Cărţi despre călătorii: Recenzie „Bastarda Istanbulului” de Elif Shafak

Timp de câteva seri, „Bastarda Istanbulului” de Elif Shafak m-a purtat printr-o călătorie imaginară prin Turcia, Armenia și America de Nord dincolo de obiectivele turistice. De fapt, nu e nimic turistic în cartea asta, e o poveste despre oameni, despre cultură și cele mai stricte principii ale sale după care aceștia încă se ghidează, e despre obiceiuri despre care habar nu aveam, despre mâncăruri pe care doar bătrânii mai continuă să le pregătească și pe care tinerii au început să le dispreţuiască, e despre o istorie tristă a armenilor și despre genocidul ce nu a fost și nu va fi niciodată uitat.

Cartea lui Elif Shafak îţi deschide o poartă către călătorii altfel, dincolo de cărările deja bătute, te îndeamnă să afli mai mult despre turci și despre armeni, te ademenește în cârciumioarele din spatele conacelor și acasă la localnici. Poate că vacanţele noastre în Istanbul sunt numai lapte și miere dar viaţa oamenilor ce trăiesc dintotdeauna acolo nu e tocmai o poveste cu happy end ci una obișnuită, ca a noastră, a tuturor. Deși se spune că țările musulmane sunt extrem de conservatoare, cartea asta arată partea aceea a Istanbulului în care aceeași familie are femei cu tatuaje, piercing-uri dar și femei cu batic pe cap, foarte religioase. Pe de altă parte, Statele Unite ale Americii sunt văzute ca tărâmul tuturor posibilităților… democratice în timp ce minoritățile de armeni sunt extrem de închistate și luptă să-și ducă tradițiile mai departe chiar și peste ocean.

„… un test prin care îți puteai calcula singur nivelul de <<armenitate>>.

1.Dacă ai crescut dormind înfofolit în pături împletite de mână sau purtând cardiganuri împletite de mână la școală.

2.Dacă în fiecare an de ziua ta ai primit cadou o carte de citire armeană până la șase sau șapte ani.

3.Dacă ai un tablou cu muntele Ararat atârnat acasă, în garaj sau la birou.

4.Dacă te-ai obișnuit să fii iubit și alintat în armeană, certat și pedepsit în engleză și ignorat în turcă.

5.Dacă îți servești oaspeții cu hummus cu chipsuri de tortilla picante și sos de vinete cu prăjiturele de orez.

6.Dacă ești familiarizat cu gustul de mantilar, mirosul de sujuklar și blestemul bastirmei.

7.Dacă te superi și te enervezi ușor din cauza unor lucruri extrem de banale, însă reușești să-ți păstrezi stăpânirea de sine când nu se întâmplă ceva într-adevăr grav din cauza căruia ar trebui să te îngrijorezi sau să intri în panică.”

Pe măsură ce înaintezi în paginile cărții, te afunzi într-o înșiruire de povești paralele despre destinele a câtorva personaje conectate de rădacinile familiei și de câteva secrete adânc îngropate în sufletul fiecăruia dintre ei. Chiar dacă își duc viaţa la mii de kilometri distanţă, viaţa Asyei (bastarda din Istanbul), cea a lui Armanoush (armeancă din Statele Unite ale Americii) și a lui Mustafa (turcul tatăl vitreg al acesteia) sunt asemănătoare și se întâlnesc la un momentdat în cel mai neașteptat mod posibil. Fiecare poveste e o călătorie în sine, o incursiune în cultura Turciei și în cea a Armeniei, cu bune și cu rele, cu toate acele lucruri despre care nu citești în ghidurile turistice.

„Istanbulul e un potpuriu de zece milioane de vieți. O carte deschisă, cu zece milioane de povești învălmășite. Istanbulul se trezește din somnul său agitat, gata pentru haosul orei de vârf. Din momentul ăsta sunt prea multe rugăciuni de împlinit, prea multe blasfemii de notat și prea mulți păcătoși, dar și prea mulți nevinovați la care trebuie să veghezi. În Istanbul e deja dimineață.”

Cum pui mâna pe carte >> „Bastarda Istanbulului” de Elif Shafak

„-Ei bine, întreabă-l câți morți transportă cu dricul în fiecare zi.

Când i se traduse întrebarea, șoferul clătină din cap: – Depinde de anotimp. Primăvara e cel mai rău; primăvara nu mor mulți oameni. Însă după aia vine vara, cel mai aglomerat anotimp. Dacă se fac patruzeci de grade, e o nebunie pentru noi, avem morți cu duiumul, în special bătrâni… Mor ca muștele.. Vara oamenii din Istanbul mor pe capete! Se opri gânditor, lăsându-i Asyei povara semantică…”

Citește și celelalte recomandări ale noastre de cărți cu și despre călătorii.

„Orașul era un amestec de arome, unele puternice și râncede, altele dulci și îmbietoare. Aproape fiecare miros îi amintea lui Armanoush de un fel de mâncare, în asemenea măsura încât începu să perceapă Istanulul cap e ceva comestibil. Se afla aici de opt zile și, cu cât stătea mai mult, cu atât Istanbulul i se părea mai straniu și cu mai multe fețe. Poate se obișnuia cu faptul că era o străină în acest oraș, dacă nu se obișnuia cu orașul în sine.”

 

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

  1. Tocmai ce am terminat aceasta carte si am simtit ca mi-a fost foame incontinuu!

    Dincolo de descrierile felurilor de mancare, de tabloul orasului si de destinele personajelor, mi-a placut mult de tot modul in care a fost scrisa.

    As reciti-o din nou, intr-o cafenea din Istanbul…

  2. Pur si simplu o ador pe Shafak! Am descoperit-o tot prin Bastarda Istanbulului si am continuat sa ii citesc cartile, pana cand le-am epuizat. Desi nu am ajuns pana acum in Turcia (ciudat pentru cineva din Romania, stiu), simt totusi ca am vazut si trait atmosfera magica e care Shafak o emana prin cartile ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.