Aventură în potcoava Bucegilor

Munţii Bucegi nu înseamnă doar Valea Prahovei şi aglomeraţie. Interiorul potcoavei (masivul are forma unei potcoave îndreptată spre sud) nu este nici pe departe la fel de cunoscut turiştilor chiar dacă e plină de obiective de interes şi legende. Ialomiţa, despre care se spune că este râul sacru al României, porneşte din centrul masivului şi formează chei (Urşilor, Peşterii, Tătarului, Zănoagei, Orzei etc.) şi bazine depresionare (Peştera, Padina, Bolboci etc.).

Aşa cum povesteam şi pe pagina de Facebook, la începutul lui august am ajuns în zona aceasta pentru trei zile, cu ocazia festivalului Padina Fest şi am încercat să explorez cât mai mult.

Cum ajungi aici:

 • cu trenul până la Sinaia sau Buşteni apoi cu telecabina până la Peştera (preţuri şi program).
 • cu maşina din Sinaia spre Padina, pe lângă lacul Bolboci, urmărind indicatorul „Hotel Peştera”. Ai grijă însă, cam jumătate din drum trebuie străbătut cu grijă de către maşinile cu garda joasă.
 • pe trasee montane din Sinaia sau Buşteni

Unde stai:
 • la cort – pe platou se poate campa pe malul apei.
 • la pensiune, cabană, hotel: Vila Coteanu, Cabana Padina, Cabana Diana, Cabana Bolboci, Cabana Zănoaga, Cabana Laptici, Hotel Peştera.

Am început cu două ture cu tiroliana (activitate oferită de foştii colegi de la clubul montan EcoXtrem) şi am continuat spre Peştera Ialomiţei. Deşi am mai ajuns în trecut la Padina, n-am mai intrat în peştera asta administrată de călugării mănăstirii cu acelaşi nume.

Peştera Ialomiţei:
 • se află la 1660m pe malul drept al Ialomiţei, în muntele Bătrâna, la 10 minute de mers de la Centrul Naţional Salvamont de pe Platoul Padina;
 • intrarea costă 6 lei;
 • o vizită completă durează aproape 1 oră;
 • în interiorul peşterii, temperatura este mai scăzută aşa că îmbracă-te corespunzător;
 • peştera este parţial iluminată dar pentru a-i vedea mai bine toate cotloanele ia-ţi o lanternă sau o frontală;
 • interiorul este umed şi aluncos şi este recomandat să ai încălţări cu talpă aderentă (bocanci);

La ieşire din peşteră am tras o ocheadă la vârfurile din jur apoi am continuat drumul pe lângă Ialomiţa, prin Cheile Tătarului săpate în calcarele datate din jurasic de Ialomiţa de altădată. Ceea ce face ca această zonă (Rezervaţia naturală complexă Cheile Tătarului) să fie unică este faptul că, pe versantul stâng al văii Tătarului, la 1548m, se află intrările în cele mai înalte staţiuni paleolitice din România: Peştera Ursului şi Peştera Mică.

Mai departe, şerpuind prin pădure apoi urcând pe drumul forestier, se poate ajunge la Podul cu Florile. Nestor Urechea scria în 1926 în „Vraja Bucegilor” că denumirea locului vine de la bogăţia florilor din luna Mai, înainte să vină turmele de oi. Este probabil cel mai frumos loc de belvedere din zonă.  De aici se vede Lacul Bolboci (al cărui baraj s-a construit din piatra exploatată de la Podul cu Florile), platoul Bucegilor şi cheile Zănoagei.

Coborând în Cheile Zănoagei pe la cabana cu acelaşi nume şi trecând prin cheile ce au aproximativ 1 km, se poate ajunge la cabana Scropoasa. Ialomiţa trece pe aici printre pereţi verticali înalţi de 200m şi sare peste multe praguri formând mici cascade. Traseul e bine marcat şi merge când pe o parte, când pe alta a apei, trecerea făcându-se cu ajutorul unor poduri noi din lemn.

În ziua următoare am mers pe malul lacului Bolboci (baraj natural, la vreo 8 km de platoul Padina) şi pentru o plimbare cu barca şi am continuat traseul până la cabana Piatra Arsă unde se poate ajunge fie pe traseul marcat cu bandă albastră în 2 ore de la Hotel Peştera, fie cu maşina pe un drum destul de bun (pe timpul verii).

Cabana Piatra Arsă se află într-o mare de jenepeniş, la o altitudine de 1950m şi este transformată într-o bază sportivă (Complexul Sportiv Național Piatra Arsă) în care vin numeroş sportivi în cantonament. Iarna, se ajunge aici cu telecabina de la Buşteni prin Babele apoi cu traseu de 2 ore cu bandă roşie, ori de la Sinaia până la Cota 2000 apoi cu traseu de 2 ore cu bandă galbenă.

Cam asta a fost plimbarea din interiorul potcoavei Bucegilor, nu departe de aglomeraţia de pe DN1 şi prea cunoscutele staţiuni de pe Valea Prahovei şi totuşi atât de diferit.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

11 COMENTARII

 1. […] Aventura noastră a început în Bucegi, în plină desfăşurare a festivalului Padina Fest. Dacă până acum nu ai fost la festival, anul ăsta nu trebuie să-l ratezi. Ne-am dat cu tiroliana, am învăţat să mergem pe bicicletă şi am bătut-o pe Narcisa la petanque (sigur îşi ia revanşa în Provence unde jocul ăsta e luat în serios de toţi locuitorii). După toată joaca asta am explorat Peştera Ialomiţei, Cheile Zănoagei şi am lenevit la soare pe malul Lacului Bolboci despre care poți citi aici. […]

 2. […] De asemenea, le poți recomanda și festivalurile care îmbină distracția cu aventura. Un exemplu este Padina Fest de la care noi nu lipsim niciodată. Pentru cei mai curajoși și echipați, există opțiunea de a face canyoning, alpinism și intrări ghidate în peșteri. Am auzit că cei de la Mareș Outdoor Events se pricep bine la asta. La fel de bine, vă puteți îndruma musafirii spre o plimbare cu caiacul la Comana ori pe lacul Bolboci din Bucegi. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.