Traseu recomandat în Uzbekistan

Trebuie să recunoaștem că Uzbekistan nu e pe lista de dorințe a prea multor oameni. Cei care visează însă la această destinație, au motivele lor: știu despre Drumul Mătăsii, au citit despre Samarkand și Bukhara, nu au prejudecăți despre această țară, sunt pasionați de Asia Centrală ori pur și simplu vor să călătorească în locuri speciale unde nu se stă la coadă la obiectivele turistice și nici prețurile nu necesită vreun credit bancar. Oricare ar fi motivul pentru care vrei să mergi în Uzbekistan, din experiență îți spun că merită s-o faci. Uzbecii sunt la început în ale turismului dar știu s-o facă bine și cu siguranță ai ce să vezi și ce să experimentezi. Îți propun mai jos un traseu detaliat pentru o săptămână, timp în care să vezi cele mai importante locuri din țară.


Ziua 1: Zbor București – Istanbul – Tashkent

– pornește cu noaptea în cap din București, fă o scurtă pauză în Istanbul și ia următorul zbor spre Tashkent. Vezi mai multe detalii despre zboruri la sfârșitul acestui articol.

– pregătește-te pentru marele haos din aeroportul din Tashkent: visa on-arrival, bagaje, formulare. Bine ai venit în Asia Centrală!

– seara, fă o plimbare scurtă prin oraș, oprește-te într-un restaurant în care vezi mai mulți localnici și încearcă mâncărurile uzbece. Un fel de mâncare ar trebui să fie în jur de 3 dolari și nu ar trebui să depășească 5 dolari.

Hotel testat în Tashkent: Shodlik Palace Hotel

1 tashkent (1)

Ziua 2: Tashkent – Khiva

– dimineața cu noaptea în cap, zboară cu Uzbekistan Airlines din Tashkent spre Urgench apoi continuă spre Khiva.

– fă un tur al vechiul oraș Khiva care încă este locuit și vizitează complexul Ichan-Kala, casa ultimul Khan, mausoleul Ismail Khodja, medresa Mohammed Amin Khan, castelul Kunya, Kalta minaretul, palatul Tash-Hovli Palace, mausoleul Pahlavan Mahmud, moscheea Juma.

– cumpără-ți un batic din magazinele din Khiva și roagă o uzbecă să ți-l lege pe cap așa cum o fac și ele.

– cumpără șoșoni din păr de cămilă pentru toată familia, sunt ieftini, călduroși și bune suveniruri.

– mănâncă la Mirza Boshi Restaurant la apus, priveliștea este minunată.

Hotel testat în Khiva: Hotel Asia Khiva. Un alt hotel în care merită să stai este Orient Star Khiva Hotel ce a fost amenajat într-o veche medresă.

2 khiva (10)

Ziua 3: Deșertul Kyzyl-Kum – Bukhara

– pleacă dimineața în zori pe drumul spre Bukhara ce străbate deșertul Kyzyk Kum (9-10 ore).

– oprește în mijlocul deșertului la popasul în care mănâncă șoferii de tir și toți ceilalți trecători.

– dacă mai ai energie atunci când ajungi în Bukhara, ieși la o plimbare de seară prin vechiul oraș și oprește-te la terasa de pe malul lacului artificial din centru. Vei avea parte de mâncare bună, muzică live, vei vedea localnici dansând și petrecând indiferent de ziua săptămânii.

Hotel testat în Bukhara: Hotel Asia Bukhara

3 desert bukhara (7)

Ziua 4: Bukhara

– fă un tur al orașului și vizitează: Mausoleul Samanides, Moscheea Bolo-Hauz, bazarul Coumpol, Medresele (școli musulmane) Nodir-Divan-Beghi și Miri Arab, complexul Lyabi-Khauz, Minaretul, Moscheea Kalyan Mosque, piața cu condimente.

– încearcă pilaful uzbec (palov) în unul dintre micile restaurante din oraș.

4 bukhara (32)

Ziua 5: Shahrisabz – Samarkand

– mergi spre Shahrisabz (290 km, 4 ore cu mașina)

– fă un scurt tur de oraș și vizitează: ruinele palatului Ak-Saray, complexul Dor-ut Saodat (Moscheea Khazratiy Imam), mausoleul Jahongir, complexul Dor-ut Tillavat cu Gumbazi-Seiidan, moscheea Kok Gumbaz.

– fă cumpărături în vechiul oraș, vei găsi tot felul de mătăsuri, genți și textile brodate manual.

pe drumul dinspre Shahrisabz spre Samarkand, pe ultimii 70 de kilometri șoseaua merge pe la poalele munților și printre case de pământ răsfirate pe vale. Oprește la o mică afacere de familie unde localnicii prelucrează lâna iar femeile fac carpete la razboaie asemănătoare cu cele ale bunicilor noastre din România.
– continuă drumul cu mașina spre Samarkand (110 km, 2 ore)

Hotel testat în Samarkand: Hotel Registon

5 shahrisabz (7)

Ziua 6: Samarkand

– fă un tur al orașului și vizitează: piața Registan cu Medresa Ulughbek, Medresa Shir-Dor, Medresa Tilla-Kori.

– mergi la cumpărături în bazarul Siab.

– vizitează complexul arhitectural Shakhi-Zindeh, Mausoleul Guri Emir cu mormântul lui Tamerlane, moscheea Bibi-Khonum.

– mergi și în piața de condimente și fructe uscate din Samarkand și cumpără suvenirurile aromate pentru cei dragi.

– vizitează fabrica de hârtie de mătase și cumpără suveniruri de acolo.

6 samarkand (28)

Ziua 7: Tashkent

– vizitează observatorul astronomic Ulughbek;

– continuă drumul spre Tashkent (4-5 ore cu mașina)

– fă un tur de oraș în Tashkent și vizitează: Piața Independenței, Piața Navoi Theater square, Medresa Barak-Khan, Mausoleul Kaffal-Shashi, Medresa Kukeldash, moscheea Djuma mosque.

Hotel testat în Tashkent: Shodlik Palace Hotel

7 tashkent (9)

Ziua 8: Tashkent – Istanbul – București

– trezește-te cu noaptea în cap și ia primul zbor spre Istanbul

– îți recomand să stai până seara în Istanbul și să te odihnești la un pahar, două, trei de ceai turcesc pe terasa din spatele palatului Topkapi, să faci câteva cumpărături și să mai lenevești un pic pe faleză.

– spre seară îndreaptă-te spre aeroport (rezervă 1-2 ore pentru drumul spre aeroport) și ia ultimul zbor spre București.

8 istanbul (8)

Cum obții viza pentru Uzbekistan

Dacă vrei să zbori în Uzbekistan, ai nevoie de viză pe care o primești on-arrival, adică în aeroport, în Tashkent (capitala Uzbekistanului) și numai acolo. Pentru asta, trebuie să contactezi o agenție de turism care să se ocupe de documentele tale. Dacă vrei să intri în Uzbekistan prin alt aeroport sau pe uscat, trebuie să-ți iei viza înainte să pleci spre ei. Cele mai apropiate locuri în care poți să faci asta sunt Kiev, Ankara și Istanbul. Despre cum să obții viza pentru Uzbekistan am mai scris aici. Între timp, după ce am fost eu în Uzbekistan, s-a introdus viza electronică. Poți aplica pentru ea aici. De viza și rezervările mele s-au ocupat Explore Travel și Dolores Travel pe care vi-i recomand.

Bilete de avion pentru Uzbekistan

Eu am ajuns în Uzbekistan din două zboruri: București – Istanbul cu Turkish Airlines și Istanbul – Tashkent cu Uzbekistan Airways. Biletele pentru București-Istanbul-București le-am luat prin Explore Travel iar pe cele pentru Istanbul-Tashkent-Istanbul prin Dolores Travel. Combinația aceasta de zboruri este foarte bună din 2 motive: la dus pleci devreme dimineața și ai conexiune rapidă în Istanbul iar la întoarcere ajungi dimineața devreme în Istanbul și poți petrece o zi întreagă la cumpărături sau la plimbare și mâncare bună (așa cum am făcut eu) și să iei zborul de seară spre București. Pentru ruta Tashkent-Urgench, am zburat tot cu Uzbekistan Airways.

Pe cont propriu sau prin agenție?

Oricum ai face, ai nevoie de ajutorul unei agenții de turism pentru viză. De asemenea, ai nevoie de serviciile unui ghid sau ale unui șofer din două motive: permisul de conducere românesc nu este recunoscut în Uzbekistan (ai nevoie de unul nou internațional sau unul local) iar transportul public nu este cel mai fericit, din câte mi-au povestit localnicii. De asemenea, dacă nu știi rusa, cu siguranță ai nevoie de cineva care să-ți traducă, un ghid ori un șofer. Pentru 2-4 persoane care vor să închirieze o mașină mică cu șofer vorbitor de engleză, prețul este în jur de 60 de dolari pe zi (toate cheltuielile incluse), tarif ce mi se pare mai mult decât decent având în vedere avantajele. Îți recomand deci să apelezi la serviciile unei agenții de turism locale pentru o călătorie în Uzbekistan. Dacă alegi Dolores Travel, întreabă de Sanjar Mavlonov, un ghid freelancer care lucrează pentru această agenție și pe care ți-l recomand cu căldură. De asemenea, dacă vrei să îl contactezi direct pe Sanjar pentru servicii personalizate pentru 2 persoane ori grup mic, dă-mi un mail pe narcisa(at)travelgirls.ro.

Cu ce să te îmbraci în Uzbekistan

Informează-te despre vreme și îmbracă-te conform temperaturilor. Nu e nevoie să te îmbrobodești, uzbecii nu sunt fanatici religioși. Oricum, asigură-te că ai haine decente la tine, o eșarfă cu care să te protejezi de soare în sezonul cald, ochelari de soare și încălțări pe care să le poți încălța și descălța ușor atunci când vizitezi moschei.

Citește mai multe despre Uzbekistan:

Prejudecăți despre Uzbekistan

24 de lucruri despre Uzbekistan

 

Partenerii pentru această călătorie au fost Explore Travel, Oficiul de Turism Uzbec și Dolores Travel.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.