Vacanță în Andaluzia: Sevilia – ghid practic gratuit

flamenco sevilia andalucia spania
flamenco sevilia andalucia spania

La mijlocul călătoriei noastre prin Andalucia, am ajuns în Sevilia. Un oraș complet, cu o parte urbană modernă și foarte dezvoltată și cu un centru istoric ca în povești, Sevilia e un oraș în care chiar aș putea locui. Are toate facilitățile unei metropole și farmecul unui pueblo blanco tipic andaluzian. Atunci când ești în centru, pe străduțele înguste ale cartierului evreiesc, uiți că ești în al patrulea oraș ca mărime al Spaniei. De asemenea, când nimerești într-un bar prea puțin amenajat, din spatele blocurilor, la un show adevărat de flamenco, îți amintești că ești în inima Andaluciei.

Cât stai în Sevilia

În circuitul nostru prin Andaucia, noi am stat două zile în Sevilia dar dacă mergi să faci un citybreak doar în orașul acesta, cel mai potrivit ar fi să îți rezervi trei-patru zile pentru el. Pe lângă obiectivele turistice importante, în Sevilia poți să te plimbi la nesfârșit pe străduțele sale. În plus, sunt multe piețe și parcuri frumoase în care poți lua o pauză. O seară e rezervată unui spectacol de flamenco fără discuție, una pentru plimbări nocturne iar alta pentru o cină prelungită în centrul vechi.

De văzut în Sevilia

Înainte de toate, trebuie să știi că Sevilia poartă, asemeni întregii regiuni, urmele ocupării maure din 712. Deși mare parte din oraș a fost distrusă în timpul cutremurului din 1356, au rămas în picioare monumente precum Giralda, Alcazar sau Turnul de Aur.

Catedrala Santa María de la Sede este cea mai mare catedrală gotică din lume care inițial a fost o moschee. Costă 8 euro ca să o vizitezi și ca să urci în turnul Giralda începând cu ora 11 a fiecărei zi. Se spune că aici este înmormântat Cristofor Columb dar ghidul nostru e de părere că asta nu e o informație 100% sigură.

Giralda e turnul de lângă catedrală. E cea mai înaltă clădire din Sevilia și a fost construit ca și minaret. Pentru a urca până în vârf de 5 ori pe zi, muezinul mergea călare pe un măgar pe rampele ce duc până la ultimul său nivel. Acum, Giralda este un turn cu ceas. Între timp, spaniolii au construit lângă oraș o clădire de birouri mai înaltă decât Giralda. N-a fost nicicând folosită însă.

Alcazar e în apropierea catedralei și ai nevoie de cel puțin 2 ceasuri pentru a-l vizita. Alcazar, nume arab, înseamnă palat și iar etajul superior este încă folosit de către familia regală. De fapt, Alcazar de Sevilia este cel mai vechi palat regal încă folosit din Europa. Costă 8 euro să-l vizitezi. Îți recomand să îți iei și un audio ghid și să nu te grăbești deloc când ajungi în grădini. Sunt minunate! 

Gratis în Sevilia

Nu trebuie să cheltuiești o avere ca să vezi Sevilia. Orașul e un muzeu în aer liber și nimic nu ne-a plăcut mai mult decât să ne plimbăm pe străduțele sale înguste. Intră la biroul de informare turistică de lângă catedrală, ia o hartă și descoperă orașul la picior. Pentru mai multe informații și pentru o abordare diferită, prezintă-te la ora 11 și la ora 16 la fântâna de lângă Giralda. Se organizează tururi gratuite de oraș iar poveștile ghizilor sunt delicioase. Ne e în totalitate gratuit ci la sfârșit trebuie să lași un bacșiș (3-5 euro).

Plaza de Espana este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi în Sevilia. Ca să ajungi aici, treci prin parcul Maria Luisa, unde poți opri pentru un picnic sau o mică pauză la umbră. În perioada asta, Plaza de Espana este probabil cel mai cald loc din Sevilia datorită pietrelor care reflectă lumina și căldura în așa fel încât simți cum te încălzești brusc imediat ce intri aici. Se spune că piața aceasta a fost construită ca semn de mulțumire pentru America și că așa se explică și forma de semicerc a clădirilor – ca o îmbrățișare. În Plaza de Espana s-au filmat scene din filme precum Lawrence of Arabia, Star Wars, The Dictator.

 

Cartierul Santa Cruz sau cartierul evreiesc (juderia) este probabil și cel mai frumos cartier din Sevilia. Nu mai sunt evrei aici din 1492 iar în locul sinagogii este acum doar o mică piață (Santa Cruz). Casele din zona asta sunt însă superbe și foarte frumos întreținute iar portocalii nu fac decât să completeze povestea de aici. După fiecare colț al labirintului există câte o legendă și, dacă ai ghidul potrivit, ai șansa să le descoperi pe multe dintre ele.

 

Arhivele Generale ale Indiilor se află într-o clădire impunătoare de lângă Catedrală iar intrarea este gratuită aici. Vizita nu durează mai mult de 40 de minute dar, dacă urmărești filmele documentare din interior, poți să-ți faci o idee despre felul în care sunt păstrate documente importante din istoria Spaniei. De asemenea, aici găsești și tablouri și alte expoziții temporare.

 

Turnul de Aur este pe malul râului Gualdaquivir și a fost folosit atât pentru supravegherea traficului pe râu cât și ca închisoare. Acum, Torre del Oro găzduiește muzeul naval pe care-l poți vizita gratuit marțea și cu doar 1 euro în restul zilelor.

 

Flamenco în Sevilia

Se spune că flamenco s-a născut în Triana, cartierul de pe malul celălalt al Guadalquivirului decât cel cu centrul vechi al Seviliei, și că acolo sunt cei mai mulți cântăreți și dansatori. De asemenea, în Triana ai șansa de a vedea seara, în piețe, mici spectacole ah-hoc pe stradă. Nimic nu se compară însă cu o adevărată juerga, adică o adunare într-un bar în care oamenii bat din palme, din picior, se cântă la chitară și se dansează flamenco.

Noi am găsit asta destul de aproape de centrul vechi al orașului, pe strada Levies nr. 18, La Carboneria. Nu e nevoie să plătești un bilet de intrare pentru a asista la show-ul de flamenco de la ora 22. E deajuns să ajungi aici în jur de ora 21, să-ți cumperi ceva de băut (e doar 2 euro un suc) și să ocupi un loc cât mai aproape de mica scenă. Sper că îți găsești cazare în Sevilla cât mai aproape de centru pentru că nici nu o să-ți dai seama când se face miezul nopții.

Citybreak în Sevilia

Toamna e perioada perfectă să faci un citybreak în Sevilia. Vremea e mult mai bună decât în România așa că te poți bucura de ultimele zile călduroase. Ia-ți la tine haine de vară și doar o gecuță subțire pentru serile târzii. Paravion.ro are o ofertă de cazare la Convento La Gloria 3*. Hotelul e situat la doar două minute de catedrală, ceea ce e un mare avantaj atunci când vizitezi un oraș mare. Clădirea e din secolul 15 și poartă multe povești în zidurile sale. Pe vremuri, aici erau școliți călugării și măicuțele pentru a-i converti pe cei colonizați de către Columb. În 2003 clădirea a fost restaurată și transformată în hotel cu toate facilitățile. Pentru 3 nopți cu mic dejun, costă 143 euro de persoană.

____________________

Articolul acesta face parte din campania ParAndalucia cu Paravion.ro. Pentru a vedea toate poveștile din ParAndalucia, click aici. Mai multe fotografii din această regiune găsești în albumul foto de pe Facebook și update-uri pe htag-ul #ParAndalucia de pe Twitter.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

9 COMENTARII

  1. Doua zile e prea putin pentru Sevilla. Am stat acolo o luna si cateva zile si tot nu mi-a ajuns. M-am indragostit de oras din prima seara si la sfarsit nu imi venea sa mai plec.

  2. Buna,

    Daca Elena spunea in 2012, ca 2 zile nu sunt de ajuns sa vezi Sevilla, as aprecia un sfat de la cunoscatori la a mea dilema.

    Vom vizita Andaluzia in martie, intentionam sa inchiriem o masina – am cumparat numai biletele de avion catre Malaga. Ce imi recomandati sa vizitez in 4 zile, care sunt orasele cele mai frumoase? In ce oras credeti ca ar fi cel mai bine sa ne cazam?

    Multumesc pentru sfat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.