Priză cu priză – căţăratul, mai mult decât un sport

Primul contact cu un panou de căţărare s-a terminat cu o durere cruntă în braţe, palme uşor julite şi o dorinţă nebună de a mă urca cât mai sus şi de a simţi  raceala şi asprimea pietrei sub degete.  Căţăratul te scoate imediat din zona de confort şi te pune faţă în faţă cu limitele tale atât fizice cât şi psihice pentru ca la final, când ajungi din nou cu picioarele pe pământ să te simţi un pui de semizeu.

Indiferent dacă ai în faţă un perete de stâncă sau un panou frumos colorat, dacă eşti asigurată în ham sau îţi încerci norocul la bouldering, prima senzaţie pe care o vei simţi va fi cea de teamă. Cu siguranță vei avea parte și de puţin entuziasm care va creşte pe măsură ce te vei îndepărta de sol. Treptat vei explora o mulţime de senzaţii şi emoţii şi vei învăţa câteva lecţii importante despre tine şi despre ceilalţi.

Preconcepțiile oricărui început

Îmi amintesc că m-am aruncat în acest sport fără a mă gândi prea mult şi a-mi pune întrebări. Era ceva ce îmi doream să încerc şi îmi părea destul de simplu (eşti jos, trebuie să ajungi sus, nu presupune alergat, agitat, perfeeeect!). Câteva minute mai târziu aveam să-mi dau seama cât de tare mă înşelasem, iar la cateva luni după, când am luat contactul cu stânca îngheţată, mi-am proptit genunchiul într-o piatră ascuţită şi aproape că am plâns pentru că nu mi-am mai simţit degetele timp de 30 de minute. Am realizat că am de-a face cu un sport complex şi ceea ce te invaţă trece dincolo de tehnica specifică activităţii.

Increderea în tine

Primul lucru pe care l-am învăţat este, ca şi atunci când mergi pe munte, că tu eşti prima şi singura persoană pe care trebuie să te bazezi şi numai de tine depinde fericirea/succesul tău. Privind de la distanţă, panoul de căţărat sau stânca pot părea înfricoşătoare dar apropie-te  şi ia-o uşor, priză cu priză. Eşti tu cu tine, fără scuze, fără ascunzişuri, doar tu şi ce poate face corpul tău pe care doar tu îl controlezi. Poate ai o teamă de înălţime (nu mă refer aici la fobii) sau poate îţi lipseşte încrederea în tine, acum este momentul şi asta este ocazia perfectă de a le învinge.

rapel

Încrederea în celălalt

Atunci când eşti asigurată de cineva care te filează, parte din responsabilitate se împarte. Deşi aveam totală încredere în omul de la capătul celălalt al corzii, mult timp am simţit o teamă că mă va scăpa. Apoi, pe la mijlocul panoului, când mâinile îmi tremurau mai mult de teamă decât de oboseală, mi-am dat seama că celălalt nu mă va scăpa dacă eu nu voi cădea, că depinde de mine în cea mai mare parte şi, norocoasa de mine, am o plasă, încă un punct de sprijin. Acolo, la înălţime nu eşti singură decât dacă decizi tu să fii. Eşti liberă, puternică, independentă şi în acelşi timp cineva are grijă de tine.

Dă tot și nu aștepta nimic în schimb

O altă lecţie a fost aceea că primesti exact ceea ce dai. N-am plecat la drum cu aşteptări şi nici nu m-am visat a face performanţă, dar antrenamentul şi munca constantă au dat roade. Ca în orice alt sport nu există scurtături,sau reţete magice. Nimeni şi nimic nu pune presiune asupra ta, doar tu decizi dacă vrei să fie un hobby, să-ţi demonstrezi ţie ceva sau devii cea mai bună. Partea care mi-a plăcut cel mai mult este că nu există eşec. Faci atât cât poţi, cât îţi face plăcere, e bătălia ta.

Acum, după o pauză destul de lungă în care espadrilele şi hamul m-au aşteptat răbdătoare în colţul cu lucruri pentru care trebuie să-mi fac timp, au reînceput să mă furnice buricele degetelor. Stânca e tot acolo şi până ajung să o cuceresc din nou mai exersez pe un copac, un panou, o situaţie de viaţă. Stânca e mereu acolo.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Maria
Ultimele postari ale lui Maria (vezi toate)
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.