Ghid util pentru o vacanță cu autorulota

Cine nu a visat măcar o dată la o vacanţă lungă cât toată vara cu rulota sau autorulota în munți şi văi, la plajă ori poenițe însorite? O călătorie cu partenerul de viață, cu familia sau cu prietenii, fără prea multe planuri, cu opriri spontane şi peisaje de poveste la fereastră. Eu cu siguranță îmi doresc asta de ceva timp. Cu toate astea am amânat mult timp ideea în mare parte pentru că e vorba de o investiție mărişoară (câteva mii de Euro pentru o rulota şi câteva zeci de mii pentru o autorulotă) şi de un spațiu de parcare pe parcursul anului. Habar nu aveam că există un serviciu de închirieri autorulote în România, am descoperit asta de curând, de pe Facebook.

Firma din Bucureşti de la care am închiriat de curând o casă pe roți este printre puținele din România, dacă nu cumva singura care are o flotă serioasă şi care se promovează frumos în mediul online, cu fotografii bune şi poveştile clienților. Închirierea în situația asta mi se pare că e situația ideală: plăteşti doar cât o foloseşti şi scapi de înmatriculări, impozite, întreținere, reparații şi parcare. Nu am vrut să mă arunc prea mult cu capul înainte într-o călătorie lungă cu casa în spate pentru că ar fi fost prima dată şi nu voiam să risc: dacă nu e confortabil? Am închiriat aşadar o autorulotă Tessoro 494 de patru locuri doar pentru câteva zile în noiembrie şi am plecat la drum în România, prin Ținutul Secuiesc. Dacă ne place pentru câteva zile, plănuim un traseu mai lung la vară.

autorulota-romania-7

Pentru prima noapte în autorulotă am avut emoții. Eram în apropiere de lacul Sfânta Ana, afară era foarte frig, câteva grade sub 0, aveam un bebeluş în maşină şi nu ştiam încă dacă bateria pentru utilități ne va ajunge să ne încălzim până dimineață. În plus, la doar câțiva metri în pădure se auzea un pui de urs (am căutat pe Youtube nişte pui de urs ca să ne asigurăm că nu îl confundăm cu alt animal. El era şi sigur avea o mamă!). Bineînțeles, am fost mereu în siguranță în autorulotă şi mi-am imaginat mereu că dacă rămânem fără baterie, o luăm din loc. Bateria secundară, adică cea responsabilă pentru utilități, se încarcă în mers, ca orice altă baterie de maşină.

autorulota-romania-63

Totul a mers însă perfect, am avut căldură berechet toată noaptea şi am putut să ne odihnim în cele două dormitoare ca boierii. Bine, eu mai mult m-am uitat la stele prin fereastra imensă de deasupra patului. Tessoro 494 are 2 dormitoare: unul pe bune şi unul pop-up ce coboară din tavan peste zona de living, toaletă, duş, bucătărie, masă mare cu canapea, frugider, prize, port-uri USB, zici că am închiriat o garsonieră pe Airbnb lângă lacul Sfânta Ana. Dimineață ne-am trezit cu o privelişte superbă spre Miercurea Ciuc, perfectă pentru o cafea fierbinte în natură. Peste câteva zile, a venit iarna peste toată țara şi din nou mulți au fost prinşi pe nepregătite. Din păcate am văzut pe şosele multe accidente cauzate de cauciucuri de vară şi viteză neadaptată la vreme. Până să vină zăpezile am ajuns cu autorulota la Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoş şi în Cheile Vîrghişului din munții Perşani unde am dat de oameni foarte simpatici care ne-au primit să campăm pe terenul lor şi ne-au dat indicații prețioase. Am avut cauciucuri noi de iarnă, rezervorul plin şi bateriile încărcate când am plecat la drum înapoi spre casă pe viscol aşa că am putut să ne bucurăm de iarnă fără probleme, la căldură.

autorulota-romania-20

Avantajele unei vacanțe cu autorulota

Există oameni care fac din călătoriile cu autorulota un stil de viață, mai ales prin vestul Europei. Am văzut în Germania, Austria, Elveția, Franța campinguri cu sute de autorulote campate şi multă veselie în jurul lor. În general am văzut familii care preferă să călătorească aşa, poate şi pentru că e mult mai ieftin atunci când ai 2, 3, 4 copii. Totuşi eu cred că e mai degrabă despre farmecul unei vacanțe cu casa în spate pentru că poți să îți muți locul oricând doreşti, toată lumea e aproape şi trebuie să te organizezi într-un spațiu restrâns dar foarte bine eficientizat – chestiuni care de obicei ajută la o conectare mai bună între oameni.

 • Mobilitatea – poți să te muți de colo-colo oricând, fără rezervări făcute înainte.
 • Prețul – costul închirierii pentru o autorulotă de 4 persoane este mai mic decât costul pentru cazarea într-un apartament ori în două camere, mai ales în Europa. Pentru călătorii mai lungi de două săptămâni, se aplică reduceri. Vezi tarifele de închiriere autorulote.

#colindamromania #lakeview #tinovulmohos #romaniamagica #travelgirlsro #dametraveler #autumncolors #romaniamagica #travelgram

A photo posted by Narcisa Suruianu (@narcisaiuliana) on

 • Confortul – o autorulotă bine echipată are de toate: paturi confortabile, frigider, aragaz, chiuvetă, apă caldă, toaletă, duş.
 • Legislația din România – rulotele şi autorulotele sunt încadrate ca autoturisme deci staționarea este staționare, nu campare. Prin urmare, poți să oprești peste noapte oriunde îți permite legea să opreşti maşina.
 • Toaleta şi apele reziduale se pot deversa în condiții decente şi igienice în orice toaletă ori canalizare, nu ai nevoie de pompe speciale.

autorulota-romania-42

 • Priveliştea – autorulota pe care am avut-o noi (Tessoro 494) are ferestre pe tavan prin care poți să te uiți la stele toată noaptea. Loved it!
 • Farmecul – sunt momente foarte faine într-o astfel de călătorie, trebuie să încerci.
 • Se conduce uşor – ditamai hardughia ar putea părea înfricoşătoare pentru anumiți şoferi dar se conduce foarte uşor. Atât timp cât te uiți în oglinzi şi iei curbele larg, totul merge bine. Poate că la anumite parcări mai complicate necesită ajutorul cuiva de afară.
 • Suport de biciclete
 • Veranda mare retractabilă – nu am avut ocazia să o testăm pentru că a fost rece afară dar îmi imaginez că vara e foarte bună pentru serile lungi. În portbagajul autorulotei am găsit și masă mare cu șezlonguri.
 • Portbagajul mare – de fapt e imens şi poți să depozitezi acolo majoritatea bagajelor, pe lângă masa cu scaunele existente.

autorulota-romania-8

Partea mai puțin plăcută

Bineînțeles, astfel de călătorii nu sunt pentru toată lumea. Dacă eşti client fidel al hotelurilor de 4-5 stele, îți plac băile lungi în cadă şi împachetezi două geamantane mari într-un citybreak, probabil că autorulota nu e visul tău. Să ne înțelegem, autorulota nu e nici doar pentru cei care se plimbă doar cu rucsacul şi cortul în spate. Maşinăria pe care am avut-o noi arată foarte bine, e spațioasă şi are condiții de lux pentru o autorulotă. Ce-i drept, face parte din categoria Premium. Cu toate astea, e posibil ca anumite lucruri să te limiteze.

autorulota-romania-31

 • Duşul mic – deşi nu m-aş fi aşteptat niciodată la un duş într-o autorulotă, faptul că există e bonus. Cu apă caldă. Totuşi, cabina este foarte mică, nu văd cum ai putea să o foloseşti cu uşile închise, motiv pentru care nici nu am folosit-o. Soluție: în toate camping-urile de autorulote există duşuri.
 • Dimensiunea maşinii (7 metri și jumătate lungime) poate fi o piedică pe străzile înguste ori drumurile accidentate, mai ales în România. Cu toate astea, noi ne-am descurcat.
 • Confortul pasagerilor – regula zice că în timpul mersului, toți pasagerii din autorulotă trebuie să stea pe banchete, cu centurile de siguranță. Pe drumurile din România, lucrul ăsta mi s-a părut un pic inconfortabil. Pe locurile din față este însă minunat.

Ce trebuie să știi înainte să închiriezi o autorulotă

Ca să închiriezi o autorulotă de la Haff.ro trebuie să ai permis de conducere categoria B de cel puțin 2 ani şi vârsta de cel puțin 23 de ani. Ca la orice închiriere de maşină, trebuie să laşi o garanție de 500 de Euro (foarte mică în comparație cu valoarea maşinii şi alte comoanii de închirieri auto) ce se poate bloca pe un card bancar sau poți lăsa banii cash.

La preluare primeşti autorulota curată, cu rezervorul plin cu combustibil, butelia de gaz plină iar rezervoarele de la toaletă şi ape reziduale – goale. Bineînțeles, ca la orice altă închiriere auto, trebuie să aduci înapoi maşina aşa cum ai primit-o. Bineînțeles, nu vei putea face curățenie la modul profesionist dar se face apel la bunul simț. Noi am curățat aragazul, chiuveta, frigiderul, toaleta, câteva pete lăsate de bebeluş, am spălat pe jos – totul în maxim 15 minute.

autorulota-romania-27

Tot la preluare un angajat al firmei de închirieri îți face un instructaj pe care e important să îl iei în serios. Ai nevoie să ştii cum funcționează autorulota, fiecare buton, fiecare aparatură, măsuri de siguranță şi alte detalii. Întreabă orice dacă ai neclarități, nu vrei să pleci la drum cu nelămuriri.

Consumul mi s-a părut că a fost mai mult decât decent, mai mic decât mă așteptam pentru ditamai mașina. În 630 de kilometri, am avut un consum mediu de 10,7 litri la suta de kilometri. Dacă vrei să campezi în locuri sălbatice, nu în camping-uri, asigură-te că ai rezervorul plin și bateria încărcată. Același lucru e valabil și atunci când este posibil să ajungi în locuri aglomerate, cum e DN1 în weekend ori noduri de autostradă prin Europa. Și că tot veni vorba de Europa, poți să pleci cu autorulota de la Haff.ro afară din țară fără probleme. Cei mai mulți clienți ai lor fac asta.

Sfatul TravelGirls.ro: înainte de a pleca pentru prima dată cu autorulota într-o călătorie lungă, încearcă mai întâi experiența pentru o noapte sau câteva zile ca să vezi dacă-ți place, dacă îți este confortabil. Bineînțeles, e important să testezi și dacă totul funcționează regulamentar din punct de vedere tehnic.

Alte chestiuni tehnice:

 • autorulotele de la Haff.ro au asigurări CASCO;
 • dacă ieși din țară, nu uita să-ți faci și tu asigurare de călătorie;
 • noi am găsit și o mică trusă de scule dar poate că e util să iei cu tine și alte scule ce ar putea fi utile la drum;
 • pune în bagaj vase din plastic rezistente la eventuale căzături;

Camping-uri pentru rulote în România

În această primă excursie cu autorulota în România nu am oprit în niciun camping, am preferat zone cu priveliște faină, în natură, unde am primit acordul ranger-ilor să oprim peste noapte. Prin urmare, nu pot să recomand vreun camping anume. Totuși, am găsit câteva idei faine pe Internet: camping rulote. Dacă aveți voi recomandări de camping rulote în România, m-aș bucura dacă le-ați scris în comentarii, mai jos.

Camping-uri pentru rulote în străinătate

În străinătate, călătoriile cu autorulota sunt mult mai comune decât în România și, prin urmare, există mai multe camping-uri. Caută pe Internet camping-uri în zonele în care vrei să ajungi sau intră pe The best campsite in the world, poate te inspiră ceva.

Important: pentru rezervări în 2017 deja se găsește foarte greu disponibilitate pentru închiriere așa că dacă vrei să faci o călătorie anul viitor, rezervă din timp, cu câteva luni înainte. Am aflat însă de la Haff.ro că au în plan să-și mărească flota în curând.

Vezi condițiile de închiriere autorulote

O vacanță cu autotulota e un vis frumos care poate deveni realitate mai uşor decât îmi imaginam. Am avut emoții când am ieşit prima dată cu maşinăria din parcarea celor de la Haff.ro din Otopeni pentru că nu ştiam dacă o să putem vira la stânga în siguranță, am avut emoții în prima noapte la temperaturi negative pentru că nu ştiam dacă ne vor ajunge resursele să ne încălzim, am avut emoții la întoarcere pe viscol pentru că nu ştiam dacă vom rămâne pe şosea. Totul a mers perfect pentru că am folosit o autorulotă aproape nouă, fabricată în 2015, echipată corespunzător pentru iarnă şi perfect funcțională. A fost atât de confortabil încât până şi bebeluşul de 8-9 luni cu care am călătorit a fost fericit.

O autorulotă e pentru călătorii pe îndelete, slow travel îi zice mai modern. Maşinăria te obligă cumva să nu goneşti între obiective turistice ci să te bucuri de o cafea sub verandă în fața unei privelişti faine, de o seară la foc sub cerul înstelat, sub luna care se vede din pat prin ferestrele mari de pe tavan. Oamenii care călătoresc aşa sunt în general oameni buni şi ai ocazia să legi prietenii în camping-uri ori cu oamenii care se oferă să te găzduiască pe terenul lor ori să îți dea o priză în care să alimentezi bateria.

Vezi mai multe fotografii din interiorul autorulotei

____________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

15 COMENTARII

 1. Salut,
  foarte util articolul. chiar cautam sa facem asa ceva si nu stiam de unde sa o apuc. suntem o familie cu un copil de 3 ani si as dori sa inchiriez o autorulota pentru un circuit de vreo 3 saptamani in iulie/august prin romania/europa. Nu am mai inchiriat autorulote pana acum dar am dat si eu peste autorulotele Haff si mi se par un mic cam mari pentru ce avem noi nevoie. Ma gandeam ca una mai mica, de 2-3 persoane, e mai potrivita si ca Tessoro-ul de patru locuri e cam risipa de bani si de spatiu. Si voi tot 3 ati fost, v-ati fi putut descurca cu ceva mai mic?
  multumesc anticipat.
  Catalin

  • Buna! Noi am fost 4 adulti si un bebe, am incaput ok dar daca as pleca pentru mai multe zile, in 2 persoane (plus copil), as lua-o tot pe asta fara dubii. Ca sa dormim 4 adulti, 2+bebe au dormit in dormitor iar ceilalti 2 (me included) am tras din tavan peste living patul mobil, chestiune care ne-a limitat destul de mult.
   Iti recomand sa mergi in vizita la Haff si sa vezi autorulotele daca sunt disponibile ca sa iti faci o idee. Drum bun!

 2. Superb! Detinem si noi o rulota de putin timp si abia asteptam sezonul cald sa iesim cu ea. Unde sunt facute pozele de mai sus? Cele cu lacul? Multumim si abia astept noi postari legate de excursii cu rulota!

 3. FRumoasa reclama, nici nu va obositi sa raspundeti celor care doresc sa stie pretul…ei bine, costul este in jur de 130euro pe zi in sezon plus minus depinde, si sub 100e /zi in afara sezonului si vi se cere garantie 5-600euro.Deci 1000e in 7zile cel putin costa minunata rulota..Cu 1000e ma cazez la 5 stele allinclusive,mersi.

  PS:In mod sigur nu o sa fie publicat acest coment.

 4. Noi am închiriat o autorulota de la un centru de închirieri autorulote din Cluj ( https://melctravel.ro ). A fost super frumos, și considerăm că prețul a meritat din plin, am văzut Slovenia și Austria. Inspirația pentru a face acest pas a fost acest articol, mulțumim 🙂

 5. Articolul asta descrie exact toate sentimentele si in intregime toata experienta pe care am avut-o dupa ce am calatorit cu autorulota. Ai dreptate Narcisa, nimic nu se compara cu privitul stelelor prin plafonul camperului, iar diminetile sunt magice … ai vrea sa nu se mai termine.
  Intr-adevarul, pretul inchirierii nu e nimica toata, dar as mai face-o inca o data in fiecare vara 🙂
  Noi am inchiriat de la http://www.coolcamper.ro pentru ca nu am gasit dispnibilitate in alte parti, aici in Cluj. Recomand calatoria cu camperul si recomand cu caldura Coolcamper.
  Multumim Narcisa pentru felul in care ne incanti cu povestile din calatoriile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.