Cele mai frecvente țepe turistice în Maroc și cum să te ferești de ele

Dincolo de locurile minunate pe unde am fost în Maroc, de miile de kilometri de drumuri de cele mai multe ori excelente, de jmulți oameni zâmbitori și binevoitori pe bune, de mâncarea care uneori a fost uau, dincolo de toate lucrurile bune și frumoase care ni s-au întâmplat în țara asta plină de culoare, din Maroc m-am întors cu un gând care nu-mi iese din cap: aproape toată lumea, la fiecare pas, vrea să te jecmănească. Ai impresia că toți te mint, toți te fură, toți vor să scoată și ultimul cent de la tine- turistul care a venit aici cu cele mai bune gânduri. Țepele turistice în Maroc sunt la fiecare colț de stradă și dacă nu ai lecția bine învățată, s-ar putea să o pățești!

Tepe in Maroc by TravelGirls (58)

Ghizii falși care să te ducă la Riadul în care stai

Nu e cea mai frecventă țeapă din Maroc, dar din punctul meu de vedere se poate termina cel mai prost – cu jaf, o bătaie zdravănă sau chiar mai rău. Imaginează-ți că te plimbi agale pe străzile din medina din Marrakech și te îndrepți din Piața Jemaa el Fna spre hotelul tău sau viceversa și într-un moment în care pari descumpănit sau te oprești și scoți o hartă să te dumirești încontro să o iei, apare un individ extrem de prietenos, care vorbește engleză și care te întreabă la ce hotel stai. Îi răspunzi și el începe jocul – unul extrem de periculos, din care trebuie să ieși cât mai repede cu putință.

Cum să te ferești?

Dacă mergi cu un grup în Maroc, încearcă să rămâneți un grup! Evită, pe cât posibil, să mergi singur pe stradă, cu atât mai puțin dacă ești femeie și se vede de la o poștă că nu ești de-ai locului. Nici în doi situația nu e mai grozavă, țintele obișnuite ale escrocilor ăstora sunt cuplurile și persoanele care umblă singure pe străzi.

Chiar dacă știi engleză sau franceză, evită să comunici cu astfel de indivizi și înainte de a pleca de la hotel, roagă personalul să îți arate cine este responsabil să aducă cu bine turiștii rătăciți. Dacă totuși te-a agățat deja un ghid fals, intră în primul Riad și cere ajutor sau mergi la un polițist și spune-i unde ești cazat – de regulă vor chema omul potrivit care să te scoată din încurcătură.

Tepe in Maroc by TravelGirls (45)

Atelierele meșteșugărești sub patronajul Regelui

Nu sunt decât niște magazine obscure cu prețuri de 20 de ori mai mari decât în bazar, cu vânzători care par că sunt prietenii tăi de ani de zile dar care se înfurie vizibil dacă nu cumperi nimic și cu marfă de cea mai bună calitate (se laudă ei), dar care e aceeași peste tot, în toate maghernițele din bazar.

Cum să te ferești?

Partea bună e că în astfel de magazine poți practic să vezi aproape toată marfa care se găsește pe la chioșcurile din bazar. Unele au denumiri pompoase, care te fac să crezi pentru câteva clipe că acolo e cel mai nimerit loc să scoți portofelul și să lași bani grei pe marfă de câteva ori mai ieftină oriunde în altă parte: Maison berbere, Berber house sau, pe românește, țeapă turistică!

Dacă apuci totuși să intri într-un astfel de magazin, cel mai probabil că vei fi servit cu un pahar de ceai de mentă: acceptă-l politicos și ține minte că asta nu implică nicio obligație din partea ta!

Tepe in Maroc by TravelGirls (25)

Tatuajele henna din piețele publice și din fața obiectivelor turistice

Lady? Madame? Romanian? Henna! Henna! Să nu fii surprinsă dacă într-o piață publică, cum e Jemaa el Fna din Marrakech, de exemplu sau în fața Mausoleului lui Mohammed al V-lea din Rabat, o să fii pur și simplu trasă de mână și o femeiușcă o să înceapă în secunda următoare să îți deseneze te miri ce pe mână. Și-apoi o să-ți ceară o sumă frumușică și vai și-amar de tine dacă nu îi plătești munca, chit că tu nici nu ai vrut tatuajul ăla.

Problema cea mare nu e tatuajul în sine, până la urmă face parte din cultura țării, și noi ne-am făcut unul la sfârșitul călătoriei în Maroc, problema e henna folosită pentru tatuaj, cele mai multe dintre femeile care operează pe stradă au o soluție toxică pentru piele.

Cum să te ferești?

Ghidul nostru ne-a învățat să parăm invitațiile acestea agresive cu un „la-la„, adică „nu, nu„, dar la mine a funcționat mai bine „no, thank you”, „no, merci” și, cel mai bine, un semn din mână că nu doresc. Sub nicio formă nu te uita insistent la ele, nu le zâmbi și, doamne ferește, nu întreba cât costă dacă nu vrei să te picteze pe mâini, altfel nu mai ai nicio scăpare!

Tepe in Maroc by TravelGirls (52)

Negocierile din souks – cine are ultimul cuvânt?

Trebuie să ai nervii tari, stăpânire de sine, debit verbal și multă ambiție ca să ajungi la rezultatul dorit în souks. Nu-mi amintesc să fi cumpărat ceva fără să negociez – nu pentru că îmi place mie prea mult să fac asta, ci pentru că de fiecare dată prețul inițial cerut mi s-a părut nesimțit de mare și atunci când mi-am dorit cu adevărat acel lucru, am mers mai departe și m-am țigănit cu ei. Am făcut-o întotdeauna cu calm, fără nicio urmă de agresivitate, am spus glumițe, am inventat pe loc mici jocuri care să mă ajute pe mine să scurtez procesul de negociere și, cel mai important, am contra-oferta mea a fost întotdeauna fie prețul pe care voiam să îl plătesc (și am ținut cu dinții de el), fie unul mai mic de atât astfel încât să ne întâlnim undeva la mijloc.

La sfârșit am bătut mereu palma cu ei sau ne-am bătut prietenește pe umeri, le-am dat impresia că eu sunt cea care a acceptat oferta lor și nu că eu am ieșit triumfătoare din bătălia asta. Și a fost bine, dar era loc și de mai bine. Doar că deși la început e amuzant, apoi te obișnuiești și intri în joc, după o săptămână de negociat până și un pahar cu suc de portocale, mi-era lehamite de toată povestea asta și abia așteptam să mă întorc în România unde știu dinainte prețul fiecărui lucru.

Cum să te ferești?

N-ai cum, doar dacă ești suficient de naivă sau ai atât de mulți bani încât practic să îi arunci pe fereastră. Când mergeam în acele Maisons berberes despre care am amintit mai sus, fiecare preț pe care îl ceream, avea 2 zerouri la sfârșit și eu credeam că e vorba de dirhami (10 dirhami = 1 euro) dar șarlatanii ăștia se refereau la euro! 200 (de euro) pentru nu știu ce inel berber sau 150 (de euro) pentru o banală pereche de cercei. Nu, mulțumesc, le-am zis de fiecare dată și-am ieșit mâncând pământul din fiecare butic din acesta.

Tepe in Maroc by TravelGirls (60)

Cu taxiul în Maroc

Asta a fost prima țeapă în Maroc, după experiența taxiului de 6 persoane eu n-am mai vrut să aud de transport în comun în Maroc. A fost suficient. Da, am spus transport comun pentru că o plimbare cu taxiul nu este private, ca în România, e mai mult un serviciu de car sharing, unde prețul este stabilt în funcție de mai mulți factori și niciunul nu are legătură cu aparatul de taxat.

Cum să te ferești?

În principiu n-ai cum să te ferești, trebuie să fii al naibii de norocos să găsești un taximetrist care să pornească aparatul ăla de taxare și la sfârșit să îți ceară exact suma înscrisă acolo. Sau să fii tu al naibii de bun negociator – asta presupune și să știi franceza sau araba – și să nu te urci în taxi până când nu te-ai asigurat că prețul stabilit va fi și cel plătit la sfârșitul cursei. Sau, cel mai bine, să n-ai de-a face cu taximetriștii marocani, sunt ca o bandă de hoți care vor să te jecmănească cu orice preț și de obicei prețul e unul mare.

Tepe in Maroc by TravelGirls (46)

Ghidul turistic – mâna dreaptă a escrocilor

Ghidul local – entitatea supremă care știe fiecare ascunziș din țara în care mergi, fiecare loc pe care merită cu adevărat să îl vezi, care deține toate secretele unei vacanțe de vis. Ghizii locali din Maroc sunt prietenoși și sunt soluția sigură a unei călătorii fără riscuri, dacă stai tot timpul după fusta lor sau dacă asculți cu băgare de seamă tot ce îți spun ei. În plus, e singura variantă care să în picioare dacă vrei să te întorci din călătorie cu mai mult decât cu mii de fotografii și un bagaj suplimentar – cu informații despre tot ce vrei să știi legat de Maroc și marocani.

Totuși, ghizii locali nu sunt altceva decât o verigă a sistemului turistic marocan, a cărui principală caracteristică eu cred că este jumulirea de bani a turiștilor. Așa se face că toți cei care intră în magazinele alea mult-lăudate, despre care se zice că ar fi fabrici controlate de guvern, sunt doar grupurile de turiști, conduse tacticos de câtre un ghid local care acolo se transformă în agent de vânzare și în asistentul vânzătorilor. De ce? Căci pentru fiecare vânzare (la supra-supra-preț, să nu uiți, da?), ghidul are comision care se materializează nu în bani, ci în produsele respective – cosmetice, parfumuri, condimente, esarfe, genti de piele, orice!

Cum să te ferești?

Sigur că ăsta nu e răul cel mai rău și că până la urmă nu te obligă nimeni să cumperi nimic, chiar dacă după câteva vizite la astfel de cooperative, cum le spun ei, simți din ce în ce mai mult că ești luat de prost. Și-atunci ai două soluții – fie o faci și tu pe prostul, intri, te uiți și ieși repede din magazin, fără să cumperi nimic, fie vorbești cu ghidul să renunțați la vizitele astea și să colindați pe cont propriu bazarele. O să ieși mai câștigată cu cel puțin câteva sute de euro.

Tepe in Maroc by TravelGirls (27)

Citește și celelalte articole din seria Maroc:

***

Auzisem multe despre țepele în stil marocan înainte să planificăm călătoria într-acolo, dar am crezut tot timpul că a fost vorba de cazuri izolate care au ajuns, într-un fel sau altul la urechile mele total întâmplător. Dar nu, în Maroc trebuie să te aștepți la o țeapă la fiecare pas, la fiecare colț de stradă e cineva care vrea să te jecmănească, doar pentru că ești turist.

Tepe in Maroc by TravelGirls (64)

® Fotografii by TravelGirls.ro &Augustin Radu cu Sony A58

Notă: Am fost în Maroc cu cititorii noștri în perioada 10-18 octombrie 2015, cu Explore Travel și TAP Portugal

Explore Travel este agentia de turism care își dorește să inspire trecerea turismului obișnuit într-o nouă etapă: cea de călătorie în esența locurilor. Din acest motiv, pune accent pe experiențe cât mai autentice, în care călătorul devenit localnic se contopește cu mediul înconjurător.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Sunt și aici

Loredana

Jurnalist de profesie, consultant în turism de 6 ani și blogger de travel de aproape 5 ani.
De când am devenit mămică, am continuat să călătoresc la fel de mult, doar că am încetinit ritmul. Dau oricând o vacanță la țară, într-un sat izolat, într-o casă de oaspeți cu poveste în locul unui city-break și o tură pe munte cu tot cu copil în spate pe o sesiune de shopping, cu fetele, la Milano.
Bucătăria locală e de cele mai multe ori motivul principal pentru care îmi fac bagajul și plec la drum și cele mai prețioase suveniruri cu care mă întorc acasă sunt gusturile, mirosurile și fotografiile pe care le fac cu DSLR-ul.
Visul cel mare e o călătorie cât vara de lungă în America Centrală și de Sud.
Loredana
Sunt și aici
bestvalue.eu

2 COMENTARII

  1. Buna!Am stat in Maroc 7 luni si nu regasesc numic din Marocul pe care eu il iubesc atat de mult in acest articol(referitor la „jecmanit”)!Daca nu vrei ceva poti spune „multumesc” si pleci mai departe!E o tara minunata,cu oameni deosebiti;eu m-as duce oricand in aceasta tara!

  2. Buna;pericol și nesiguranța e feelingul meu pentru aceste Marrakesh . prima zi de concediu in marrackesh am ieșit sa ne plimbam când după 10minute după ce a, părăsit hotelul un motor a venit in spatele nostru și pur și simplu mi-a smuls geanta de pe umăr ,pentru mine a fost un cecediu cu un continu feelingul de frica și pericol. Never ever again in Marrakesh .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.