Vacanță în Andaluzia: Granada – ghid practic gratuit

Călătoria în Andalucia începe cu una dintre imaginile pe care nu le voi uita vreodată: trei spanioli adevărați, așa cum mi-i amintesc din telenovele, cântă cu foc ceva ce pare să fie flamenco. Totul se întâmplă la Mirador, un loc superb de belvedere din Granada – cel mai vizitat oraș din Spania.

În fiecare seară, zeci de turiști și localnici se adună în jurul băieților care cântă aici ilegal. De câțiva ani, autoritățile au interzis manifestațiile de acest gen și totuși ele se întâmplă. E greu să pui stop dorinței de a-ți cânta dorul și, mai ales, e greu să împiedici atâția turiști veniți aici special pentru a asculta vocea Andaluciei.

După o oră la Mirador, înțelegi ce înseamnă Granada și, în mare, înțelegi ce înseamnă Andalucia. Ca să ajungi aici, pe terasa de unde se vede întregul oraș, urci încet printre casele de piatră vopsite în alb și conturate de flori. Aleile sunt înguste, abia încap câteva persoane. Căldura este principalul motiv pentru care s-a construit așa. În timpul verii, când termometrul arată constant 40 de grade, razele soarelui nu reușesc să intre între case și astfel, temperatura se menține mai scăzută aici, la nivelul caselor.

Din loc în loc, pe străduțele Granadei sunt mici magazine cu produse din Tunisia ori Maroc. Nu sunt deloc scumpe și e loc de tocmeală. Dacă n-ai fost vreodată în țările de la sud de Gibraltar, magazinele astea te fac să-ți dorești să ajungi cât mai curând. Mirosurile, muzica, hainele și ceramica au pus Africa de Nord pe wishlist-ul meu.

 

Când te apropii de Mirador, simți cum totul se luminează. Probabil că cel mai bun moment să fii aici este la asfințit, la golden hours, când lumina este pur și simplu încântătoare iar priveliștea te lasă fără cuvinte. Unde mai pui că ăsta e și cel mai bun moment pentru fotografii?

În spatele cântăreților se vede Alhambra (spaniolii pronunță fără h), dovada vie a faptului că maurii au ajuns aici și au clădit cel mai mare palat din provincia pe care au stăpânit-o atâta vreme. În glasul solistului se simte influența arabă iar fizionomia de gitano completează cu succes tabloul. Așa este întreaga provincie, oriunde ai întoarce capul, vezi și simți influențele poporului de dincolo de Gibraltar.

granada andalucia

Spectacolul se termină brusc. Totul încetează în momentul în care câțiva polițiști își fac apariția. Nu e nevoie de vreo scenă pentru că artiștii știu că a venit momentul să își strângă lucrurile și cutia cu bani și să plece. Turiștii care deja băteau din picior în ritmul muzicii aplaudă încântați de faptul că mulți dintre ei tocmai au luat parte, fără să-și dea seama, la prima lor juerga. Așa a apărut flamenco. Andaluzienii se adunau în jurul unor mese și își cântau dorul la chitară, bătând din palme și picior.

Toată lumea coboară de la Mirador și se împrăștie pe aleile înguste ale vechiului oraș. Aici ai cele mai multe șanse să te pierzi sau pur și simplu să te joci de-a v-ați ascunselea. De asemenea, e foarte posibil ca după colț să dai de un mic restaurant cochet sau o bodega în care să te oprești pentru o porție de salmorejo, una de flamenquín și un pahar de tinto. Sau poate doar tapas – o mică gustare (care poate fi foarte consistentă) alături de un pahar de bere (cerveza) sau vin.

În timpul săptămânii, Granada nu are o viață de noapte prea activă. Deci sunt peste 70000 de studenți aici, orașul se liniștește înainte de miezul nopții și se trezește devreme, la 6, când se deschid deja primele cafenele. După un cafe con leche, continuăm drumul nostru prin Andalucia spre Cordoba.

Cazare în Granada

În Granada aș reveni oricând chiar dacă am văzut mare parte din mustsee-uri. Aș reveni doar pentru atmosfera boemă de acolo, pentru plimbări la asfințit pe străduțele-i înguste, pentru un tapas prelungit și pentru cântarea de la Mirador. Dacă vrei să ajungi și tu în Granada, sigur găsești un apartament, o casă ori un hotel pe gustul tău aici.

 ____________________

Articolul acesta face parte din campania ParAndalucia cu Paravion.ro. Pentru a vedea toate poveștile din ParAndalucia, click aici. Mai multe fotografii din această regiune găsești în albumul foto de pe Facebook și update-uri pe htag-ul #ParAndalucia de pe Twitter.

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

6 COMENTARII

  1. […] Auzisem multe despre Granada înainte să plecăm în turul nostru prin ParAndalucia cu Paravion. Toți care au ajuns în provincia sudică a Spaniei ne-au spus că orașul acesta nu trebuie ratat iar Alhambra merită o zi întreagă. Deși prima impresie, la ieșirea din gară, nu a fost cea mai plăcută, pe măsură ce te apropii de centrul orașului, lucrurile se schimbă. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.