Cinci cărţi pentru zilele friguroase din iarna asta

Deși sezonul rece nu e motiv de stat acasă, în timpul iernii petrecem parcă mai puțin timp pe drumuri. Chiar și în călătorii, cum zilele sunt mai scurte, ne retragem mai devreme în interior, la căldură. Vremurile s-au schimbat, nu mai stăm la gura sobei ci în fața vreunui șemineu iar eu folosesc deja de vreo doi ani un Kindle pentru cărți în format electronic. Fie că sunt acasă, în vreun avion ori în deplasare, pofta de citit crește în timp ce temperaturile scad. Și chiar dacă nu am plănuit-o, îmi tot pică în mâini cărți despre călătorii sau cărți care mă duc cu gândul la aventuri în jurul lumii, fie ele reale ori imaginare.

Citește și:

30 de idei pentru o vacanță iarna

10 locuri în care să mergi cu prietenii și familia în decembrie

5 orașe pe care să le vezi iarna

Despre Myanmar: George Orwell – Zile birmaneze

Asta e genul ăla de carte pe care o începi, o lași, continui, o mai lași un pic, apoi o iei de la capăt, te plictisești groaznic, o mai abandonezi încă o dată și tot așa. Până la un punct, când pur și simplu te îndrăgostești și nu o mai poți lăsa din mână până nu o termini. „Zile birmaneze” e povestea unui englez – James Flory – care-și duce veacul într-o zonă izolată din Myanmar (fosta Burma) în care englezii exploatează lemn, în perioada de declin a coloniei engleze din Myanmar. Comunitate mică de englezi ce trăiește aici e dependentă de clubul european unde se întâlnesc în fiecare zi și pun țara la cale, în adevăratul sens al cuvântului. Diferențele culturale între cele două nații care conviețuiesc aici, birmanezii și englezii, sunt atât de mari încât nasc tot felul de intrigi și chiar violențe. Europenii pe de o parte nu înțeleg nimic din cultura și obiceiurile localnicilor, ba chiar îi tratează cu o superioritate jenantă demnă de stăpâni de sclavi, și ajung să-i disprețuiască iar birmanezii sunt frustrați de puterea englezilor asupra comunității lor. Între timp, englezul nostru, Flory – un singuratic depresiv ce-și ocupă nopțile cu o amantă birmaneză, duce o luptă interioară împotriva presiunilor sociale și a colegilor de club. „Zile birmaneze” a lui George Orwell e o oglindă a situației Birmaniei de sub colonia britanică dar și a culturii birmaneze din zilele noastre. Mi-ar fi plăcut să citesc cartea asta înainte să plec spre Myanmar.

Unde găsești cartea: „Zile birmaneze” de George Orwell

Citește mai multe: articolele mele despre Myanmar

Inle, Myanmar
Inle, Myanmar

Călătorie spre Asia: Daniel Mason – Acordorul de piane

În neștiința mea, habar nu aveam că există o astfel de meserie – acordor de piane. Cu asta se ocupă de o viață Edgar Drake, personajul principal al romanului, în jurul căruia autorul țese o suită de povești ce pornesc din Londra și ajung până în Asia. Povestea începe în perioada în care Burma (Birmania sau Myanmar) era în proces greoi și violent de colonizare englezească iar unul dintre medicii britanici aflați în misiune la fața locului – Anthony Carroll – solicită un specialist în piane Erard. De ce ar avea nevoie medicul de un acordor de piane pe un tărâm de luptă? Aceasta e întrebarea care îl urmărește pe Edgar Drake pe tot parcursul călătoriei sale, prima sa ieșire din țară, din Londra până în Asia. De-a lungul drumului său cu vaporul, londonezul pasionat de piane cunoaște tot delul de oameni și ascultă tot soiul de povești despre culturi și religii cu totul diferite. Viața sa liniștită și poate chiar plictisitoare din Londra, alături de soția sa, s-a schimbat cu totul din momentul în care a primit solicitarea de a repara un pian în Asia. Ce urmează? Te las să afli. Nici eu nu am terminat încă romanul.

Unde găsești cartea: Daniel Mason – Acordorul de piane

Citește mai multe: articolele mele despre Myanmar, India

Călugăr profesor într-o școală din Inwa, Myanmar
Călugăr profesor într-o școală din Inwa, Myanmar

Despre Japonia: Yasunari Kawabata – Frumusețe și întristare

Cartea începe cu o călătorie, aceea a lui Oki care își lasă familia acasă și pleacă spre Kyoto ca să asculte clopotele de sfârșit de an. Nu e singurul motiv pentru care pleacă la drum. Deși e trecut de prima tinerețe, Oki nu a uitat-o nicicând pe iubita lui de la 16 ani, care a devenit între timp o pictoriță celebră – Otoko. Reîntâlnirea lor scoate la suprafață amintiri și regrete care îl urmăresc apoi pe Oki de fiecare dată când acesta se întoarce acasă. În poveste intervin ucenica lui Otoko dar și fiul lui Oki care adaugă încă o doză de întristare romanului. Totul decurge foarte lent în carte, cu o delicatețe de care poate că e capabil doar un japonez. Atenția la detalii, la fiecare replică, orice sentiment – toate acestea îți aduc inevitabil o stare de liniște.  Stare ce merge de minune cu un ceai fierbinte.

Unde găsești cartea: Yasunari Kawabata – Frumusețe și întristare

Citește mai multe: articolele Ancăi despre Japonia

ceai de menta (1)

Despre Azerbaidjan: Kurban Said – Ali și Nino

Ali Han musulmanul și creștina Nino Kipiani se cunosc pe o stradă din Baku în timpul liceului și încep astfel o poveste de dragoste presărată cu obiceiuri musulmane, azere și un război – Primul Război Mondial. Cartea te introduce în cultura azeră și în istoria acestei țări dar și a Iranului și a Georgiei. M-a amuzat foarte mult un moment din poveste: războiul încetase, turcii au ocupat Baku iar localnicii rămași în viață se întorc în oraș ca să-și recupereze agoniseala de printre dărăpănături. Ali și Nino își găsesc casa aproape distrusă, jefuită și plină de mizerie. Ea, Nino, se mobilizează imediat și în numai o zi adună muncitori, începe lucrările de reconstrucție, caută mobilă și covoare. Soțul ei, Ali Han, se urcă pe acoperiș cu tatăl său, răsuflă ușurați, beau un ceai împreună privind spre zarea răvășită și încep un joc în care fiecare încearcă să-și atingă nasul cu limba. Țara arde și baba se piaptănă.

Unde găsești cartea: Kurban Said – Ali și Nino

Despre Asia Centrală: Jack Weatherford – Genghis Khan and the Making of the Modern World

„Genghis Khan and the Making of the Modern World” nu e o carte ușor de citit, e scrisă într-o engleză greoaie și conține al naibii de multe informații despre istoria Asiei Centrale, de la nașterea marelui khan până la crearea celui mai mare imperiu din lume. Am început să citesc cartea lui Jack Weatherford înainte să plec în Uzbekistan, am citit-o în timp ce eram acolo, mi-a fost de mare ajutor în cele nouă ore în care străbăteam deșertul Kyzyl Kum și am terminat-o abia după ce m-am întors de acolo. Fără ea, mi-ar fi fost greu să înțeleg ce am văzut în Asia Centrală, căci cartea prezintă destul de clar cum s-au format popoarele din stepa Mongoliei, obiceiurile și religiile lor dar mai ales influențele națiilor vecine. Spre deosebire de o carte stufoasă de istorie, „Genghis Khan and the Making of the Modern World”  este mai degrabă un roman în mijlocul căruia personajul Geghis Khan crește, un roman pe care orice pasionat de călătorii și istorie ar trebui să-l citească.

Unde găsești cartea: Jack Weatherford – Genghis Khan and the Making of the Modern World

Citește mai multe: articolele mele despre Uzbekistan

Samarkand, Uzbekistan
Samarkand, Uzbekistan

BONUS: După ce termini de citit „Genghis Khan and the Making of the Modern World”, îți recomand să vezi filmul Mongol: The Rise of Genghis Khan și serialul Marco Polo.

Vezi și: 55 de cărți pentru toți pasionații de călătorii

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.