Acel moment dintr-o călătorie când…

De cele mai multe ori când ne întoarcem dintr-o călătorie, le povestim prietenilor despre întâmplări, momente și trăiri. De prea puține ori primele lucruri pe care ni le amintim sunt obiectivele turistice iar asta se întâmplă pentru că nu batem lumea în lung și în lat ca să bifăm ci ca să trăim. Colecționăm amintiri pe care le remomorăm mulți ani după întoarcere și, din păcate, cele mai intense momente nu sunt prinse în fotografii sau filmări ci sunt bine întipărite în memorie. Pentru că după orice s-ar întâmpla, rămâi cu amintirea acelui moment când…

 1. te trezești pe la 4-5 dimineața într-un oraș sau sat, răsare soarele, străzile sunt pustii, curate și te simți ca acasă oriunde ai fi.
 2. decolezi pe frig și ploaie și îți pui ochelarii de soare pe ochi la aterizare.
 3. un vânzător îți zâmbește și este foarte curios să afle mai multe despre țara ta.
 4. ești pe o plajă la apus cu cine trebuie, e călduț, liniște iar problemele sunt la vreo câteva mii de kilometri distanță.
 5. îți aștepți timp de jumătate de oră bagajul pe bandă în aeroport, începi să vizualizezi cum vor arăta următoarele zile în aceleaşi haine şi îl găseşti într-un final aruncat într-un colţ al sălii de aşteptare.
 6. ajungi în vârf și iese soarele deşi te aşteptai la furtună pe creasta muntelui.
 7. te trezeşti în mijlocul ditamai manifestaţiei cu ocazia zilei naţionale a carabinierilor în Roma şi toţi arată ca în filme. Alea bune.
 8. găseşti o cârciumă deschisă la ora 14 pe malul Mediteranei.travelbag
 9. pierzi ultimul autobuz spre hotel, eşti la 80 de kilometri distanţă, e noapte, duminică, plouă şi bate vântul iar autostopul nu este o soluţie.
 10. intri în hostel, mergi să faci check-in-ul iar recepţionera zâmbeşte, sare cu picioarele pe birou, scoate o hartă, un pix şi începe să-ţi deseneze traseul prin Barcelona.
 11. îţi vine factura de 100 de euro pentru telefonul mobil pentru convorbiri şi transfer de date în roaming.
 12. după un urcuş pieptiş de câteva ore bune, ajungi în vârf şi te aşezi culcată pe iarbă cu ochii în soare.
 13. primeşti un limoncello din partea casei după ce ai mâncat cele mai bune paste din lume.
 14. te plouă în aproape toate zilele din vacanţă şi asta nu te supără deloc.
 15. mergi cu acel cineva într-o călătorie şi vă amintiţi asta pentru totdeauna.
 16. ajungi la hotel, despachetezi şi îţi dai seama că nu ai nicio haină potrivită pentru destinaţie. Şi îţi promiţi că data viitoare vei face bagajul cu mai mult de 5 minute înainte de plecare.
 17. te împrieteneşti cu o gaşcă de backpackeri străini în recepţia hotelului şi faceţi o seară în care fiecare găteşte mâncare din ţara lui.
 18. faci sute de fotografii bine încadrate, colorate şi pline de viaţă, ajungi acasă şi-ţi dai seama că nu mai ai niciuna dintre ele. Cardurile de memorie au fost vrăjitoare rele într-o viaţă anterioară cu siguranţă.
 19. descoperi că pâinea cu unt și brânză are alt gust în Provence, unul de care nu vrei să te mai desparți.

Lista ar putea continua la nesfârșit. Tu cu ce momente din călătorii ai rămas în memorie?

_____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

9 COMENTARII

 1. Te întâlneşti pe o străduţă dintr-un sat turcesc cu un bătrân complet necunoscut care brusc îţi zâmbeşte, îţi întinde mâna şi îţi dă din pâinea aflată în sacoşa lui 🙂

 2. Povestea cu pâinea e preluată de la voi, eu fugisem să îmi recuperez rucsaccul şi am auzit doar „ne-a dat pâine”. Nu m-am gândit că după câtă mâncare aveam la bord mai vroia cineva pâine cât să ceară 🙂 Mie mi-a zâmbit şi mi-a întins mâna, ca unei prietene vechi.

  • bătrânelul era atât de fericit să ne vadă și tare ar fi zis ceva dar nu știa în ce limbă. am arătat spre pâine, am vrut să iau un colțișor și mi-a rupt ditamai bucată și mi-a dat-o 😀

 3. „18.faci sute de fotografii bine încadrate, colorate şi pline de viaţă, ajungi acasă şi-ţi dai seama că nu mai ai niciuna dintre ele. Cardurile de memorie au fost vrăjitoare rele într-o viaţă anterioară cu siguranţă.”- been there, done that. Tocmai de aceea fac, in fiecare excursie, macar 1-2 poze de back-up cu mobilul si in masura in care pot descarc pozele la sfarsitul fiecarei zile, sa reduc eventuale pierderi.

 4. In goana prin Bruxelles, stresat de sotia care intra in orice magazin intalnit, bombanind nervos auzi un glas cald si calm… „linisteste te omule. totul va fi bine” JUR ca m am uitat la cer!Pe bune?? Ce faci Doamne??Imi vorbesti? Era insa un domn de acasa, in varsta, experimentat in ale casniciei care isi astepta rabdator sotia in preumblari priun aceleasi magazine… Asta nu o sa o uit!

 5. Tot cu genul acesta de amintiri am ramas si eu… Cand am facut aceeasi constatare, cum ca rareori povestesc sau imi amintesc despre obiective turistice, am incetat sa le mai vanez cu incapatanare 🙂

 6. – când după câteva ore de socializat pe tren cu o familie, eşti invitat acasă la ei pentru cină
  – 5-ul l-am păţit şi eu la multe mii de km depărtare de casă
  – o melodie de pe meleagurile noastre ce se auzea într-un sat uitat de lume din… Costa Rica
  – când ajungi cu autobuzul într-un mic orăşel pe la 4 dimineaţa (şi nedormit de vreo 30 de ore), o iei în sus pe deal şi în momentul în care ajungi în vârful lui te întâmpină un răsărit de soare oglindit într-un lac, iar toată oboseala dispare

  … şi lista ar putea continua.
  Ideea este că, la final, cu asta rămânem – cu amintirile.

 7. Cind stai la masa cu oameni din sase tari diferite si impartasesti aceleasi pasiuni si esti intrebat daca ai studiat istoria artei. CInd ai un bagaj comun impartasit, ceea ce intre romani inca nu mi s-a intimplat.
  Cind pleci cu un buchet mare de flori din sala de concert si incepi sa le imparti pe strazile vieneze, prin autobuz, la receptia hotelului, in avion, ca acasa sa mai ajungi cu una, simbolica.
  Cind stai cu o prietena in McDonalds-ul englezesc, se aseaza o londoneza linga tine si dupa un schimb de vorbe iti spune sa o apelezi daca vrei un loc de munca.Iar tu sa ii spui nu, dar va multumesc pentru incredere.
  Cind femeia de servicu din mall-ul frecventat in Bridges iti ofera cadouri si o scrisoare in care iti spune cit de rau ii pare ca pleci,iar tu nu ai schimbat decit citeva vorbe cu ea.
  Cind pleci singur in calatorie si nu te simti niciodata singur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.