurate în secolul 19, Villa Rufolo este cunoscută pentru scena de deasupra mării, locul în care are loc Festivalul Wagner.

 

Vila Rufolo
Biletul de intrare în Villa Rufolo costă 5 euro iar programul de vizitare este 9:00-20:00 pe timpul verii și 9:00-16:00 în sezonul rece. În iulie și august, pe perioada Festivalului Wagner, programul de vizitare se poate schimba așa că verifică site-ul oficial înainte să mergi acolo.


Villa Cimbrone
Villa Cimbrone a fost construită undeva în secolul 11 și e cunoscută pentru „terasa infinitului”. Villa este acum hotel dar grădinile sunt deschise publicului pentru vizitare.

 

Chiesa di San Giovanni del Toro
Biserica San Giovanni del Toro e aici încă dinainte de anul 1000 dar a fost restaurată de câteva ori de atunci.

 

Santa Maria a Gradillo

 

Sanctuarul Sfintilor Cosmas si Damian

Cazare în Ravello

Ravello este unul dintre locurile de pe Coasta Amalfi pe care eu l-aș alege pentru a reveni și pentru a sta aici cel puțin câteva zile. Este deci unul dintre locurile în care m-aș caza. Posibilități sunt multe, de la camere de hotel, apartamente până la vile întregi. Prețurile nu sunt mici însă. Să nu uităm că este totuși vorba despre Coasta Amalfi, una dintre destinațiile de top din lume.Booking.com

Unde și ce mănânci în Ravello

Locul nu e problemă pentru că restaurante și terase sunt destule. Toate frumoase, cu chelneri amabili și primitori și toate cu mâncăruri delicioase: fructe de mare, scoici, paste, pizza și orice-ți mai trece prin minte. Trebuie doar să alegi și să te bucuri din plin. Italia este o experiență culinară pe care e păcat s-o ratezi. Prețul e însă problema. Dacă vrei să te încadrezi în buget și totuși să guști din tot ce înseamnă Ravello, caută o terasă mai lăturalnică, departe de cele din piața centrală. Înainte să te așezi la masă, verifică meniul de la intrare. Dacă vezi meniul zilei cu 15 euro iar o Nastro Azzuro este 2-3 euro, atunci ai nimerit într-un loc decent.

Terase Ravello, Coasta Amalfi

Sfaturi pentru călătoria în Ravello

Dacă faci un tur al Coastei Amalfi și ești doar în trecere prin Ravello, rezervă-ți o zi întreagă pentru asta. Ai ce face și ce vedea. Nu te grăbi și ia la picior micul orășel. Timp de câteva ore în miezul zilei, nu e aproape nimeni pe străduțe așa că poți să explorezi în liniște, așa cum am făcut și eu.

Ia-ți o pălărie sau eșarfă ca să te protejezi de soare. Nu uita nici ochelarii de soare și, bineînțeles, aparatul de fotografiat. Dacă ești în trecere, încalță-te cu ceva comod pentru că străduțele urcă și coboară pe serpentine sau prin diverse scurtături prin livezi și n-ai vrea ca pantofii să fie o piedică.

La Villa Rufolo, la casa de bilete vei primi și o hartă a orășelului, iar dacă nu, cere una. Oricum, poți să arunci un ochi și pe cea pe care am atașat-o aici: Harta Ravello.

Ravello, Coasta Amalfi

Ce mi-a plăcut în Ravello

Greu de zis. Întreaga experiență a fost incredibilă și mi-a rămas gândul acolo. M-aș întoarce oricând ca să stau mai mult în grădinile din Villa Rufolo, să mă așez un pic pe jos pe Terasa Infinitului de la Villa Cimbrone, să merg pe toate străduțele înguste dintre case și livezi că parcă am ratat câteva, să mai stau pe scări, la umbra unui smochin și să mănânc lămâi din copac, să prind toate spectacolele festivalului Wagner și să întârzii la o terasă de deasupra mării cu o porție de scoici și cu un pahar de vin.

Lamai Ravello

_____________________________________________________________________________

Traseul propus de Drives of a Lifetime a început în Sorrento:

Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să-l faci măcar o dată în viaţă (ep. 1)

Coasta Amalfi (ep. 2) – Salerno

Coasta Amalfi (ep. 3) – Vietri sul Mare

Coasta Amalfi (ep. 5) – Atrani

Coasta Amalfi (ep. 6) – Fiordo di Furore

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

19 COMENTARII

 1. […] Octombrie începe cu bere și se termină cu muzică bună și un loc superb: Ravello. Coasta Amalfi e locul potrivit pentru o călătorie de toamnă pentru că încă e cald iar turiștii sunt mai puțini. Festivalul Wagner este unul dintre cele mai vechi și cunoscute festivaluri din Italia. Are loc în fiecare an în Ravello încă din 1953. Găsești aici programul spectacolelor pentru luna octombrie iar aici – tot ce trebuie să știi despre Ravello. […]

 2. Eu am fost intai la Cimbrone si dupa la Rufolo, iar din cauza asta Rufolo nu m-a impresionat foarte tare. Este mult mai mica si parca si privelistile sunt mai frumoase la Cimbrone.
  Oricum, intregul orasel si toata coasta e de vis; clar mai trebuie sa merg acolo

 3. […] place Napoli. Deloc. Și când spune asta, mă refer la oraș în sine, nu la coastă și nu la locurile incredibil de frumoase în care poți ajunge plecând din Napoli. Tocmai locurile astea frumoase m-au făcut să ajung în […]

 4. Narcisa, ai fost cumva in perioada Festivalului de Muzica in Ravello ?Daca da, cum a fost?
  Si mie una mi-a placut mult, poate cel mai mult dintre statiunile de pe Coasta Amalfi. Dar as vrea sa revin in perioada festivalului.
  Imi place ca ati reorganizat site-ul si acum putem selecta tara si astfel avem acces la anumite locatii vazute de voi. Imi place de asemenea si rubrica cu carti si filme de calatorii.Bravo, fetelor !

  • din păcate, am ajuns acolo înainte de festival și într-adevăr și mie mi-ar plăcea să revin pentru muzică. avem tot timpul din lume, nu? 🙂

   mulțumim mult pentru aprecieri. am muncit mult la reorganizare 🙂

 5. […] Ravello e așezat pe o fâșie de pământ stâncoasă și abruptă la 350m deasupra mării și este un adevărat centru de artă și cultură a coastei. Noi nu îl vom prinde dar în fiecare an, în luna iulie, are loc în Villa Rufolo faimosul Festival de muzică simfonică Wagner. Ajunși în Ravello, nu trebuie să ratăm însă Mănăstirea Santa Chiara, Biserica San Giovanni del Toro, Biserica Santa Maria a Gradillo, Vila Cimbrone și Vila Rondinaia. Avem aici o hartă pentru a le găsi mai bine. […]

 6. Si mie mi-au fost de ajutor descrierile tale la locurile pe unde am fost….site-ul e fff util…anul trecut am vizitat mare parte din Italia (nord-sud) in doi cu, cortul si masina…in Sorrento am stat in camping Nube d’Argento (dragut si cel mai ok: la iesire din Sorrento). Mi-a placut atmosfera de seara din Sorrento (strazi inguste, magazine, terase, multa lume in concediu si…important, cu totul altfel de oameni decat in Napoli care nu mi-a placut 🙁 dar trebuie vazut o data in vista ), plivelistea din partea sudica din Positano spre partea nordica, mai ales seara (imaginea clasica de acolo), drumul cu autobuzul pe coasta si nu cea cu vaporul! Nu m-a incantat Amalfi oraseslul si regret ca nu mi-a programat mai bine excursia sa vad si Ravello 🙁

 7. […] ⇒Citește articolele noastre despre Coasta Amalfi: Coasta Amalfi – un tur pe care trebuie să îl faci măcar o dată în viață Sentiero degli Dei – hiking pe Coasta Amalfi Coasta Amalfi – Fiordo di Furore Turul insulei Capri într-o zi Coasta Amalfi – Salerno Coasta Amalfi – Ravello […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.