Maroc| 5 experiențe pe care nu trebuie să le ratezi

De câte ori nu ai auzit spunându-se despre călătoriile în Maroc că sunt ca în poveștile celor 1001 de nopți ale Seherezadei? Dar dacă ai citit măcar câteva povești din celebra antologie de cărți, atunci știi cât de sângeroase sunt și cât de mult sunt aduse în discuție violurile, adulterul și violențele. Și-atunci, cine își dorește o așa călătorie de pomină?

Pentru cineva care vrea să meargă în vacanță în Maroc am două sfaturi: ori citești tot ce poți despre cultură, despre tradiții, despre ce te așteaptă acolo – cu bune și rele și pleci mai informat decât Enciclopedia Britanica ori nu citești nimic, nu pui întrebări dar mergi deschis pentru orice experiență și primești cu bucurie tot ce ți se va întâmpla – fiecare miros nou, fiecare gust cu care nu ești obișnuit, fiecare cârciumă cu mese puține și murdare unde vei mânca.

Pentru că noul te va copleși, te va bulversa și te va intriga, dacă nu ești pregătit să îi faci față, va fi o călătorie de coșmar pentru tine. Altfel, te vei bucura de experiențe nemaipomenite, despre care vei povesti în stânga și-n dreapta și care-ți vor rămâne adânc întipărite în amintiri, în simțuri.

***

Cooking class sau cum să înveți să faci o tajine ca la mama ei acasă

Am mâncat în fiecare zi tajine în Maroc – cu lămâi murate, cu prune și caise uscate, curmale și susan, de pui, vită, miel sau doar cu legume, în palate sau în cârciumi ponosite de pe marginea drumului. Mă întrebam cum se face de fapt, mai ales în restaurante, dacă bucătarul are un cazan uriaș în care pregătește mâncarea și o pune apoi în tajine doar așa, pentru plating, ce condimente se folosesc și, mai ales, care e rolul gâtului lung al capacului tajinei.

În restaurante chelnerii și bucătarii sunt prea ocupați să preia comenzile ca să stea la palavre și să-ți povestească totul despre tajine. De regulă marocanii sunt prietenoși și, dacă te roade curiozitatea poți să îi rogi pe cei responsabili de la bucătărie să te lase și pe tine să vezi cum se face. Dacă știi și franceză o să te și înțelegi cu ei, iar dacă pregătești un bacșiș, sigur ți se vor deschide toate ușile.

Noi am mers în casa unor localnici din Marrakech, care de câțiva ani și-au deschis ușa turiștilor și le arată cum se gătesc în stil marocan salata, tajine și pâinea. Ne-au așteptat cu mesele întinse, dar nu cu mâncarea gata făcută, ci cu ingredientele pregătite să fie măcelărite – legume, carne, condimente, făină și două vase tajine.

Maroc cooking class tajine

Cum se face tajina? E mai simplu decât pare la prima vedere, nu-i nevoie de cine știe ce talent culinar, secretele sunt condimentele și vasul în care se face mâncarea. Tai morcovi, dovlecei, cartofi și ceapă bastonașe mai groase și le așezi ca la expoziție în vas. Dacă faci tajine cu carne, așezi bucățile peste stratul de morcovi, care se pune primul. Peste toate legumele astea tai apoi rondele de roșii și ardei gras, măsline, 2-3 linguri de ulei de măsline și la final pui praf de zâne – adică 2-3 firicele de șofran diluate în apă, sare, piper, ghimbir, boia de ardei dulce, curcuma, chimion. Mai poți să pui și scorțișoară, dacă faci tajine cu fructe uscate. La final, pătrunjel tocat. Toată nebunia asta merge direct pe aragaz (nu la cuptor!) pentru 2-3 ore, timp în care dacă nu pleci de acasă, o să te învârți ca un titirez prin bucătărie, din cauza aromelor care umplu toată casa.

De ce e atât de apreciată tajina? Pentru că e slow cooking, e tradițional și se găsește pe toate drumurile. E sățioasă, aromată, inedită pentru gusturile europenilor. În funcție de locul unde o mănânci în Maroc, e chiar ieftină. Se găsește pe toate drumurile, în fiecare restaurant, la fiecare colț de stradă – unde cei are o pregătesc au aragazuri speiale, cu multe ochiuri și fac mâncarea în tajine individuale (de o porție sau două).

Ceremonie henna

Tatuajele henna sunt o tradiție în țările arabe, la nunțile care aici durează 7 zile, există chiar o zi special dedicată pictării cu henna a miresei și a invitatelor. Din fericire pentru turiști, nu e nevoie să fim invitate la o nuntă marocană ca să ne putem colora mâinile și/sau picioarele cu henna. În locurile frecventate de turiști și în piețele publice din Fes sau Marrakech, o să găsești femei care aproape că te iau forțat de mână ca să te tatueze. Nu-i chip să te uiți la ele, nu mai vorbesc de o întrebare de tipul “Cât costă?” și nu mai scapi te ele. Dacă e pricepută (și de obicei le merge bine mâna femeilor ăstora), nu durează nici 5 minute să îți brodeze dantelării din henna pe piele.

Maroc editate (137)

Dar dacă ești într-un grup cu mai multe femei, cel mai bine e să vorbiți cu un localnic (un vânzător, cineva de la recepția hotelului sau ghidul turistic) să cheme special pentru voi pe cineva care să vă tatueze – la hotel, de exemplu. Pentru noi a venit cineva în casa în care am învățat să gătim și toată distracția a costat 100 de dirhami (10 euro).

Maroc henna ceremony

Hammam

Majoritatea hotelurilor în care am stat în Maroc aveau și hammam, de cele mai multe ori la pachet cu masaj. Prețurile diferă de la hotel la hotel, de regulă mai mult în marile orașe – între 150 și 300 de dirhami (adică 15-30 de euro). Nu e mult, dar nu găsesc nimic autentic marocan în asta, pot să fac oricând asta și în București.

Eu mi-am dorit mult să merg la un hammam tradițional, public. Unul în care bărbații și femeile nu intră niciodată în același timp. Fie au zile dedicate fiecăruia, fie momente ale zilei în care au dreptul să meargă unii sau alții. Un hammam în care plătești o taxă modică – în jur de 10-20 de dirhami (1-2 euro) ca să ai acces la baia asta publică. Un hammam unde trebuie să vii tu de acasă cu papucii tăi, cu prosopul tău, cu săpunul tău negru special pentru hammam.

Săpunul pentru hammam este o pastă de culoare verde închis, spre negru, care nu miroase a nimic sau miroase dubios, care are consistența unei vaseline pe care nu te înduri să o întinzi pe corp. Dar care curăță fantastic!

Maroc (1)

N-am reușit să merg la niciun hammam, pentru că am ajuns aproape în fiecare seară târziu la hotel, pentru că nu m-am îndurat să nu ies din hotel și să ne plimbăm pe străzi, atunci când am mai avut timp și energie. Și pentru că deși lângă riadul din Marrakech erau două astfel de băi publice – hammam-uri, străzile din medina sunt atât de întortocheate și am văzut atâtea perechi de ochi care păreau că abia așteaptă să vadă un turist singur pe străzi, încât mi-am zis “las’ pe altădată”.

Maroc (2)

Pauza de ceai marocan

Nu se poate să pleci din Maroc fără să fi băut măcar o dată un ceai de mentă. Pentru că o dată ce l-ai băut pe primul, vei căuta motive să te oprești din tot ce faci pentru al doilea, și-apoi pentru încă unul, și încă unul.

Ceaiul marocan este cel mai des întâlnită dovadă a ospitalității – e nepoliticos să refuzi un pahar de ceai, fie că este oferit de în pragul casei de un localnic, într-o casă berberă de un vânzător de covoare, într-un Riad cochet sau în bazar. Toți îl oferă cu zâmbetul pe buze și spun că nu e un fel meschin de a te obliga moral să cumperi apoi ceva din magazinul lor. De fiecare dată e îndulcit, dar pentru că s-au obișnuit deja cu pretențiile turiștilor, unii întreabă înainte dacă vrei fără zahăr. Eu nu recomand, gustul e total diferit și-apoi așa, fără calupul de zahăr, parcă nu mai e ceai autentic marocan.

Maroc ceai de menta

Cum se prepară ceaiul marocan? Nu m-am întors din Maroc cu o rețetă bătută în cuie, am aflat doar că ceaiul marocan e, de fapt, ceai verde infuzat care se toarnă apoi peste mentă proaspătă (într-un ceainic sau direct în pahar), se pune cam 1 cub de zahăr la fiecare pahar de ceai și gata.

Dacă mergi într-un tea house, adică într-o cârciumă locală unde se servește și ceai, vei primi pentru o sumă modică – 9-10 dirhami – un ceainic din care să torni de 3 ori în pahar. Pentru că în mod tradițional ceaiul marocan se bea în pahar și nu unul singur, ci 3. Iar marocanii au chiar câteva vorbe de duh legat de asta:

Le premier verre est aussi amer que la vie,
le deuxième est aussi fort que l’amour,
le troisième est aussi doux que la mort.

Primul pahar este la fel de amar ca viata,
Al doilea este la fel de puternic precum iubirea,
Al treilea este la fel de dulce ca moartea.

Răsăritul în deșert

Am lăsat ce e mai bun la sfârșit, pentru mine noaptea petrecută în deșert, în corturi improvizate din pături (dar cu pat dublu și cearșafuri albe, sic!) și răsăritul pe care l-am văzut în dimineața următoare au fost de departe cele care m-au impresionat cel mai tare în toată nebunia asta marocană.

Am ajuns la poalele deșertului (pieds des dunes, cum se numea tabăra de corturi în care am dormit) mult după lăsarea întunericului, așa că nu mi-am putut da seama unde mă aflu exact, ce este în jur, ce view voi avea dimineața. Am uitat de asta după o cină pantagruelică la kasbah (kasbah este o casă fortificată, care arată mai mult ca un palat, construită în mod tradițional din chirpici), o porție zdravănă de muzică live berberă și o plimbare nocturnă pe dunele de nisip. E o senzație grozavă, nemaipomenită să mergi desculț prin nisipul Saharei, noaptea și-apoi să te așezi să vezi miliardele de stele. În momentele alea am simțit că sunt în cel mai liniștit loc de pe Pământ!

Maroc camel riding Sahara desert 2

Dimineața devreme ne-am urcat aproape orbește pe cămile și-am plecat cu caravana în mijlocul dunelor unde am așteptat înfrigurați să apară soarele. Știam că sunt diferențe mari de temperatură între zi și noapte în deșert, dar până înainte de răsărit nu fusese chiar atât de rău. Pe dune batea un vânt puternic și rece, deși aveam câteva straturi de haine, inclusiv o jachetă windproof, înghețasem și nu mă puteam opri din tremurat. Nimeni nu mai vorbea, nu neapărat de emoția momentului, ci de frig. Apoi a început spectacolul, odată cu primele raze care au răzbit de după dune, am văzut cel mai auriu nisip și cea mai caldă lumină. Se oprise și vântul. Era perfect! Era unul din acele momente în care simți că nu ai așteptat atâta timp degeaba până să ajungi într-un loc.

Maroc camel riding Sahara desert

***

După o vacanță în Maroc e nevoie de timp, de câte săptămâni să ți se sedimenteze toate trăirile, toate senzațiile, toate amintirile. Marocul în sine este o experiență, la fiecare pas întâlnești ceva nou, diferit, care îți clatină prejudecățile și tot ceea ce crezi că știai despre o țară de pe un alt continent, cu o altă cultură, tradiții diferite. Acceptă-le pe toate așa cum sunt, gândește-te că ești ca un musafir în casa cuiva și trebuie să accepți regulile casei. Dacă nu îți convine ceva, ești liber să pleci! Dar dacă rămâi, bucură-te de tot ce ți se întâmplă!

rasaritul in desert (19)

® Fotografii by Augustin Radu & TravelGirls.ro cu Sony A58

Notă: Am fost în Maroc cu cititorii noștri în perioada 10-18 octombrie 2015, cu Explore Travel și TAP Portugal

Explore Travel este agentia de turism care își dorește să inspire trecerea turismului obișnuit într-o nouă etapă: cea de călătorie în esența locurilor. Din acest motiv, pune accent pe experiențe cât mai autentice, în care călătorul devenit localnic se contopește cu mediul înconjurător.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Loredana
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici

Share

Îti mai recomandam:

Și, ce ziceați că faceți de 1 iunie?
Vacanța de iarnă cu copiii: unde mergem, ce facem și ce punem în bagaj
Ce se întâmplă dacă ai un accident pe pârtie în Austria
Rezervă singură: 5 zile în Cappadocia – bilete de avion, bagaj de mână, cazare cave-hotel, zbor cu balonul
DIY: Vacanță în Toscana (5 zile – 108 euro) – bilete de avion, cazare, excursii
Tag-uri:

3 Responses to Maroc| 5 experiențe pe care nu trebuie să le ratezi

  1. Pingback: Maroc| Marrakech - ori îl iubești, ori îl urăști

  2. Pingback: Cele mai frecvente țepe turistice în Maroc și cum să te ferești de ele

  3. Pingback: Nu ești prima femeie care călătorește în Maroc. Și totuși...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



URMĂREȘTE-NE!