Idei de weekend: când ți se promite marea cu sarea

Atunci când ai doar un weekend liber și ți se face dor de ducă ai vrea să găsești un loc nu foarte departe de casă, nu foarte aglomerat și unde să ai ce face. Pentru puțină aventură, aer curat, un lac, un munte de sare, un canion de sare, un vulcan și un loc unde să mănânci bine la sfârșit de săptămână avem o recomandare: Buzău. Nu da fuga în oraș pentru că nu despre el e vorba ci despe câteva puncte cheie pe harta județului, astfel încât la sfârșitul weekendului toată lumea să fie mulțumită.

_________________________________

Prin Buzău nu mai fusesem (cu ceva ani în urmă) decât în Pădurea Ciolanu, unde sunt mănăstirea și tabăra de sculptură care poartă același nume. Despre Vulcanii noroioși știam câte ceva (dar cine nu știe?) însă nu am mers niciodată pe acolo – probabil pentru că îi știam atât de aproape de casă încât am amânat de fiecare dată o deplasare într-acolo. Așa că atunci când a venit vorba despre o zi hai-hui aproape de București i-am pus repejor pe listă, am adăugat și un loc surprinzător pe care l-am descoperit tot googălind despre ce e de văzut/făcut în zonă, ne-am urcat 4 în mașină și am plecat la drum. Roaaadtriiiip!

Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (4)

Traseu

București – Vulcanii noroioși de la Pâclele Mari – Vulcanii noroioși de la Pâclele Mici – Chiliile – Pensiunea Meledic – Canionul de sare – București

Despre cum ajungi la Vulcanii noroioși și ce găsești acolo a scris Narcisa în O plimbare pe lună așa că nu mai reiau. În schimb, sunt foarte puțini cei care au auzit despre Canionul de sare (Platoul salin cum mai apare în alte surse) iar localnicii pare-se că nu au habar de ce mină de aur de sare au lângă ei. De la Pâclele Mici am preferat să mergem tot înainte pe drumul care duce spre Chiliile în loc să ne întoarcem în Berca și să continuăm pe DJ 203L prin Pleșcoi până la Sapoca și apoi pe DJ 203K până la Canion. Dacă nu ai o mașină care să facă față unor hârtoape nemaivăzute, e mai bine să șezi binișor. Știi cum se spune: drumul cel mai scurt e cel pe care îl cunoști. Canionul de sare e între localitățile Lopătari și Mânzălești, după cum poți vedea și pe harta traseului.


Agrandir le plan

Ce vezi într-o zi în Buzău

Vulcanii noroioși sunt de-a dreptul spectaculoși! Acum nu te aștepta să găsești un Etna care în loc de lavă să scuipe noroi pentru că ai să fii dezamăgită. Gândește-te numai că vulcani noroioși nu găsești pe toate drumurile – nici în România nici în Europa – iar peisajul selenar de acolo sigur face toți banii pe care îi plătești pe biletul de acces, adică 3 lei.

Dacă mergi mai întâi la Pâclele Mari – așa cum face mai toată lumea – nu vei fi foarte impresionată, mai ales că în sezon sunt și foarte mulți turiști. După ce pozezi din toate unghiurile bolboroselile nămoloase de aici, crezând că ești tu ghinionistă și că nu ai prins craterele în cea mai bună formă, pleci spre Pâclele Mici unde plătești un alt bilet de intrare (tot 3 lei), faci câțiva pași și exclami un WOW cât… Casa Poporului de mare. Aici nici măcar mirosul puternic de rafinărie (munții scuipă noroi cu miros puternic de gaze) nu te pune pe fugă și uiți că mai trebuie să iei degetul de pe declanșatorul camerei foto.

Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (3) Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (6)

Canionul de sare de la Meledic/Lopătari e una dintre minunile naturale ale naturii prea puțin cunoscute de români. Poate că e mai bine așa, totuși. Nu există niciun indicator turistic, localnicii din Lopătari abia dacă știu să te îndrume dar n-am văzut gunoaie, nu mi-a urlat muzica în urechi și nu am văzut puhoiul de turiști. Am fost singuri-singurei printre munții de sare care ajung până la 600 de metri altitudine. Locul este rezervație naturală iar accesul este destul de dificil iar atunci când plouă nu e recomandat. Dacă ești echipat cum trebuie însă, poți să o iei la pas, în amonte, de-a lungul pârâului cu sare și păcură și să te pierzi printre pereții ninși de sare.

Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (28)

Lacul Mare și tabăra de sculptură Meledic. Dacă urmezi indicatorul spre Pensiunea Meledic de la ieșirea din Lopătari (dacă vii dinspre Chiliile) ajungi după câțiva kilometri de drum pietruit la pensiune care e pe malul Lacului Mare – o ciudățenie a naturii pentru că apa este dulce deși se află deasupra unui masiv de sare. E un loc bun pentru siesta, pe iarbă, lângă cele câteva sculpturi din lemn de lângă lac sau pe băncuțele înnegrite de ploi.

Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (11)

Echipament recomandat

Pantofarii nu lipsesc nici de la Vulcanii noroioși așa că nu mică mi-a fost surprinderea când am văzut o fătucă încălțată cu sandale aurii și geantă-plic. Eu aveam bocancii în picioare… În altă ordine de idei, îți recomand să ai fie bocancii de munte fie sandale de trekking pentru că și la vulcani și în canionul de sare terenul este accidentat. O pălărie de soare/șapcă sau o eșarfă care să îți acopere capul e binevenită pentru că umbră nu ai și nu vrei să faci insolație. Nu uita să iei cu tine o sticlă generoasă cu apă!

Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (21)

Unde stai și unde mănânci

Dacă vrei să rămâi peste noapte în zonă și să ai mai mult timp de explorat împrejurimile, poți să stai la Pensiunea Meledic, de pe malul Lacului Mare sau Meledic, cum îi spun localnicii Nu am văzut camerele pentru că seara m-am întors în București dar am mâncat acolo un prânz delicios, ca la bunica acasă. Nu vreo sofisticăciune culinară ci o tavă plină ochi cu pui și cartofi prăjiți (pentru 4 persoane) și un castron cu murături atât de bune că jumătate a dispărut înainte de a ne fi adus potolul. Nota de plată – în jur de 25 de lei, cu tot cu băutură – decentă ținând cont de faptul că e singurul loc unde poți să mănânci bine pe o rază de câțiva kilometri buni.

Canionul de sare Vulcanii noroiosi Buzau (34)

Fotografii by Augustin Radu. Mai multe în albumul de pe Facebook.

***

Sunt sigură că mai sunt și alte locuri minunate, ascunse bine de tot de ochii curioșilor în Buzău și dacă știi vreunul, nu îl ține numai pentru tine. Eu m-am convins încă o dată, dacă mai era nevoie, că există o mulțime de alternative la Valea Prahovei atunci când vrei să fugi de-acasă în weekend.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

3 COMENTARII

  1. Trebuie sa ajungeti pe Valea Neagra – la Siriu. Aici e o pensiune draguta. Din Valea Neagra se fac drumetii spre Lacul Vulturilor – urci vreo 3-4 ore pana pe platou, dar merita.

  2. […] Deși nu e lucru obișnuit în România să umbli printre niște munți de sare, la Lopătari nu e înghesuială de turiști. De fapt, nu am văzut pe nimeni în weekend. Perfect, mai mult aer curat și sărat pentru mine. Citește și: Când ți se promite marea cu sarea […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.