Thailanda necunoscută: 6 idei pentru o vacanță altfel

 

Thailanda este o destinație turistică faimoasă și din ce în ce mai accesibilă. Pentru vacanțe mai scurte de 15 zile poți să-ți iei viza direct din aeroport iar de curând autoritățile au anunțat scoatea taxei de viză în plin sezon. Îmi place la nebunie Thailanda, asta deja nu mai e un secret, doar că de fiecare dată când prietenii îmi cer sfaturi legate de Krabi, Phuket, Pattaya, Koh Samui sau Koh Phi Phi, ridic din umeri pentru că nu am ajuns până acum în nicio zonă turistică. M-au interesat mai mult zonele rurale încă necălcate de masele de turiștri străini, mi-au plăcut la nebunie munțișorii plini de verdeață și viață din nord, liniștea de pe coastă în sud, insulele din Trang și senzația de explorator. Când nimeni nu mai vorbește engleză în jurul tău, când meniurile nu sunt traduse în restaurante, când nu mai vezi resort-uri ci pensiuni cu familii de thailandezi, e semn că ai ajuns într-o provincie mai puțin cunoscută din Thailanda.

Primele din listă sunt: 6 provincii mai puţin cunoscute din Thailanda 

7. Buriram

Buriram este una dintre cele mai mari și mai populate provincii din Thailanda și se află în nord-estul țării, în regiunea Isan. Provincia este faimoasă printre iubitorii de istorie și cultură căci aici s-au descoperit ruine din perioada Dvaravati dar și ceramică khmeră. Atracția principală este templul Phanom Rung, cel mai spectaculos momument khmer unde se pare că soarele face show când își aliniază razele la răsărit ori la apus cu intrarea în templu. Totuși, pe mine mă atrage mai mult statuia lui Buddha din parcul Khao Kradong unde poți ajunge doar dacă urci pe foarte multe scări extrem de fotogenice.

În primul weekend din luna decembrie, pe stadionul Huai Rat District din Buriram are loc festivalul de zmeie în cadrul căruia localnicii țin sărbătoarea recoltei. Un alt eveniment care mi-a atras atenția se întâmplă în primul weekend din noiembrie, în Satuk, unde are loc întrecerea de long boats cu parade de elefanți și concursuri de înot, un eveniment la care mi-ar plăcea să iau parte la un momentdat. Pentru iubitorii de sport, Buriram este capitala fotbalului în Thailanda iar localnicii sunt pur și simplu înnebuniți după echipa lor. Dacă ajungi în zonă, cred că ar fi interesant de prins un meci.

 

Must see:

 • templul Phanom Rung
 • un meci de fotbal al echipei Buriram United
 • scările spre statuia lui Buddha din parcul Khao Kradong

Cum ajungi: cu autocare de mare confort sau curse aeriene low-cost din Bangkok

Cazare în Buriram

Unde e pe hartă: aici


8. Surin

Când zici Surin, zici elefanți, iar festivalul din luna noiembrie le este dedicat în întregime. De fapt, întreaga provincie este dedicată elefanților iar un exemplu viu poți vedea în satul Baan Ta Klang, despre care s-ar zice că ar fi cea mai mare tabără de elefanți din lume. Pe lângă asta, zona e cunoscută și pentru mătăsuri și orezul cu iasomie,

Dacă ai mai mult timp la dispoziție, poți să treci ușor granița din Surin spre Cambodgia, cu microbuzele care fac aceste curse frecvent. De dimineață până seara poți să faci o excursie la Siem Reap și să te întorci înapoi în Thailanda. How cool is that?

Must see:

 • Festivalul cu elefanți
 • satul Mătăsii
 • satul Elefanților
 • templele khmere: Prasat Ta Meuan, Prasat Sikhoraphum, Prasat Hin Phluang, Prasat Phumpon

Cum ajungi: cu autocarul din Bangkokg sau din Buriram.

Unde stai: cam toate ofertele de cazare sunt foarte ieftine. Vezi Sangsiri Boutique Hotel (cu 11 Euro/noapte) sau White Elephant Resort (cu 16 Euro/noapte)

Unde e pe hartă: aici


9. Chaiyaphum

Procincia Chaiyaphum este situată în zona centrală a Thailandei și este cunoscută pentru ariile sale naturală și cele patru parcuri naționale: Tat Thon National Park, Sai Thong National Park cu cascada Sai Thong, Pa Hin Ngam National Park și Phu Laen Kha National Park cu păduri dese, cascade și vârfuri stâncoase. Pe scurt, aici e locul perfect pentru iubitorii de natură, hiking și trekking.

În Thailnda „ph” se pronunță „p”, nu „f”, cum ai avea tendința să o faci la prima vedere. Phuket se pronunță Puchet, Koh Phi Phi se zice Ko Pi Pi iar Chaiyaphum e Ceaiapum.

Sursa foto: indochinatour.com

Must see:

 • Dok Krachiao Blooming Festival – din iunie până în august poți să vezi în Thep Sathit laleaua siameză sau Dok Krachiao;
 • piețele  de noapte;
 • Mor Hin Khao sau dealul cu stânci albe este un soi de Stonehenge thailandez;

Cum ajungi: cu autocarul din Bangkok;

Unde stai: Puangkasem Country Resort cu 15 Euro/noapte sau Chomna Resort cu 13 Euro/noapte.

Unde e pe hartă: aici


10. Loei – cea mai prietenoasă vreme din Thailanda

Ah ce mi-a plăcut în Lăăăi (cam așa pronunță localnicii numele provinciei Loei)! Așezată la granița cu Laos, pe malul Mekongului, Loei are munți, minorități etnice și parcuri naționale spectaculoase. Amintirea mea preferată este din Chiang Khan unde am făcut niște bărcuțe într-un templu, ne-am urcat într-o long tail boat la apus și le-am dat drumul bărcuțelor cu lumânări pe apă. Pe mal călugării budiști făceau baie și se bucurau de ultimele raze ale soarelui iar din tufișuri se auzeau tot felul de păsări și lighioane. Am ajuns în paradis, jur.

Must see:

 • mănâncă la LanChang Garden Bar And Restaurant în Loei. Hint: toaleta e atracția locului!
 • pe drum spre Chiang Khan, dacă vezi pe marginea drumului vânzători de țipari, oprește și cumpără o pungă și eliberează-i într-un râu. Se spune că te va ajuta să scapi de probleme.
 • vizitează Ban Na Pa Nhad – un sat Tai Dam cu refugiați din Laos. Localnicii încă mai păstrează obiceiurile laoțiene și sunt tare fericiți să-ți arate casele, dansurile și să te învețe cum să faci diverse amulete norocoase. Iar asta nu te costă nimic. Află mai multe despre ei de aici.
 • în Chiang Khan, mergi la templu și învață cum să faci un Pasat Loy Kroh din frunze de banan, bambus, flori, lumânări și bețișoare parfumate.
 • ia o barcă și plimbă-te pe râul Mekong la apus, ești pe granița dintre Thailanda și Laos. Eliberează Pasat Loy Kroh-ul făcut de tine pe râu și nu te uita în urmă. O dată cu el se vor duce pe apă și toate ghinioanele tale.
 • ia cina acasă la localnici, mulți dintre ei gătesc pentru turiști pe propria terasă. Dacă ai norocul meu, e posibil ca femeile casei să te învețe cum să dansezi ca o thailandeză. Nu-i lucru ușor!
 • Chiang Khan e un loc bun din care să-ți cumperi haine în carouri colorate (simbolul țesăturilor locale) și suveniruri ieftine.
 • trezește-te cu noaptea în cap, îmbracă-te decent (e de preferat să ai o fustă lungă ori un sarong de-ale locului) și ieși la 6 pe stradă. Fă rost de niște orez, o pungă de supă ori alte mâncăruri și roagă o localnică să te lase să stai în genunchi pe covorașul ei pe marginea drumului. În curând vor apărea călugării budiști cărora localnicii le oferă în fiecare dimineață mâncare și primesc în schimb binecuvântarea lor. Ai grijă să nu îi atingi nici pe ei, pe călugări, nici obiectele ori hainele lor.

Citește mai multe: Traseu recomandat în partea mai puțin văzută a Thailandei 

Cum ajungi: cu avionul în Udon Thani, cu autocarul sau cu mașina închiriată.

Unde stai: eu am stat la Sri Chiang Khan Hotel – o pensiune simplă, curată și foarte drăguță. Vezi și alte oferte de cazare în Chiang Khan.

Unde e pe hartă: aici


11. Samut Songkhram

Situată în zona centrală a Thailandei, la 80-90 kilometri de Bangkok, Samut Songkram este o provincie micuță, cu 23 de kilometri de coastă la mare, un munte (Kao Yeesan) și nicio insulă. În unul dintre districturile sale, Amphoe Amphawa, se află o piață plutitoare faimoasă – Amphawa Floating Market. Încearcă să găsești cazare aici sau să vii pe la ora 6 ca să vezi călugării budiști care circulă dimineață pe bărci și colectează ofrandele (mâncare). Dacă-ți plac maimuțele (mie mi-e frică de ele), cumpără niște fructe, mergi în Khlong Khon, ia o barcă și să vezi maimuțele de apă în mediul lor natural, prin mangrove, pe râu. O altă atracție este celebra piață care funcționează pe o șină de tren iar când apare locomotiva, toți thailandezii își strâng repede tarabele și eliberează zona.

Must see:

 • piața plutitoare Amphawa (turistică)
 • piața plutitoare Damnoen Saduak (turistică)
 • piața plutitoare Tha Kha (mai puțin turistică)
 • maimuțele din Khlong Khon
 • piața de pe șina de tren din Samut Songkhram (orașul)
 • Wat Bang Kung – un templu acoperit integral de rădăcinile unui copac bodhi.

Cum ajungi: cu autocarul sau cu trenul, drumul durează în jur de o oră, din Bangkok.

Unde stai: într-o căsuță cu vedere la apă cu 20 și ceva de Euro sau într-un loc mai fancy, la Amphawa Caza Platuu. De fapt, sunt foarte multe cazări foarte faine în zona asta.

Unde e pe hartă: aici


12. Nakhon Pathom

Nakhon Pathom este o altă provincie micuță de lângă Bangkok, la doar 50-60 kilometri vest de capitala Thailandei, cunoscută pentru Phra Pathom Chedi – simbolul primelor influențe ale budismului în Thailanda. Tot aici ar trebui să găsești și fructe pomelo foarte bune, zona e faimoasă pentru ele. Cei care vor o amintire fizică pentru totdeauna există satul Wat Bang Phra unde călugării budiști fac niște tatuaje sacre speciale. Tot aici are loc în fiecare an și un festival foarte ciudat, unde oamenii vin pentru tatuajele sfinte care iau controlul asupra spiritelor lor. Am văzut la un momentdat un documentar despre asta, mi s-a ridicat părul în cap. Citește mai multe aici.

The bearer of the sak yant tattoo of 9 Gao Yord is blessed with protection from evil spirits and good luck. Here are the rules I’ve got to follow 🙄. * 1. Do not eat Star fruit, Pumpkin, or any other ‘Gourd’ type Vegetable. * 2. Do not Be anybodys Lover who is already married * 3. FORBIDDEN in Extreme, to slander anybody’s Mother * 4. Do not eat food from a Wedding, or Funeral banquet. * 5. Do not Eat left-Overs. * 6. Do not Duck under a Washing Line, or an overhanging building. * 7. Do not Duck under a Banana Tree of the type Thaanii (classed as important to avoid). * 8. Do not cross a single head bridge; Large or Small bridges are not Forbidden * 9. Do not sit on a Ceramic Urn * 10. Do not let a Woman Lie on Top of You, or Sit on Top either. * 11. Do not permit a Man to be Brushed by the blouse or skirt of a Woman, or crossed in Front of; Especially during the Menstruative Period. #sakyant #tattoo #watbangphra #temple #monk #nakhompathom #nakhonchaisi #thailand #blessed #sacred

A photo posted by Callum (@callummaca) on


Must see:

Cum ajungi: cu autobuzele ce pleacă la fiecare 10 minute din Bangkok.

Unde e pe hartă: aici

Booking.com

Citește și:

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

1 COMENTARIU

 1. Mie mi-a plăcut și Udon Thani unde se poate vedea Red Lotus Sea, un lac imens pliiiin cu lotuși roz. Sunt înfloriți în perioada asta, până prin februarie. Tot în Udon Thani mai este și situl arheologic Ban Chiang, aflat în patrimoniul UNESCO.
  Nu mi-a displăcut nici provincia Tak, la granția cu Myanmar. În provincia Tak e Death Highway, un drum cu peste 1000 de curbe(pentru cei mai aventurieri) și cascada Thi Lo Su, care merită din plin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.