Budapesta pentru pofticioși – gulyasul la el acasă

Bomboane Craciun Budapesta
Bomboane Craciun Budapesta

Sunt sigură că ai mâncat măcar o dată un colac secuiesc și te-ai lins pe degete. Ori că ai auzit, măcar o dată, de gulașul la ceaun și de secretele preparării lui. De multă vreme îmi doream să merg direct la sursă și să încerc toate bunătățile ungurești, condimentate cu  un praf de paprika.

________________________________________________________________

E clar, experiența culinară e o parte importantă în orice călătorie. Și nu mă refer aici la un sandviș frugal într-o cafenea ori la o pizza oversized – poate doar dacă mergi în Italia. De fiecare dată rătăcesc pe străzi cu ochii în vitrinele restaurantelor – poate-poate găsesc bunătăți tradiționale la prețuri decente. Doar călătoresc low-cost.

De cele mai multe ori, în zonele frecventate de turiști, vei vedea afișate prețuri ucigătoare și inscripții ca turistic menu, traditional menu și așa mai departe. Asta înseamnă că în restaurantul cu pricina rar intră câte un localnic și că totul este doar o strategie de a atrage turiștii înfometați sau doar pofticioși – așa ca mine.

Cel mai bine este să ieși din zonele turistice. Îți dai seama că ai coborât printre localnici atunci când nu mai vezi prea multă lume cu harta în mână, nu mai auzi în jur toate limbile pământului iar oamenii din jur își văd de-ale lor: duc copiii la grădiniță, merg la serviciu ori stau la coadă la mâncare în pauza de prânz.

Primul contact cu bucătăria ungurească am avut-o cu o supă de gulyas, la Citadela. Era pentru prima dată când mâncam așa ceva și n-au durat 5 minute până mi-am terminat porția, cu tot cu ardeiul de lângă. Concluzia: bun gulașul unguresc, dom’le! Ei, dar când am încercat același fel de mâncare, de vreo 3 ori mai ieftin (450 de Forinti), în plin cartier rezidențial din Buda (aproape de Podul Margareta şi de Piaţa Moscova), am putut face o comparație. Rezultatul: încă o dată se dovedește că cea mai bună mâncare cea facută de localnici pentru ai lor. Și acum am în minte gustul gulyașului acela.

Ca și în Istanbul, mâncarea e expusă în Budapesta aproape de geamurile restaurantelor, astfel încât să nu rămâi indiferent dacă treci pe lângă tăvile cu debreceni, cartofi rumeniți și dulciuri care mai de care mai arătoase. Cea mai mare îmbulzeală e așadar la micile localuri de familie, de tip împinge-tavă, unde mai că-ți vine să încerci toate bunătățile care ți se înșiră în fața ochilor.

Cea mai bună metodă de a gusta câte puțin din fiecare fel de mâncare autentic unguresc e să mergi într-un restaurant All you can eat. Eu am fost la Rákóczi Grillház pe Bulevardul Rákóczi, aproape de gara Keleti. Cu doar 2490 de Forinti în timpul săptămânii și 2990 Forinti in weekend, ai pe alese tot ce-ți trece prin cap: varză în toate combinațiile, carne de curcan, nelipsitul gulyaș ba chiar și jumări. Cât despre desert, știam deja că ungurii sunt maeștri în prăjituri și nu m-am dezis: somloi galuska, lapte de pasăre, creme și tot soiul de alte dulciuri.

Un paradis al mâncărurilor tradiționale din Ungaria este şi ultimul etaj din Piața Acoperită (Központi Vásárcsarnok). Dincolo de faptul că vorbim despre o clădire din 1897, aflată la capătul străzii Vaci, lângă Podul Elisabeta, Piața Acoperită e raiul suvenirurilor și al bucatelor așezate ca la expoziție. Mă așteptam să găsesc o hală în care pestanii își umplu coșul zilnic. Parțial așa e, pentru că la parter se vând legume, fructe și carne iar localnicii vin aici pentru aprovizionare.

Cum urci scările însă, e plin ochi de turiști din toate colțurile lumii – un du-te-vino care te pune în mişcare. Zona cu mâncare e cea mai aglomerată și e interesant să vezi cum femei trecute de prima tinerețe, îmbrăcate în blănuri, înfulecă un cartof umplut sau o sarma supradimensionată. Cât despre prețuri, acestea sunt făcute pentru turiști, adică duble față de zona rezidențială dar ceva mai mici față de ce găsești pe Vaci Utca ori la Christmas Fair – Piața de Crăciun. Cu toate astea, se stă la coadă pentru o porție de varză umplută sau un langos de la mama lui. Dacă vrei să te înfrupţi din bunătăţile de aici ori doar să vii în vizită (e una dintre clădirile emblematice din Budapesta), ţine minte programul:

Luni: 6.00 – 17.00
Marţi – Vineri: 6.00 – 18.00
Sâmbătă: 6.00 – 15.00
Duminică: închis

Am mâncat aici din nou supă de gulyas – foarte bună – și cârnați debrecen. Iar la desert, un strudel cu cireșe și o prăjitură cu brânză și mac.

Dacă mergi în perioada sărbătorilor de iarnă – adică de la mijlocul lui noiembrie până în ajunul CrăciunuluiPiețele de Crăciun sunt cireașa de pe tort în privința ospățului. Cel mai mare şi mai cunoscut astfel de târg are loc în buricul oraşului, în Piaţa Vörösmarty, la capătul liniei vechi de metrou (linia galbenă), care de altfel este şi a 2-a cea mai veche din Europa. Zona în care bucătarii se întrec în gătit e amplasată strategic în mijlocul căsuțelor din povești iar mirosurile răspândite în aer te duc cu gândul la copilărie.

E o desfătare a tuturor simțurilor să defilezi prin fața chioșcurilor cu tot felul de bunătăți. Și ce dacă până acum 5 minute nu îți era foame! Îți garantez că imediat ce ai făcut primii pași aici, îți vei dori să guști din toate. Turta dulce e colorată și așezată tacticos pe rafturi, kurtosul se rumenește apetisant în fața ta iar aromele din vinul fiert îți gâdilă nările.  Un pahar de de vin aromat şi aburind costă între 600 şi 800 de Forinti şi un kurtos între 1200 şi 1500 de Forinti dar bucuria împărţirii lor cu prietenii e de nepreţuit.

Budapesta e locul în care pofticioşii sunt bineveniţi, mai ales în perioada aceasta, înainte de sărbători. Te asigur că nu vei rezista tentaţiei şi te vei înfrupta din fiecare delicatesă ungurească.

Vezi şi: Cât te costă să ajungi în Piaţa de Crăciun din Budapesta

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

13 COMENTARII

  1. Articolul asta nu e bun pentru pofticiosi ca mine! Mai ales ca acum 2 ani in Decembrie am fost si eu de Craciun la Budapesta. A fost de vis! Ca sa nu mai vorbesc de mancare. 🙂 Eu fiind din Transilvania sunt familiarizata din familie cu bucatele unguresti, asa ca picant is good!

    • oh, Dia, într-adevăr e imposibil să treci pe la târgurile astea şi să nu pofteşti la toate cele. Şi eu sunt mare fan al bucatelor picante… si al mâncărurilor din Ardeal 🙂

  2. […] August e luna festivalului Sziget din Budapesta, Ungaria. Dacă îți cumperi bilet până la sfârșitul lui aprilie, ai reduceri de luat în seamă. Se întâmplă între 6 și 13 august dar programul concertelor nu e gata încă așa că fii cu ochii pe site-ul festivalului. Se poate campa în zonele amenajate dar dacă nu obișnuiești să stai la cort, poți opta pentru un apartament, o cameră de hotel sau un hostel. De mâncare să nu-ți faci griji, ești în țara gulyașului. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.