Review Casa Kraus din Criț. Sau cum să stai în vacanță într-o casă parohială de vis

În ultimul an am fost de multe ori în Transilvania, pe drumuri știute doar de localnici, prin sate ascunse parcă de ochii turiștilor, în locuri atât de frumoase încât aveam impresia că visez. Unde am fost în toți anii aceștia de nu am știu măcar că astfel de locuri sunt atât de aproape de noi? În goana după obiective, bife pe hărți, cât mai multe de vizitat, am uitat să căutăm și altceva și uneori am uitat că autenticul pe care îl căutăm atât de mult în călătoriile noastre este la sat. De data asta l-am găsit într-un sat săsesc iar mini-vacanța de la sfârșit de săptămână a fost cel puțin specială.

Casa Krauss Crit by TravelGirls (16)

Cum ajungi la Criț?

Mai simplu decât în alte sate din Transilvania, pentru că e chiar la șosea – între Bunești și Saschiz. Din București sunt în jur de 250 de kilometri iar din Brașov mai sunt 85 de kilometri, pe E60 (spre Sighișoara). Casa Kraus este lângă biserica evanghelică din sat.

produse traditionale crit transilvania (5)

De ce să stai la Casa Kraus în Criț?

Mai sunt pensiuni și case de oaspeți în Criț – unele care par mai primitoare, altele care țin tot timpul obloanele trase, de parcă ar ascunde un secret. Dar undeva spre marginea satului, sus pe deal, gard în gard cu biserica fortificată, e una dintre cele mai frumoase case din sat – Casa Parohială. Până acum câțiva ani era vai și-amar de ea, fundația era șubredă, locul în sine era un dezastru – așa cum sunt încă multe case abandonate după plecarea în masă a sașilor din România. Casa aparținuse preotului din sat – Johann Kraus și pentru că nu era în stare prea bună, în timpul restaurărilor fundația a cedat. Așa că meșterii aduși tocmai din Maramureș au luat-o de la 0 iar casa a fost reconstruită întocmai după planurile originale ale casei. Iar în semn de prețuire pentru preotul care a construit casa – pe la 1800, guesthouse-ul îi poartă acum numele.

Fă o rezervare la Casa Kraus Criț

Casa Krauss Crit by TravelGirls (40)

E grozav să te trezești dimineața, să ieși în curtea generoasă și să-ți bei cafeaua cu o priveliște greu de găsit în altă parte – dincolo de zidurile fortificate se vede Țara Ovăzului – Haferland iar dacă-ți muți privirea spre dreapta vezi turnul bisericii evanghelice, cu care Casa Kraus e vecină. De altfel, pe cele două nu le desparte decât o ușă mică, veche și grea, din lemn înnegrit de vreme pe care oaspeții casei pot să intre și să iasă ori de câte ori vor și mai multă liniște.

Casa Krauss Crit by TravelGirls (6)

Camerele pentru oaspeți nu sunt multe la Casa Kraus – 6, astfel că fiecare turist care vine acolo va fi ca un musafir în vizită la cineva drag. Așa am fost și noi primiți și n-am simțit nicio clipă să suntem pentru prima dată acolo, mai degrabă că suntem în vacanță la rude, la bunici.

casa kraus crit 2

Toate camerele sunt foarte mari, e loc suficient și pentru pătuț de bebeluși și pentru depozitarea bagajelor, și pentru ca cei mici să își împrăștie jucăriile peste tot. Fiecare cameră te duce cu gândul la vremurile în care preotul satului a construit casa – multe au paturi din lemn pictat, lăzi de zestre vechi de sute de ani țin loc de noptiere, o sanie veche a fost transformată în măsuță de cafea, câteva mașini de cusut Sienger sunt acum suport pentru chiuvetele din baie. Și pe lângă toate piesele mari de mobilier, în fiecare cameră sunt obiecte recuperate din casele sașilor, obiecte care spun fiecare câte o poveste.

Fă o rezervare la Casa Kraus Criț

Casa Krauss Crit by TravelGirls (1)

Mi-a plăcut totuși că nicio cameră nu este sufocată de mobilă, fără să simți că lipsește ceva – un pat, noptiere, un birou, un șifonier și una-două lăzi de zestre. În rest, camerele sunt inundate de lumină și asta îți dă o stare de bine chiar și într-o zi noroasă.

În plus, camerele nu duc lipsă de utilități din cele mai moderne – climă, internet Wi-Fi gratuit în cameră și suficiente prize cât să nu fie nevoie să stai la coadă să-ți încarci telefonul și laptopul.

casa kraus crit 3

Priveliștea e cea care m-a cucerit definitiv la Casa Kraus, aș fi putut să stau de dimineață până seara la masa din grădina din fața casei și să mă uit în jur. Sigur nu m-am fi plictisit.

Casa Krauss Crit by TravelGirls (34)

Mâncarea e ca la mama acasă – simplă și gustoasă. Vestea bună este că nu peste mult timp vor putea să mănânce aici și cei care nu sunt cazați la Casa Kraus. Deși din ce în ce mai multe sate săsești sunt readuse la viață de oameni care prețuiesc tradițiile săsești, în zonă nu sunt restaurante unde să poți mânca la prânz, de exemplu, dacă pleci să explorezi zona și nu vrei să  mergi tocmai în Sighișoara sau Brașov.

Casa Krauss Crit by TravelGirls (9)

Personalul, adică o mână de oameni din sat sau veniți de prin alte părți a fost atent la fiecare cerere pe care am avut-o. Ba mai mult, cu toții sunt proactivi, fără să simți că trebuie să facă asta, că e parte din job-ul lor. Așa sunt ei – buni și săritori, încât la plecare îți vine să faceți schimb de adrese și numere de telefon, să mai țineți legătura, cum făceam în copilărie.

Fă o rezervare la Casa Kraus Criț

Cu copiii în vacanță la Casa Kraus

Când un copil de un an aleargă desculț toată ziua prin curte, chiuie, smotocește cățeii, se tăvălește pe iarbă și adoarme seara în mini-căruța de lemn cu care cerea să fie plimbat într-una, eu zic că sunt deja suficiente motive să spun despre Casa Kraus că este childfriendly. Dar asta nu e tot: mai sunt locul de joacă din spatele casei – cu tobogan, leagăn, căsuță și toate cele, cărțile cu povești ilustrate din biblioteca din casă – din care i-am citit copilului în fiecare seară până a adormit, pătuțul pentru el care ne-a așteptat frumos în cameră la sosire.

casa kraus crit 6

Mai presus de toate astea – care i-au făcut plăcere copilului, mie mi-a plăcut mult de tot curtea imensă, împrejmuită cu gardul fortificat (același ca al bisericii) și asta mi-a dat un sentiment nemaipomenit de siguranță. În plus, cele două porți ale curții sunt tot timpul închise așa că nu există șansa ca cei mici să iasă în stradă. Și chiar de-ar face-o, ulițele sunt liniștite iar copiii din sat abia așteaptă camarazi noi de joacă.

casa kraus crit 7

Și ar mai fi ceva – prăjiturile și plăcintele de casă făcute de Angela – bucătarul casei de oaspeți, pe care piciul le-a mâncat cu poftă și eu și mai și. Dintre toate dulcegăriile gustate până la ultima firimitură, cel mai grozav a fost lichiul, pe care am învățat și eu să îl pregătesc (de fapt, e și foarte simplu) – iar rețeta e aici.

casa kraus crit 8

Fă o rezervare la Casa Kraus Criț

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Ca de fiecare dată când merg într-un loc nou, dincolo de mâncarea bună, de felul în care arată camerele, de spațiile comune generoase, găsesc câteva detalii care contează mult în decizia mea de a reveni sau nu acolo. La Casa Kraus mi-a plăcut că am găsit în baie și produse de îngrijire speciale pentru copil, lipsa televizorului în cameră a fost ca o gură de aer proaspăt (în continuare nu înțeleg de ce în pensiuni și hoteluri trebuie să existe TV în cameră), biblioteca cu cărți în română dar și engleză, franceză și germană.

Casa Krauss Crit by TravelGirls (32)

Mi-am imaginat ce romantic poate să fie într-o zi de toamnă ploiasă sau iarnă geroasă, când oaspeții mai virtuozi pot să cânte la pianul de la etaj, în timp ce toți ceilalți povestesc lângă șemineu, după o un prânz sau o cină la lumina lumânărilor. Și cât de frumos s-or vedea dealurile din jur acoperite de zăpadă, de la balconul închis al Casei Kraus, la cafeaua dintr-o dimineață de iarnă?!

casa kraus crit

Doar pentru cârcotași

Nu cred în existența locului perfect și e posibil ca un lucru care pe mine să mă fi făcut să-mi doresc să mai vin iar altuia să i se pară că nici nu merită atenția. Casa Kraus e la început de drum și așa cum cineva care își cumpără o casă și o amenajează pe gustul lui și apoi invită prieteni și rude în vizită care văd totul din altă perspectivă, așa și eu, ca oaspete și turist la Criț am simțit nevoia pe ici pe colo de mici schimbări.

Mi-ar fi plăcut ca în fața casei, unde pe la prânz când soarele începe să ardă e umbră și răcoare, mi-ar fi plăcut deci să stau întinsă pe ceva și să citesc sau chiar să trag un pui de somn. Mi-ar fi plăcut și să lenevesc într-un hamac agățat între 2 pomi din grădină. Și să beau o limonadă proaspătă aromatizată cu petale de trandafir din grădină sau un ice-tea homemade din fructe culese din livezile din sat.

Casa Krauss Crit by TravelGirls (39)

Cum faci rezervare la Casa Kraus în Criț?

Poți rezerva camere la Casa Kraus prin telefon, la numărul +40 372 117 003, pe email rezervari@casa-kraus.ro sau direct pe booking.com.

casa kraus crit 9

Ce să faci în Criț – idei pentru 3 zile

Deși am stat 3 zile într-un sat în care ai putea crede că nu se întâmplă nimic, am plecat de acolo cu gândul că poate doar o săptămână ar fi fost suficientă să explorăm pe îndelete împrejurimile Crițului. Poți să mergi în fiecare zi cu bicicletele pe un traseu fabulos care trece prin păduri, pe câmpuri, pe lângă râuri sau poți să deguști cea mai bună brânză de capră și să-i faci o vizită și lui Rozi – care face zacuscă și dulcețuri grozave.

Pentru mai multe idei de activități pe care să le faci în Criț și locuri în care să mergi în împrejurimi, citește și Idei de weekeend în inima Transilvaniei – Criț, satul cu de toate și Idei de weekend: Ce să faci 2 zile lângă Sighișoara.

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58

Notă: Am fost oaspeți la Casa Kraus din Criț în perioada 30 august – 2 septembrie 2015. Pentru rezervări, sunați la +40 372 117 003 sau intrați pe site-ul oficial.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

5 COMENTARII

  1. Un review foarte frumos, scris cu mult suflet, despre locuri si oameni frumoase respectiv frumosi. Merita vazute.
    In aceasta idee am nevoie de o informatie suplimentara- camerele respective sunt cu baie proprie?
    Va multumesc,
    Claudiu
    PS adresa de mail c_margaritescu2000@yahoo.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.