Perla Sulina, Delta Dunării: cazare de te lingi pe degete

O vacanţă în Delta Dunării înseamnă pentru mine mese cu pește dimineaţa, la prânz și seara, plimbări cu barca, pescuit, soarele care apune pe baltă, vânt în plete, leneveală, un strop de mișcare, ţânţari, seri răcoroase și măcar o bălăceală în toiul zilei. După câte o astfel de zi, tot ce-ţi poţi dori e o baie mare și curată în care să dai jos Delta de pe tine și un pat confortabil în care să te odihnești. Deși pretenţiile nu erau exagerate, căutarea pentru cazare în Sulina nu a fost lucru ușor. Cele mai multe pensiuni excelează prin kitsch, mare parte din ele au poze neconcludente, altele par pur și simplu dubioase. Doar vreo două sunau bine dar nu știam cum să aleg. Am sunat o prietenă localnică și mi-a recomandat fără să clipească Perla Sulina. „Au priveliște faină spre Dunăre și mâncarea e foarte bună.”, au fost cuvintele celor mai mulţi cărora le-am cerut recomandări. Câteva ore mai târziu aveam deja rezervarea pentru patru nopţi făcută prin email-ul de pe site. Pe catamaran, între Tulcea și Sulina, o localnică ne întreabă unde ne cazăm, îi zicem de Perla și scoate un „Bine, bine!” convins. Mai târziu, aceeași reacţie. Pe măsură ce ne apropiam de destinație, aveam și mai multe confirmări că am ales bine.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (29)

Perla Sulina pare că este cea mai bună variantă de cazare în Sulina. Pensiunea a fost deschisă în urmă cu 8 ani de către Dragoș Ioniţă, un tulcean pasionat de mâncare și de pescuit, și are oficial 3 stele. Comparând cu alte pensiuni de trei stele din România, pot să spun cu încredere că merită mai mult. De ce?

Camerele

În momentul rezervării am fost întrebată dacă vreau o cameră cu vedere la Dunăre sau în partea opusă, spre orășel. Am ales fără să respir prima variantă, auzisem că merită din plin. Când am intrat în pensiune, am văzut pe ușă cele 3 stele. Când am intrat în cameră, am văzut mai mult: spațiu liber generos, un hol încăpător, uși mari spre balconaș cu vedere la Dunăre, un pat king size mare cu lenjerii albe de hotel, noptiere, și mobilier ca într-un hotel serios de patru stele, frigider mic încastrat ca un minibar, televizor. Baia este la fel de mare, echipată cu prosoape, săpun și gel de duș. Camerele se închid cu o cheie ce are ca breloc o bucată mare dar ușoară de plută inscripționată pe care nu ai cum să o pierzi. Noi am ales să lăsăm cheia la recepție de fiecare dată când am părăsit pensiunea.

Perla Sulina are 14 camere: duble cu paturi matrimoniale, duble cu paturi twin și un apartament. Jumătate din ele au vedere la faleză, jumătate din ele sunt orientate către oraș. Pe parcursul celor 4 nopți petrecute acolo, s-a făcut curat în cameră și s-au schimbat prosoapele și lenjeria de două ori.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (3)

Priveliștea

Îmi place să aleg unități de cazare cu priveliște de fiecare dată când am ocazia iar vederea spre faleză și Dunăre de la Perla Sulina a fost unul dintre factorii decisivi. Speram să văd toată Dunărea, bărcile și vapoarele ce trec frecvent pe acolo dar salciile de pe faleză blochează un pic din vedere. Nu-i bai însă, imaginea e cu atât mai romantică. Chiar dacă este poziționată chiar pe faleză, iar pe sub balcon trece toată suflarea Sulinei, nu am avut în nicio seară ori dimineață problema gălăgiei. Cum se lasă seară, zona se liniștește, localnicii și turiștii petrecăreți aleg mai degrabă terasele de pe plajă pentru petreceri gălăgioase. Poate că la liniștea din camere ajută și tâmplăria din termopan bine instalată.

Pensiunea are două terase, una chiar la intrare și una peste alee, pe faleză. Mi-a plăcut că terasa de la intrarea are acoperiș retractabil și prelate transparente și foarte clare care se folosesc atunci când plouă sau bate vântul fără să blocheze priveliștea.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (31)

Mâncarea

Chiar dacă până la 18 ani nu am suportat să mănânc pește, de când am plecat din Galați și am început să mă plimb mai mult prin străinătate, la mare ori în Deltă, i-am dat de gust. De atunci, îmi plouă în gură de fiecare dată când aud de plachie, borș de pește, grătar ori icre bine făcute. Mâncarea la Perla Sulina nu a fost deloc departe de așteptări, de fapt le-a întrecut cu succes. Am mâncat cu drag pește făcut în sos, fript, pe grătar, chiftele de pește, icre proaspăt, crap cu varză (asta a fost o premieră!), frigărui de pește, salată cu pește marinat ori afumat. Pe lângă asta, orice masă e însoțită de un desert generos făcut în casă: plăcintă, checuri, prăjituri, clătite. Mâncarea de aici e gătită încet, în tihnă, de către bucătărese localnice, cu pește proaspăt prins peste zi și servit cu zâmbetul pe buze de personalul experimentat de acolo. Porțiile sunt imense, una fiind mai degrabă potrivită pentru două persoane.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (37)

Serviciile și atitudinea

Încă de când am pus primul pas pe terasa pensiunii, ne-a întâmpinat Dragoș, proprietarul pensiunii care este foarte implicat în buna funcționare a unității de cazare. Mai mult de atât, deși are o mulțime pe cap (nu e lucru ușor să administrezi o pensiune așa de mare cu restaurant), Dragoș reușește de fiecare dată să vorbească cu oaspeții săi, să le ofere informații și sfaturi, să asculte sugestiile primite, fără să deranjeze. Nouă ne-a facilitat închirierea unei bărci cu ghid pentru o excursie pe canale și la vărsarea Dunării în Mare, altfel nu am fi știut ce să alegem dintre toate ofertele afișate în port. Revenind la servicii, mi-au plăcut și domnișoarele care servesc la bar și restaurant: sunt foarte drăguțe, rapide și atente la preferințele clienților. După prima zi, știau deja ce preferăm să bem și că vrem desertul în cameră.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (13)

Ce faci în Sulina

 • Lenevește pe plaja sălbatică de la mare, e întinsă cât vezi cu ochii, cu nisip fin și alb iar drumul până acolo îl poți face cu un taxi local (10 lei călătoria), cu bicicleta (15 lei/zi) sau pe jos (vreo 20-30 de minute de mers).
 • Vizitează Muzeul Farului.
 • Închiriază o bicicletă și fă o plimbare pe străduțele din Sulina până la Mila 2. Primele două străzi paralele cu Dunărea sunt pietruite, celelalte sunt drumuri de țară.
 • Mergi la pescuit. Poți să vii cu undițele tale de acasă și să cumperi momeală de pe faleză.
 • Fă o excursie cu barca pe canale și până la vărsarea Dunării în mare, vezi farul vechi și farul nou. Neapărat!

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Pornind de la camere, condiții și facilități, continuând cu mâncarea delicioasă, poziția pe faleză și serviciile de calitate, Perla Sulina mi-a îndeplinit toate nevoile pe care le-aveam în această minivacanță în Delta Dunării. De fapt, mi-a depășit așteptările cu mult. Mi-a plăcut de asemenea și atitudinea proprietarului care este foarte interesat să îmbunătățească și să ducă această pensiune la nivelul următor. În plus, destinația în sine, Sulina, este surprinzătoare și plăcută din toate punctele de vedere: ai micile facilități ale unui oraș (bancomate, câteva străzi pietruite, magazine, terase frumos aranjate), ai Delta, ai plaja minunată la mare, ai satul autentic, pescarii, bărcile.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (12)

Ce nu mi-a plăcut

De când am plecat de acolo încerc să-i găsesc vreun minus aceste pensiuni și mi-e greu să pun degetul pe ceva. Unii ar spune că e scump, eu zic că are un preț corect comparativ cu oferta din zonă. Singurul lucru care m-a deranjat a fost drumul până în Sulina, dar asta nu are legătură cu Perla. Oricum, am găsit o soluție pentru data viitoare. Vezi mai jos.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (14)

Cum ajungi la Perla Sulina

Dacă alegi varianta clasică de transfer între Tulcea și Sulina, rezervă-ți o zi pentru dus și una pentru întors. Din București până în Tulcea faci în jur de 3-4 ore iar din Tulcea trebuie să iei o barcă până în Sulina pentru cei 71 de kilometri navigabili. Ai următoarele opțiuni:

 • Nava clasică: pleacă luni, miercuri și vineri la ora 13:30, biletul e 46 de lei, călătoria durează puțin peste trei ore. Mie nu mi-a plăcut deloc această navă pentru că merge foarte încet și este groaznic de murdară și învechită.
 • Catamaranul: pleacă marți, joi și sâmbătă la ora 13:30, biletul e 56 de lei, călătoria durează puțin peste patru ore. Deși am planificat excursia în Sulina în funcție de programul catamaranului, la retur am fost puși în fața faptului împlinit: catamaranul nu a venit la program și toată lumea trebuie să circule cu nava clasică.

Verifică programul și prețurile pe site-ul Navrom. Nu se fac rezervări telefonice ori online, biletele se cumpără de la casele de bilete de lângă autogară, intrarea din faleză, în ziua plecării, începând cu ora 11:00. Îți recomand să fii acolo din timp, chiar de la ora 11 și să îți ocupi un loc pe navă cât mai devreme pentru că de obicei sunt foarte aglomerate. Navele sunt trase aproape de autogară și semnalizate corespunzător.

 • Nava Rapidă: pleacă zilnic la ora 12:30 sau 13:00, biletul este 60 de lei, rezervările se fac (obligatoriu) telefonic la 0737259337 și 0720303893, călătoria durează în jur de două ore. Fă rezervarea cu cel puțin o zi înainte pentru că de obicei se ocupă locurile foarte rapid. Noi nu am reușit să prindem loc.
 • Bărci private: localnicii care oferă servicii de transport rapid și privat între Tulcea și Sulina pot fi găsiți ori la fața locului, ori pe grupul de Facebook La Ocazie Sulina Tulcea și retur. Biletul costă în jur de 60 de lei iar călătoria durează cel mai puțin, în jur de o oră.
 • Cu barca personală pe care poți să o acostezi la pontonul privat al pensiunii Perla Sulina.

Dacă vii de pe partea cealaltă a Dunării, barca „oficială” ce face transferul de pe un mal pe altul are stația la doar câțiva metri în stânga pensiunii. O trecere costă 1 leu și se face ori de câte sunt clienți.

Cât costă

În perioada aceasta (iulie 2015), camerele duble sunt 160 lei pe noapte iar dacă vrei să și mănânci acolo, ceea ce îți recomand cu tărie, costă 60 lei pe zi pentru demipensiune și 90 de lei pe zi pentru toate mesele. Varianta cu demipensiune e cea mai potrivită pentru cei care vor să se și plimbe. Vezi și tarifele pentru alte perioade aici.

perla sulina, cazare sulina, delta dunarii (8)

 • Aș mai merge? Da, deja am stabilit reîntoarcerea.
 • Aș recomanda celui mai bun prieten? Da, am făcut-o deja.

___

Citește mai multe despre Delta Dunării:

Notă: Am fost oaspeți la Perla Sulina în perioada 2-6 iulie 2015. Pentru rezervări, sunați la +40 754 200 300 și +40 722 715 254 sau scrieți pe contact@perla-sulina.ro.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

4 COMENTARII

 1. […] Să nu te aștepți să găsești cine știe ce mâncăruri în Sulina. Bineînțeles, poți să mănânci pizza și alte feluri de mâncare fără pește dar nu sunt extraordinare. Sulinenii știu să facă un lucru și-l fac bine: pește. Plachii, borșuri, grătare, rasol și tot felul de specialități, le găsești pe toate în Sulina. Noi ne-am cazat și am mâncat foarte bine la Perla Sulina – vezi aici impresii despre pensiune. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.