Roadtrip în Serbia – traseu recomandat

Deși Serbia e încă la început în ceea ce privește turismul în afara Belgradului, țara este extrem de ofertantă. La doi pași de România, mai exact la o aruncătură de băț peste graniță, poți să ajungi la vecinii sârbi foarte ușor cu mașina, cu trenul ori cu avionul. Românii din vestul și sud-vestul țării sunt poate cei mai norocoși, timișorenii ajungând în doar 2-3 ceasuri în Novi Sad. Dacă treci granița pe la Porțile de Fier, și continui drumul pe malul Dunării, pe la Cazane până la cetatea Golubac, priveliștea e mult mai faină decât de pe partea românească. Mâncarea lor e delicioasă, balcanică și stropită mereu cu rachiuri iar serviciile sunt cu adevărat calitative. De prețuri nici nu mai zic, ai ocazia să mergi în restauranțe fițoase, de renume și să plătești 1 Euro pentru aproape orice băutură. Găsești mai jos o recomandare de traseu pentru un roadtrip de o săptămână, un traseu testat de mine în această primăvară care sper să te inspire pentru următoarea vacanță.

Îți propun să stai câteva nopți în Novi Sad și să faci de acolo excursii cu mașina în fiecare zi, apoi să muți tabăra în Belgrad unde să te cazezi și să faci iarăși excursii în fiecare zi. Serbia nu e o țară mare așa că distanțele nu-ți vor mânca prea multe ore. Dacă nu te deranjează să dormi în fiecare seară în alt loc, poți să pleci la drum și fără prea multe rezervări. Tot ce trebuie să faci este să fii cu ochii după indicatoare și afișe cu „Sobe” (camere/cazare) unde poți înnopta cu de la 10 Euro/noapte.

fruska gora, serbia (1)

Cum ajungi

Îți recomand să mergi în Serbia cu mașina pentru că vei avea nevoie de ea acolo. Din București faci 4-5 ore până la Porțile de Fier iar din Timișoara ai nevoie doar de 2-3 ore până în Novi Sad. Poți să iei și avionul, așa cum am făcut și eu, să zbori cu Air Serbia din București în Belgrad (biletele se învârt în jurul sumei de 150 de Euro) și să-ți închiriezi mașină la fața locului. Eu am mai zburat spre Belgrad și cu Tarom cu un avion ATR42, deci e și asta o opțiune și o experiență în sine pentru cei care nu au mai zburat cu un avion mic.

Deși Serbia nu este (încă) în Uniunea Europeană, locuitorii țărilor membre UE pot călători în Serbia doar cu cartea de identitate. Prin urmare, nu ai nevoie de pașaport ca să călătorești în Serbia. Moneda locală este dinarul sârbesc iar 1 Euro face 120 dinari. Chiar dacă găsești birouri de schimb valutar la orice colț, ca și la noi, eu obișnuiesc să scot moneda locală direct de la bancomat.

 zbor bucuresti belgrad

Ziua 1 – Novi Sad

Din Belgrad până în Novi Sad ajungi repede și simplu. Din aeroportul Nikola Tesla din Belgrad faci doar o oră, poate chiar mai puțin, cu mașina până în oraș, pe autostradă, peste Dunăre. Sârbii nu ratează nicio ocazie să se laude cu podurile lor peste Dunare care „leagă Europa de sud de Europa de nord.” Nici cu Novi Sad nu le e rușine, centrul vechi și zona pietonală sunt foarte mari și bine îngrijite, tinerii localnici vorbesc engleză cu o naturalețe cum rar am mai vazut iar mancarea e delicioasă. Nordul Serbiei – Voivodina – e un fel de Ardeal al nostru: oamenii au alt ritm, unul mai lent și mai calculat iar orășelele sunt parcă mai curate și mai liniștite.

Vizitează Cetatea Petrovaradin – una dintre cele mai mari și mai spectaculoase cetăți din Europa. Cu o priveliște incredibilă asupra Dunării și a Novi Sadului, cu alei foarte bine îngrijite, restaurante cu specific pescăresc și terase însorite, cetatea Petrovradin nu trebuie ratată. În iulie, aici are loc festivalul EXITcu siguranta cel mai cunoscut eveniment din Serbia printre turiștii tineri. De fapt, pentru cei mai mulți turiști, Exit Festival este primul lucru care le vine în minte atunci când se gândesc la vecinii noștri sârbi. 

Unde mănânci: Restaurant Aqua Doria – chiar pe malul Dunării, între zidurile cetății. Cere o ciorbă de pește (sârbii o fac cu sos de roșii și paprika), o bere LAV, și prăjitură cu mac la desert.

novi sad, serbia (7)

Descoperă Novi Sad – ia o hartă de la hotel sau de la biroul de informare turistică și mergi la pas prin centrul orașului Novi Sad. Deși acesta este al doilea oraș ca mărime din Serbia, atmosfera de pe străzile sale e una liniștită, de mică provincie. Centrul pietonal e foarte extins și bine conservat iar cârciumile sunt extrem de drăguțe. Vei observa cu ochiul liber că nimeni nu se grăbește în Novi Sad. Dacă vrei să lenevești și tu un pic, fă o pauză în Parcul Dunării (Dunavski Park).

Unde mănânci: Restaurant Plava Frajla cu meniu tradițional. Încearcă pljeskavica (pleșcavița) – fel de mâncare tipic sârbesc, din carne cu carne (!) și eventual topping cu caimac.

Hotel recomandat: Hotel Centar (Hotel Țentar) – situat peste drum de centrul istoric al orașului, hotelul are 4 stele de bun simț și prețuri începând de la 50 de Euro/noapte, servicii de calitate și un mic dejun variat și îndestulător. Hotelul are multe camere în care fumatul este permis așa că dacă nu te interesează, cere o cameră de nefumători ca să eviți un eventual miros împregnat în pereți.

novi sad, serbia (24)

Ziua 2 – Parcul Național Fruška Gora

La jumătate de oră de Novi Sad se află Parcul Național Fruška Gora (se pronunță Frușca Gora) unde eu aș mai fi rămas o săptămână. E rost de trasee pe munte, de plimbări cu bicicleta și de poposit la mănăstiri. Vizitează mănăstirea Grgeteg, Novo Hopove și Krušedol (vezi lista completă aici). Din păcate călugării de acolo nu vorbesc engleză dar la un lucru se pricep cu adevărat bine: rakija manastirka. E vorba de cel mai bun rachiu din Serbia. O sticlă de vreo 700 ml costă în jur de 30 de lei.

Unde mănânci în Fruška Gora: Restoran Dunav – pe malul Dunării

Unde mănânci seara în Novi Sad: Restaurant Sokače – intră pe site ca să asculți muzică sârbească și în restaurant pentru mâncare tradițională și muzică live. Când am fost eu, „lăutarii” localului au aflat că au oaspeți rumunski la masă și au cântat Ciocârlia atât de bine, cum nu am mai auzit vreodată live. Pentru păsările de noapte, recomand Sky Bar Giardino din Novi Sad – o terasă-restaurant cu priveliște asupra orașului.

 fruska gora, serbia (12)

Ziua 3 – Subotica, Lacul Palić

Descoperă Subotica (se pronunță Subotița, e un diminutiv pentru Sâmbătă) – e cel mai nordic oraș al Serbiei, chiar la graniță cu Ungaria. Plimbă-te prin oraș, vizitează primăria – vei rămâne cu siguranță cu gura căscată și urcă în turnul acestei clădiri (costă mai puțin de 1 Euro) pentru o priveliște panoramică asupra oraului. Nu rata nici sinagoga. Folosește acest site pentru mai multe informații.

Unde mănânci în Subotica: Boss Cafe – deși la prima vedere poate părea un restaurant fițos (și poate că este), la ora prânzului era plin de localnici, atât afară pe terasa verde cât și în restaurant. Ca și în restul Serbiei, mâncarea și serviciile sunt de mare angajament iar prețurile îți amintesc mai degrabă de o cârciumă de cartier.

DSC08329

Lenevește pe plaja lacului Palić – chiar lângă Subotica se află marele lac Palić (se pronunță Palici). Cu o faleză lungă, parc și case de vacanțe în arhitectura cărora poți vedea foarte clar influența austro-ungară (ca și în Subotica de altfel), Palić este destinația de vară a sârbilor din Voivodina. Ei vin aici la bălăceală, plajă, consururi de navigație sau pur și simplu la leneveală. În aprilie, când l-am vizitat eu, erau doar câțiva localnici la plimbare.

lacul palic, serbia (2)

Poposește la Majkin Salaš în drumul de retur spre Novi Sad. Salaš, în sârbă, înseamnă popas care se auto gospodărește și susține. Astfel, cele mai multe salaš-uri din Serbia se află pe domenii imense cu vie, fermă, livadă și tot ce trebuie. Eu am oprit aici pentru o cafea și o porție de clătite cu dulceață făcută în casă. Ceea ce-ți recomand și ție.

Unde mănânci seara în Novi Sad: Restaurant Vidikovac – la ieșire din Novi Sad, spre Fruska Gora, Vidikovac este un restaurant mare cocoțat într-un sat de pe deal, cu vedere la Dunăre. Merită să vii aici pentru priveliște. Nici cu mâncărurile tradiționale nu mi-e rușine.

popas serbia voivodina (3)

Ziua 4 – Sremski Karlovci, Zemun – Belgrad

Descoperă Sreemski Karlovci – la doar 11 kilometri de Novi Sad, acest orășel a fost timp de 200 de ani capitala spirituală și culturală a Serbiei. Aici se află și Fântâna celor Trei Lei despre care legenda spune că dacă bei din apa sa, vei reveni cu siguranță în Sremski Karlovci și te vei căsători aici.

sremski karlovici (3)

 Gustă vinurile și mierea la Muzeul Apicultorilor și Crama Zivanovic. Pentru că în această regiune vremea e perfectă pentru silvicultură, viile de aici fac parte încă din Evul Mediu din rândul celor mai cunoscute din Europa. Bermet-ul este un vin autohton ce se produce doar în această zonă și doar de familia Zivanovic. Bermet s-a băut și la Curtea de la Viena dar și pe vasul Titanic. E un vin tare, cu gust mai apropiat de coniac, pe care-l poți degusta și cumpăra pentru acasă cu puțin sub 10 Euro pentru o sticlă de la Crama Zivanovic. De la aceeași familie eu am cumpărat și miere de susan – e un suvenir sârbesc delicios pentru cei dragi.

Oprește pentru prânz la Salaš Stojšić în drum spre Belgrad și încearcă fasolea cu ciolan și ceapă.

vin, miere, popas, serbia (3)

Dansează până în zori în Zemun, cartierul fărădelegilor din Belgrad – Restaurant Reka – pe malul Dunării, cu mâncare proaspătă și muzică live ce ridică clienții la dans în fiecare seară. Important: ai nevoie neapărat de o rezervare, altfel nu ai nicio șansă să prinzi un loc.

Unde te cazezi în Belgrad: Hotel Excelsior 3* – central – am stat acolo în urmă cu trei ani și nu am avut nimic să-i reproșez.

Metropol Palace 5*hotel business scorțos și întunecos. Nu îl recomand decât dacă mergi în vreo delegație și îți plătește firma.

Ziua 5 – Belgrad

Descoperă Belgrad – capitala Serbiei și vizitează Memorialul lui Tito, Biserica Sfântul Sava, oprește-te în parcul imens Topcider. Deși Beograd înseamnă Orașul Alb (numele i se trage de la culoarea cetății Belgradului de pe vremuri), acum i s-ar potrivi mai degrabă numele de Oraș Verde. Nu am mai văzut o capitală europeană, un oraș atât de mare, cu peste 2 milioane de locuitori, cu atât de multe spații verzi, parcuri atât de mari încât poți să călărești pe potecile sale, insule și păduri dese cu trasee de promenadă.

Unde mănânci în Belgrad: Mala Fabrika Ukusa – un restaurant minunat cu o terasă extraordinară. Cere Slatka alhemija pentru o surpriză de neuitat.

belgrad, serbia (3)

Vizitează Cetatea Belgradului (și Parcul Kalemegdan) care se află aici de peste 7000 de ani, timp în care a fost cucerită de 77 de ori. Aici poți să vezi Muzeul Militar, Observatorul, Pavilionul de Arte, Grădina Zoologică și multe locuri pentru plimbare și leneveală. Priveliștea din cetatea asupra Dunării și a râului Sava este minunată.

belgrad, serbia (16)

Descoperă Skadarlija – cartierul boemilor din Belgrad. Skadarska e o stradă magică unde pe vremuri se adunau artiștii sârbi și din lumea întreagă ca să petreacă până în zori. Unii petreceau atât de multe nopți aici încât chiar și-au cumpărat case pe Skadarska ca să fie cât mai aproape. Atmosfera nu s-a schimbat cu mult între timp, kafanele (cârciumile tradiționale) încă arată la fel, muzica e tot de dor și jale, mâncarea e grea și consistentă, numai bună pentru valurile de vin și dunja care curg până dimineață.

Restaurant recomandat pe Skadarska: kafana Sesir Moj

belgrad, serbia (4)

Ziua 6 – Topola, Oplenac, Belgrad

Orășelul Topola este la 80 de kilometri de Belgrad. Vizitează biserica Sfântul Gheorghe din vârful Oplenacului, deasupra Topolei. Biserica este spectaculoasă din toate punctele de vedere și nu trebuie să fii o persoană religioasă ca să rămâi cu gura căscată atunci când o vezi. Acoperită cu marmură albă în exterior și cu mozaicuri colorate făcute din peste 40 de milioane de pătrățele în 15 000 de nuanțe, biserica adăpostește mormintele regilor Alexandru, Alexandru I, Regina Maria și familia regală Karadjordjevic. Față în față cu biserica se află casa de vară a familiei regale care este acum muzeu-galerie.

DSC08613

Cum regiunea este bogată în vii cu struguri gustoși și vinuri bune, îți recomand să oprești la Domeniul Vrbica (Vârbița) pentru o degustare dar și pentru prânz. Priveliștea este incredibilă. Restaurant recomandat: Tarpos de la Domeniul Vrbica

vrbica, serbia (4)

Descoperă Arandjelovac – orășel înființat pe vremea Cneazului Milos, este astăzi recunoscut pentru Stațiunea Balneară Bukovička Banja și izvoarele de apă minerală. Lângă această zonă de tratament se află Palatul Vechi (fost reședință de vară a dinastiei Obrenovic) și un parc imens presărat cu sculpturi realizate de artiști din întreaga lume.

Unde mănânci în Arandjelovac: Restoran Aleksandar

DSC08652

Din punctul meu de vedere, viața de noapte din Belgrad este cu multe peste multe alte orașe europene din mai multe puncte de vedere: ai foarte multe opțiuni, la orice oră din noapte găsești o mulțime de localnici care se distrează în cluburi ori stau la povești în pub-uri, este un oraș foarte sigur (au o rată a criminalității scăzută) și am simțit-o pe pielea mea în fiecare noapte petrecută în Belgrad.

Restaurant recomandat: Frida – pe malul râului Sava, în rând cu multe alte restaurante-cluburi faimoase, în Frida găsești în fiecare seară muzică live, lume multă și voie bună.

belgrad, serbia

Ziua 7 – leneveală pe insula Ada Ciganlija

Eu mi-am petrecut ultima jumătate de zi pe insula de pe râul Sava – Ada Ciganlija. Acesta este locul preferat al familiilor cu copii dar și al tinerilor. Cu câteva terase, plaje încăpătoare cu pietricele și apă limpede, belgrădenii își petrec aici weekend-urile pe plajă ori la o cafea pe terasă.

* Bea o cafea la Sunset Caffe și bucură-te de ultima porție de Serbia.

ada ciganlija, belgrad (3)


Învață câteva cuvinte în sârbă!

 • Bună dimineața! = Dobro jutro! (de cele mai multe ori, j-ul se pronunță i în sârbă)
 • Bună ziua! = Dobar dan!
 • Bună seara! = Dobro veče! (se pronunță „Dobro vece!”)
 • Noapte bună! = Laku noć! (se pronunță „Lacu noci!”)
 • Poftă bună! = Prijatno! (se pronunță „Priatno!”)
 • La revedere! = Zbogom! sau Zdravo! (mai folosit)
 • Noroc! = Živeli! (se pronunță „Jiveli!”)
 • Mulțumesc! = Hvala!
 • Camere/cazare = sobe

© Foto by TravelGirls.ro cu Sony A5100 cu obiective 18-200 și 16-50.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

7 COMENTARII

 1. Great website! I’ve been to Belgrade a few times now but haven’t seen nearly as much as you two. You’ve giving me some good ideas and things to see when I return to Belgrade. Excellent pictures as well!

 2. La „lenevește pe…” ai un typo: „consururi” în loc de CONCURSURI.
  La ziua 6, cred că titlul corect ar fi Topola, Oplenac, Aranđelovac.
  Cârcotaș, deh, ce să fac… 🙂 Felicitări pentru relatare! eu abia recent am reușit să închei de publicat povestea mea despre aceeași călătorie.
  Să ne revedem cu bine!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.