Cum să te relaxezi cu adevărat în vacanță

În primele momente ale fiecărei călătorii, ba chiar timp de o zi – maximum două, mulţi dintre noi încă ne gândim şi discutăm despre problemele de acasă sau de la serviciu, ultimele evenimente sau pur şi simplu trăncănim fără rost despre marile dileme ale vieţii. De obicei, discuţiile astea nu durează prea mult, cel puţin nu după ce dai cu nasul de-a binelea de vacanţă şi de destinaţia propriu zisă. În Thasssos, luna aceasta, mi-am dat seama că cea mai mare problemă a mea este alegerea următoarei plaje. Sau dacă să-i mai dau o şansă nenorocitului de Ouzo deşi m-a dezamăgit de atâtea ori în trecut. Am uitat complet de câtă muncă mă aşteaptă acasă, aglomeraţia de la metrou sau cine ştie ce ştiri îngrozitoare. Am uitat de ele, de fapt mi-am propus să uit de ele pentru că vacanţa înseamnă detaşare şi relaxare. Iată câteva metode prin care poţi să te relaxezi cu adevărat într-o călatorie.

Stai mai mult de 5 minute întinsă complet pe iarbă

Fără şezlong, fără scăunel, fără păturică. Caută locul în care te simţi cel mai confortabil, aşează-te cu faţa în sus şi uită de orice. Părul nu-ţi va părăsi scalpul dacă atinge iarba ori nisipul şi nimeni nu te va judeca dacă faci asta chiar pe marginea drumului, într-un lan plin de flori. Cinci minute, nu mai puţin. Doar tu şi cerul.

relaxare vacanta (5)

Împrietenește-te cu un hamac

Cu toţii am căzut cel puţin o dată dintr-un hamac când am încercat să ne aşezăm din el. După câteva încercări, te pui bine, te legeni de câteva ori chocotind şi cel mai probabil te ridici şi pleci repede spre un loc mai cu picioarele pe pământ. Fă un experiment şi stai cel puţin jumătate de oră într-un hamac din curtea unei pensiuni, într-un camping, ori pe plajă. Ai încredere în bucata aia de pânză, las-o să te îmbrăţişeze şi bucură-te de linişte.

Sport AddictGăsește timp să citești

Pentru mine, cititul unei cărţi începe în acel moment când s-a făcut linişte, după ce am terminat treburile şi am făcut loc pentru inspiraţie. Sună ca o vacanţă, nu? Permite-ţi luxul acesta ori de câte ori pleci la drum. Te va ajuta să uiţi de orice altceva. Bine, sper că nu eşti o înfocată a cărţilor cu poveşti de groază.

Citește și: Cărți despre călătorii și călători

relaxare vacanta (1)Joacă-te precum un copil

De când nu te-ai mai rostogolit peste cap în iarbă aşa cum făceai în copilărie? De când n-ai mai făcut tu cu mâna ta un castel de nisip? De când n-ai mai sărit în cap în apă de pe marginea unui dig? Când a fost ultima oară când te-ai mânjit cu îngheţată pe toată faţa ori ai mers desculţă în afara casei? Aminteşte-ţi de toate acestea în vacanţă şi pune-te la mintea copiilor. Singurul motiv pentru care ei sunt atât de curajoşi şi relaxaţi e faptul că nu ştiu ce înseamnă frica. Şi ce bine le-o fi!

relaxare vacanta (3)

Râzi cu poftă

Nu când trebuie, nu când o cere situaţia ori bancul sec al prietenului tău ci atunci când chiar simţi nevoia. Fă-o cu poftă, cu toată gura şi din toţi rărunchii, indiferent cum sună. Râzi pentru tine, pentru cei dragi, nu pentru Facebook. Vei simţi cum dispare orice presiune o dată cu lacrimile ce-ţi curg necontrolat pe faţă. Febra musculară la abdomen după o seară plină de râsete e semn că ai făcut-o bine.

relaxare vacanta (7)

Socializează cu localnicii

Uită de orice idee preconcepută şi vorbeşte cu localnicii cu care intri în contact. Vei fi uimită de cât de multe poţi afla de la un om al locului sau de cât de drăguţi pot fi ei cu musafirii. Află ce înseamnă o viață simplă de la cei care chiar o trăiesc și bucură-te de zâmbetele sincere ale unor copii care nu au nevoie de vacanță ca să se relaxeze.

relaxare vacanta (9)

Mănâncă sănătos

Ştii foarte bine că o alimentaţie sănătoasă îţi asigură o stare generală bună. Vacanța nu e o scuză pentru excese de ordin fizic. Problemele digestive și mahmureala sunt la fel de rele, oriunde s-ar întâmpla. Ciugulește cu grijă din mâncărurile locului fără să-ți dai peste cap metabolismul. „Mens sana in corpore sano” – o minte sănătoasă într-un corp sănătos.

relaxare vacanta (4)

Dormi până târziu

Unul dintre stresurile zilnice este acel moment în care ne sună alarma telefonului în zori pentru a pleca la serviciu. Nu îţi doreşti să treci prin aceeaşi experienţă în fiecare zi din vacanţă, nu? Dacă nu cumva trebuie să prinzi vreun tren ori barcă, închide-ți telefonul și uită de orice program. Lasă totul să se întâmple de la sine, fără limite, fără presiune, fără obligații.

relaxare vacanta (11)

Închide telefonul și uită de laptop

Am încercat asta de câteva ori anul ăsta şi este incredibil. Doar ideea că nu există şansa să fii deranjată e deajuns pentru a te relaxa complet. Anunță-ți prietenii ori părinții că ai ajuns bine la destinație și că te vei întoarce în data X, ca să știe de tine, după care uită de tehnologii. Dacă chiar nu poți trăi fără, dă-ți și un check-in pe Facebook, să se știe. Lasă pozele, chat-urile și mailurile pentru după ce te întorci. Vei avea atât de mult timp pentru ele. Prea mult.

relaxare vacanta (12)

Mai mult de un concediu pe an

E greu totuși să te relaxezi doar o dată pe an. Încărcătura e mare și e posibil să vrei să dormi non stop. Dacă îți iei însă mai multe pauze mici și dese, dacă profiți de fiecare weekend, de fiecare zi de concediu, de fiecare sărbătoare legală, ai multe șanse să termini anul cu nervii întregi. Relaxează-te mai des, mai bine și mai încet. O să-ți prindă bine.

Tu cum te relaxezi în călătoriile tale?

_____________________________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.