Ce ştii despre Maroc? Probabil că ştii că este o ţară arabă din Africa de Nord, cu o coastă la Oceanul Atlantic. Probabil că-ţi sunt cunoscute măcar din auzite oraşele Casablanca, Marrakech şi Tanger. Îmagini din piețele lor colorate pline de materiale vopsite în culori vii sau fotografii cu deșertul și cămilele locului ți-au trecut cu siguranță prin fața ochilor. Mai știai probabil că marocanii vorbesc arabă și franceză și sunt musulmani. Ce nu știai însă despre Maroc?
1. Maroc are un Mare Canion
Cu siguranță îți e cunoscut Marele Canion din Statele Unite. Ei bine, află că găsești unul asemănător și în Maroc, în Valea Dades. Între Munții Atlas și Munții Jbel Sarhro, Valea Dades oferă o priveliște incredibilă asupra munților înzăpeziți pe de o parte și a deșertului de pe partea cealaltă. Pasionații de trekking vor avea ce face aici.
2. Caprele marocane se cațără în copaci
În sud-vestul Marocului poți face niște fotografii cu care să strângi cele mai multe like-uri pe Facebook. De ce? Pentru că nu e o glumă, caprele chiar se cațără în copacii de argan ca să mănânce fructe. Sâmburii scuipați și fecalele caprelor sunt adunate, spălate, uscate și prelucrate. În Maroc uleiul de argan este folosit mai ales de berberi pentru prepararea pâinii şi a unei paste, împreună cu miere şi migdale, numite „amalou”.
3. În Maroc poți schia
Păi Marocul nu era tot numai un deșert? Ei bine, nu. Ăsta este probabil singurul loc din lume unde poți vedea zăpadă, deșert și mare în aceeași excursie. În ianuarie și februarie poți schia sau te poți da cu snowboard-ul în Oukaimeden, în Munții Atlas.
4. În Maroc poți vizita obiective din patrimoniul UNESCO
Asta pentru că Marocul poate fi o adevărată călătorie culturală. Pe lângă prezența islamică evidentă, poți merge pe urmele culturilor feniciene, romane sau bizantine dacă faci un tur al obiectivelor din patrimoniul UNESCO. Ruinele romane de la Volubilis, orașul istoric din Meknes, Medina din Essouira sau cea din Fez sunt doar câteva dintre ele.
5. În Maroc poți face surfing tot anul
Maroc are 3000 km de coastă la Atlantic, deci ai de unde alege unde să faci surfing. Dacă ești la început, se fac cursuri de surfing tot anul. Dacă ai experiență și cauți provocări, cea mai bună perioadă pentru tine este iarna. La sud de Agadir se pare că poți avea șansa să fii doar tu și valurile pentru că nu e o zonă prea explorată.
6. „Gladiatorul” s-a filmat în Maroc
Da, Russell Crowe, Angelia Jolie, Colin Farrell, Anthony Hopkins și multe alte vedete de Hollywood au filmat în Maroc. Cu siguranță ai auzit de „Gladiatorul” și probabil l-ai și văzut dar poate că nu știai că a fost filmat în Maroc. Studiourile de filmare din Ouarzazate sunt cele mai mari din lume și poți face un tur pentru a vedea unde s-au turnat Gladiatorul, Asterix & Obelix, Lawrence of Arabia, Babel și multe alte filme istorice.
7. În Maroc ai o bucățică din Grecia
Dacă ajungi în Essaouira, s-ar putea să uiți că ești în Maroc. Asta pentru că orășul ăsta seamănă izbitor de mult cu Santorini din Grecia: clădiri albe conturate cu vopsea turcoaz construite pe stâncile de pe malul mării. La doar două ore de Marrakech, găsești aici mulți meșteșugari, mobilă tradițională ornamentală și locul perfect pentru o pauză pe malul Atlanticului.
8. În deșertul Sahara sunt corturi de lux
Celebrele fotografii la apus în deșert nu sunt făcute doar de cei care fac drumeții cu rucsacul în spate sau pe cămilă. Agențiile organizează excursii foarte confortabile, de lux chiar, direct de la hotel până în înima deșertului și poți petrece noaptea acolo într-un cort de lux, cu covoare, paturi și dușuri.
9. În Maroc poți vedea cel mai tare spectacol cu stele căzătoare
În noaptea de 12 spre 13 august are loc cel mai impresionant spectacol cu stele căzătoare. În Munții Atlas sau în deșertul Sahara sunt numeroase hoteluri din care poți urmări spectacolul ceresc pentru că acolo e cea mai bună vizibilitate. În Zagora, hotelul SaharaSky are chiar propriul observator astronomic.
10. În Maroc există un oraș albastru
În nordul Marocului, în munții Rif, există un orășel care a fost izolat de restul lumii până în 1920 și s-a păstrat neatins de atunci. Chefchaouen este la poalele muntelui și are pereții văruiți cu nuanțe de albastru, fapt ce-l face să fie o atracție mare pentru turiști.
_____________________________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
11. Poti sa mananci un fel de mici din carne de camila. Am mancat la un restaurant un Dakhla si au fost foarte buni.
mulţumesc pentru completare. mai vreau! 🙂
ce-ai mai mâncat bun pe acolo?
Salut,
Te anuntam ca ne-ar face placere sa te inscrii pe http://www.allblogs.ro
Numai bine,
echipa allblogs.ro
Ah, ce frumoase lucruri nu stiam despre Maroc …
V-am scris si pe Facebook, tot in Maroc s-a filmat si Sex and The City 2, Emiratele nu le-au dat permisiunea sa filmeze in Abu Dhabi 🙂
i-auzi, nu ştiam! 🙂 oricum, nu prea mi-a plăcut SATC2 🙂
[…] http://www.travelgirls.ro/idei-de-vacanta/10-lucruri-pe-care-nu-le-stiai-despre-maroc.html Posted in General « Islanda, patria elfilor You can leave a response, or trackback from your own site. […]
[…] Sunt mulți surferi și kitesurferi aici, iar valurile sunt pe măsură. Plaja este de nisip și foarte lată, pentru cine își dorește o vacanță liniștită la plajă, este recomandat și mult mai interesant decât destinațiile apropiate de noi cu regim all inclusive. […]
Foarte util articolul, mai ales acum când am început să îmi organizez călătoria în Maroc. O remarcă: Lawrence of Arabia a fost filmat în Iordania
În Maroc poți să bei lapte de cămilă.
Pe lângă tajine și cous-cous, poți să mănânci un cap întreg de miel. Dacă te încumeți, o să-l primești întreg pe o farfurie, iar bucătarul o să insiste să mănânci tot, inclusiv ochii.
mai copii …. astea s povesti de la agentiile de turism . laptele de camila se gaseste la supermarket.e naspa…atentie seara si noaptea la hotii de buzunare;se fura si din hoteluri.turistii sunt inselati prin bazar… sport national…sunt europeni , au bani , alah nu se supara.copii nostri sunt sufera prin scoli.sunt batuti si trebuie sa si dea de buna voie pachetelul daca vor sa nu pateasca ceva rau.li se spune ca nu tre sa sifaca cruce ci sa mearga la moschee .mergeti in portugalia , spania , samd.cautati review despre casablanca , tanger , fes .in franceza dc se poate . acolo aflati adevarul despre acele locuri.
Daniel, tin sa te anunt ca bati campii cu gratie … aberezi in ultimul hal, de la a umfla putin pretul pana a fura cu nesimtire este o mare diferenta, pot chiar sa bag mana-n foc ca nici macar nu ai fost în Maroc