Ce vezi în Antalya în afara resortului all-inclusive

Multă vreme am refuzat ideea de a merge pe litoralul turcesc din câteva motive bazate mai degrabă pe prejudecăți. Cum nu ne place să stăm închise într-un complex hotelier ci apreciem mai degrabă plimbările din timpul zilei decât leneveala pe malul piscinei, am exclus ofertele agențiilor pentru Antalya. De curând am aflat însă că litoralul Turciei înseamnă mai mult decât hoteluri luxoase și piscine imense. Am aflat că la doar o aruncătură de băț poți să explorezi cascade, munți, temple, ba chiar și-un strop de zăpadă la început de vară.

Tot ce-ți trebuie este puțină voință să te desprinzi de confortul resortului de 5 stele, să închiriezi o mașină cât de ieftină (dacă nu ai venit cu ea de acasă) și ai o hartă bună.

Orașul antic Termessos

Termessos e agățat la vreo mie de metri altitudine deasupra mării, la sud-est de muntele Solymos, la 30 de kilometri de Antalya, și este unul dintre cel mai bine păstrate orașe antice din Turcia. În prezent, Termessos face pare din Parcul Național Güllük Dağı iar pentru intrare trebuie să cumperi un bilet (5 lire). Programul de vizitare este 08:30-19:30 (ultima intrare e la 17:30) în timpul verii și 08:00-16:30 în timpul iernii. Mai multe informații găsești aici și poți face chiar și un tur virtual.

Termessos antalya turcia

Amfiteatrul din Termessos cu vedere la mare

Vedere din Termessos

Vedere din Termessos

Termessos antalya turcia 2

Vedere spre Saklikent

Termessos antalya turcia 3

Util: pentru a ajunge la situl arheologic, trebuie să urci cu mașina pe un drum de 15 km plin de serpentine dar cu asfalt bun. Ia-ți cu tine încălțări sport comode sau bocanci de munte.

Stațiunea de ski Saklikent

Saklikent e una dintre cele mai apropiate de Mediterană și de Ecuator stațiuni de ski. Cu toate astea, aici se schiază bine timp de 120 de zile pe an, între 10 decembrie și 10 aprilie.

Site-ul oficial: www.saklikent.com.tr

munte Sakklikent, antalya, turcia

Pârtia Saklikent

Stațiunea Saklikent și drumul neasfaltat făcut datorită carierei de marmură.

Stațiunea Saklikent și drumul neasfaltat făcut datorită carierei de marmură.

vederea asupra antalya, turcia

Vedere asupra Antalyei din Saklikent

Râul și cascadele Duden

Sunt (cel putin) 2 cascade Duden: aceasta (care e și foarte greu de găsit pe GPS) și cea de la vărsare. Toata lumea te trimite la cea din urmă fiindcă e mai ușor de ajuns la ea dar prima merită într-adevăr tot efortul.

Mai multe informații: aici

Atentie, sunt (cel putin) 2 cascade Duden: aceasta (care e si foarte greu de gasit pe GPS) si cea de la varsare. Toata lumea te trimite la cealalta fiindca e mai usor de ajuns.

 

Canionul Ahmetler

Apa din canion are 4-5 metri adâncime și se poate înota lejer în ea dar nu există niciun fel de amenajare. Primăvara, apa este foarte rece așa că e de preferat să vii aici pentru bălăceală în toiul verii. De altfel, poți veni oricând pentru vizitat.

O firmă care organizează ture de canyoning pe Ahmetler: Novaraft

Cascada Kursunlu

Cascada Kursunlu e la vreo 20 de kilometri de Antalya, într-o pădure parfumată de pini, măslini, smochini, leandri și mentă. Apa este curată și impecabilă, iar culoarea ei ne-a amintit de Gorges du Verdon din Franța.

Părerile celor care au fost în zonă: aici

Lacul Oymapinar

Oymapinar este un lac artificial al cărui baraj s-a construit în 1984 pe râul Manavgat. Alte imagini de la baraj: aici

Cascada Manavgat

Fiind una dintre cele mai cunoscute din Turcia, la doar 3 kilometri de satul cu același nume, cascada Manavgat nu este foarte înaltă dar curenții provocați de ea sunt cu adevărat puternici. Dacă ești atentă, poți vedea păstrăvii sărind în valurile învolburate de la baza cascadei. Când cresc apele, în primăvară, cascada abia se mai vede sau chiar dispare sub nivelul apei.

Cascada Duden la vărsare

Canionul Kopru

Canionul Kopru (sau Köprülü în turcă) se află în parcul național cu același nume, are vreo 400 de metri adâncime și se întinde pe 14 km de-a lungul râului. În zonă, pe la restaurantele cu specific pescăresc, se mănâncă un păstrăv proaspăt foarte bune așa că nu trebuie să ratezi ocazia.

Site-ul oficial al parcului național: www.koprulucanyon.com

Info util:

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

Narcisa

De peste cinci ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unui hotel cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plecoricând de acasă pentru munți, mâncăruri interesante, snorkeling,fructe de mare și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa

Share

Îti mai recomandam:

Cele mai frumoase locuri în care să mergi cu cortul în România
Și, ce ziceați că faceți de 1 iunie?
Vacanță în Madeira: hiking spre cel mai estic punct al insulei
La ski în Soelden – ghid util pentru o vacanță de iarnă în Austria
Rezervă singură: 5 zile în Cappadocia – bilete de avion, bagaj de mână, cazare cave-hotel, zbor cu balonul
Tag-uri: , , , , , , , , , , ,

3 Responses to Ce vezi în Antalya în afara resortului all-inclusive

 1. Saklikent are si un canioon vizitabil pe timp de vara cu posibilitatea unei balaceli; diferenta de temepraturi in aer este de aprox 10 grade, noi am venit de la 35 si am avut parte de 25 in canion, iar apa era criminal de rece.

  La Duden eu am ajuns la cea mai ascunsa datorita unor prieteni vorbitori de limba turca. Este foarte frumoasa si merita o vizita.

  diana 17 March 2014 at 13:35 Reply
 2. Daaaa, foarte bun pastravul ala. Imi amintesc ca restaurantul era lacustru.
  Si raftingul pe Koprulu e misto. Highly recommended!

  Ioana 21 March 2014 at 19:57 Reply
 3. Pingback: 5 articole de citit duminică seara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *URMĂREȘTE-NE!