Cazare în Biertan: Review Pensiunea Unglerus

Visam de ani de zile să ajung la Biertan, satul săsesc de lângă Sighișoara cu probabil cea mai frumoasă panoramă, să am cazare într-o casă săsească de la la drum (Cum altfel? Toate-s la drum!), să urc pe dealurile din jurul satului la apus și poate, cine știe, chiar la răsărit pentru acea „golden hour„, să mă plimb printre zidurile bisericii fortificate și să beau suc proaspăt de mere din zonă. Distanţa de 340 de kilometri de casă și lipsa unor drumuri care să-mi permită să ajung acolo cu mașina în trei ceasuri m-au făcut să amân momentul câţiva ani, până la jumătatea acestei luni martie când am plecat de acasă încă de vineri dimineaţă ca să fiu sigură că ajung la timp. După cinci-șase ore, am ajuns în Biertan, un sat atât de liniștit și pustiu că aș fi putut să jur că am greșit adresa. Probabil că localnicii erau încă la serviciu în vreunul din orașele din apropiere ori prin fundul curţilor, la treburi gospodărești. Un lucru e cert, în extra-sezon (noiembrie-aprilie) Biertan e un loc lipsit de agitație, nu vezi picior de turist și, de cele mai multe ori, nici măcar picior de localnic. Poate doar petrecăreţii de la birtul din centru.

Ce este Unglerus

Unglerus este de fapt un complex turistic ce conţine trei pensiuni și un restaurant în centrul satului Biertan. E vorba de Pensiunea UnglerusPensiunea ThomasPensiunea Michael și restaurantul medieval Unglerus amenajat chiar pe colţul zidului cetăţii fortificate, în piaţa centrală din sat. În urmă cu aproximativ zece ani, proprietarii au transformat, una câte una, trei case săsești vechi de sute de ani în pensiuni pentru turiști. Eu am stat în cea mai veche sau prima deschisă, Pensiunea Unglerus dar pentru că erau libere și gazda a binevoit să dea curs curiozităţii mele, le-am văzut și pe celelalte. Toate trei au în comun câteva lucruri: camere mari, extraordinar de mari, printre cele mai mari pe care le-am văzut în călătoriile mele din toată lumea, mobilierul sau decoraţiuni din fier forjat și atmosfera medievală despre care detaliez mai jos.

cazare biertan, complex unglerus (46)

Dacă Pensiunea Unglerus în care am stat noi are mai degrabă stilul unui hotel, cu recepţie la intrare și camere aliniate de-a lungul unor holuri, celelalte două, Thomas și Michael, ce poartă numele foștilor proprietari, sunt construcţii mai mici ce-ţi dau pe loc impresia că ai intrat în casa unui localnic. Unul înstărit, să ne fie clar. Fiecare dintre pensiuni are mai multe apartamente decât camere duble, gândite pentru vacanțe lungi, de o săptămână. Gazda spune că în timpul verii, nemții vin în număr cel mai mare în vacanță în Biertan. Pe lângă aceștia, sunt și autocarele doldora de turiști străini ce opresc în Biertan ca să viziteze biserica fortificată și satul. Turiștii români vin în număr mic aici, din păcate.

cazare biertan, complex unglerus (27)

Rezervă un sejur în Biertan

Cum ajungi

După cum ziceam, am făcut cinci-șase ore între București și Biertan cu mașina pe ruta: București-Brașov-Feldioara-Pădurea Bogății-Rupea-Bunești-Criț-Saschiz-Sighișoara-Dumbrăveni-Biertan. Drumul e bun, nimic de reproșat, însă trece prin foarte multe localităţi, așa că limita de viteză îţi pune beţe în roate. Dacă aș mai face o dată aceeași excursie, aș prelungi-o pentru mai mult de două zile, ca să merite efortul. Satele săsești din colinele Transilvaniei merită o vacanţă de vară pe cinste.

Din DN14 în Dumbrăveni, dacă vii dinspre Sighișoara, trebuie să faci stânga spre Biertan. Intersecţia este marcată cu un indicator vizibil. De la șoseaua naţională mai sunt 8 kilometri până în centrul Biertanului, acolo unde se află și pensiunea Unglerus.

biertan, transilvania, romania (51)

biertan, transilvania, romania (52)

Rezervă un sejur în Biertan

Primirea

Deși e în centrul satului, nu am nimerit pensiunea din prima așa că am oprit la restaurantul Unglerus ca să întreb de rezervarea noastră și bine am făcut căci acolo am găsit un angajat cu care am făcut formalităţile de check-in și care ne-a condus apoi la pensiune și ne-a dat în primire camera, cheia de la cameră și cheia de la pensiune. Profesionalist, serios, rapid și la patru ace, ca la un hotel de patru stele.

Cum sunt camerele

Am avut o surpriză foarte mare când am intrat în cameră, aș fi zis mai degrabă că este o greșeală. Deși cerusem o cameră dublă, am primit Camera 4 (Apartamentul Unglerus) – un apartament imens cu tavan înalt, de 62 de metri pătraţi, cât apartamentul din București în care locuiesc. Acesta are două încăperi, o antecameră cu o canapea și două fotolii masive din piele, măsuţă de cafea și un birou și dormitorul în care am fi putut da o petrecere pe cinste. Patul este acel „pièce de résistance„, cu structură din fier forjat aurit tip baldachin. Șifonierul din lemn încrustat vopsit cu albastru pal și floricele pe care se văd urmele timpului a fost piesa mea preferată.

Fiind prima încăpere săsească în care am intrat vreodată, am avut dubii că aceasta este structura originală a casei. Nu-mi venea să cred ca oamenii de la ţară își construiau pe vremuri încăperi atât de mari. Am aflat însă de la Alina, gazda complexului, că acesta e specificul caselor săsești. Deși mulți dintre sașii ce locuiau în România erau oameni înstăriți, arhitectura săsească poate părea sărăcăcioasă, lipsită de podoabe și decorațiuni inutile.

cazare biertan, complex unglerus (10)

Apartamentul în care am stat pare a fi fosta cameră bună de la drum pentru că se află chiar deasupra intrării principale și are vedere la stradă și la cetatea fortificată. Deși mă temeam de zgomotul traficului, nu a fost cazul, sunt prea puține mașini care trec în weekend în martie pe aici, abia le numeri pe degete.

Unde mănânci

La jumătatea lunii martie, când am fost noi în Biertan, Restaurant Unglerus era singurul restaurant din zonă și se află la doar câţiva pași de pensiune. Cu o poziție cum nu se putea mai bună, chiar în zidurile cetății, restaurantul are o priveliște foarte faină spre piața centrală a Biertanului. Cu mobilier și decorațiuni medievale, spațiul e excelent pentru petreceri ori evenimente. Cred că am văzut cu coada ochiului și un altul, cu obloanele trase, e posibil să fie deschis doar vara, când vin turiștii. Tot la Unglerus am mâncat și micul dejun, inclus în preţul cazării: ouă ochiuri sau omletă cu diverse toping-uri, iaurt ambalat, pâine cu unt și gem de prune de casă, cafea ori ceai. Recunosc că aveam așteptări mari de la meniu, mi-ar fi plăcut să încerc la prânz mâncăruri specifice zonei, dar nu am găsit decât bine-cunoscutele rețete așa zis românești gătite bine și servite rapid și profesionist.

cazare biertan, complex unglerus (21)

În sat am găsit un singur magazin, chiar în centru, care e deschis doar până la ora 19:00. Ține cont de asta în cazul în care rămâi fără apă sau ceva de ronțăit. În caz de urgență, așa cum m-am trezit eu la 20:30, poți lua mașina până la drumul național unde chiar la intersecție pe stânga există un chioșc deschis până la ora 21:00.

Curtea

În spatele pensiunii Unglerus e o curte mare cu verdeaţă, leagăn și o mică livadă terasată unde poți să stai cât e ziua de lungă ori seara, după ce satul merge la culcare. Locul e înconjurat din toate părțile de pensiune, vecini și dealul din spate așa că este foarte liniștit, locul perfect pentru relaxare pe iarbă, printre floricele sau chiar mai sus pe deal, pentru o priveliște cu adevărat interesantă.

biertan, transilvania, romania (16)

Locul meu preferat: deasupra Biertanului

Am ajuns în Biertan datorită unor fotografii cu panorama superbă a satului și numai la asta mi-a fost gândul până am ajuns acolo. Am încercat să-mi dau seama din acele fotografii care e cel mai potrivit loc pentru o asemenea priveliște și am aflat întâmplător că este chiar dealul din spatele pensiunii Unglerus la care ai acces foarte ușor din curtea sa. În mai puțin de două zile am urcat de trei ori acolo, peisajul îți ia respirația (poate și de la urcat) și de fiecare dată am stat mai mult. De acolo de sus, Biertanul se transformă. Din satul liniștit în care nu se aude nici Pâs!, de sus am descoperit o comunitate vie, cu animale, cu forfotă, cu voce. Pentru că în arhitectura săsească, locuințele au ziduri înalte și porți masive la drum, nu știi și nu auzi nimic din ce se întâmplă în spatele lor. De sus, de pe deal, se aude absolut tot iar sunetul e reconfortant, mi-a adus aminte de viața la țară, de casele bunicilor. În tot timpul petrecut pe deal, am avut mereu deasupra capetelor câte trei-patru acvile țipătoare imense, specie protejată în această zonă.

biertan, transilvania, romania (42)

biertan, transilvania, romania (22)

biertan, transilvania, romania (23)

biertan, transilvania, romania (43)

Rezervă un sejur în Biertan

Ce vezi în Biertan și împrejurimi

Biertanul nu-mi pare a fi un loc în care să mergi cu harta ori listuța ca să bifezi obiective turistice. În afară de biserica fortificată, nici nu ai avea ce. Biertan este însă un exemplu de sat săsesc înstărit pe care-l vizitezi ca pe un muzeu în aer liber. Îți recomand mai degrabă să iei la pas ulițele și să te bucuri de aerul curat, de priveliști și de casele colorate. Am văzut și ușile ferecate ale Ecomuzeului regional Biertan pe care tare mi-ar fi plăcut să-l vizitez dar probabil că este deschis doar vara, când turiștii vin în număr mai mare în zonă.

biertan, transilvania, romania (50)

Despre celebra biserică fortificată din Biertan a mai povestit Loredana aici: 10 motive să vizitezi satele săsești anul acesta. În martie, când am fost eu acolo, biserica era închisă pe termen lung (noiembrie-aprilie) dar există pe ușa muzeului un număr telefon la care poți suna pentru un tur al bisericii. Condiția este să existe cel puțin cinci vizitatori plătitori. Din fericire am reușit să intru în cetate cu un alt grup.

biertan, transilvania, romania (34)

Cum Biertanul se află cumva în mijlocul colinelor Transilvaniei, opțiunile de plimbări în împrejurimi sunt nelimitate. Bineînțeles, atracția principală pentru mulți este Sighișoara, poate cel mai frumos oraș medieval din România. Cu toate astea, eu am fost mai interesată de satele săsești din zonă. Din Biertan, cu mașina, în câteva minute ajungi în Richiș, un sat de care auzisem în urmă cu doi ani de la Casele au suflet. Cu găini grase și cocoși țanțoși ce traversează nestingherite șoseaua, cu cai ce-și văd de drumul lor pe stradă, copii rumeni și mucoși ce bat mingea lângă biserica fortificată, Richiș pare a fi o altă comoară încă nedescoperită din sufletul Transilvaniei.

Citește și:

Vremea în Biertan

Am plecat din București pe o vreme tare urâtă, cu vânt rece și ploaie, și o prognoză meteo pesimistă pentru tot sfârșitul de săptămână în zona Sighișoarei. Am avut parte însă de vreme bună și soare, o fi de vină depresiunea în care se află Biertan, ferit de norii ce circulau în jur în acele zile. Oricum, ia cu tine întotdeuna o haină călduroasă și impermeabilă când pleci la drum, nu se știe niciodată când ai nevoie de ea.

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Panorama. De obicei nu plec la drum cu așteptări mari dar de data asta, priveliștea de deasupra satului la care visam de atât timp a fost ca un vis împlinit. De fiecare dată când îmi amintesc de weekend-ul petrecut în Biertan, vizualizez instant peisajul din curtea pensiunii Unglerus. Fie și doar pentru atât, merită să ajungi acolo măcar o dată în viață.

Accesul la dealul din spatele pensiunii. Pe lângă poziția centrală, poate cel mai bun atu al pensiunii este accesul la dealul din spate, cel mai bun loc pentru o drumeție scurtă, un picnic și fotografiat.

Camerele mari. Imense chiar. Toate camerele din toate cele trei pensiuni din complex sunt imense, ai loc să îți faci exercițiile de gimnastică, să dansezi, să lași copiii să se joace în voie, să… orice.

Șifonierul pictat. Într-o atmosferă sobră cu încăperi mari, mobilier și decorațiuni din fier forjat, șifonierul din lemn pictat cu motive naturale din cameră mi-a plăcut la nebunie, este ca o pată de culoare și de căldură.

Acces la WIFI. În restaurant, în pensiuni, pe hol, în curte există acces gratuit la WIFI care merge decent ceea ce pentru mine este foarte important.

Priveliștea. Pe lângă priveliștea din curte, mi-a plăcut la nebunie ceea ce se vede prin ferestrele fiecărei camere din Unglerus – satul și biserica fortificată.

 

cazare biertan, complex unglerus (49)

Rezervă un sejur în Biertan

Ce-i lipsește sau ce aș schimba

Abia la câteva zile după ce am revenit din Biertan, mi-am dat seama că toate lucrurile care nu mi-au plăcut ţin de specificul locului și al clădirilor. Deși îmi place ideea de a avea o cameră atât de mare și de înaltă, atmosfera (și temperatura) din ea poate fi rece. Dar nu e nimic ce nu se poate rezolva cu câteva decoraţiuni specifice și o activare a centralei termice cu câteva ore înainte se primirea oaspeţilor. De asemenea, instalaţia de apă pare a fi veche pentru că, deși funcţionează foarte bine, scoate sunete ciudate.

Cât costă

Mai puţin decât m-aș fi așteptat de la o cazare interesantă, cu specific săsesc și camere atât de mari. Camerele duble sunt 40 de Euro/noapte iar prețurile urcă până la 65 de Euro/noapte pentru apartamentele mari. Mic-dejunul este inclus.

Sfatul TravelGirls.ro

  • Nu uita să îți cumperi din timp apă, gustări și ce știi că ai nevoie în cameră, pentru că unicul magazin din sat se închide la ora 19.
  • Ia cu tine o pereche de bocanci ori încălțări sport comode pentru urcușul pe dealul din spatele pensiunii.
  • Pune în bagaj și o păturică pentru un picnic cu priveliște pe deal.

biertan, transilvania, romania (53)

  • Aș mai merge? Da, vreau să văd Biertan și în timpul verii dar aș sta la Pensiunea Michael, tot din complexul Unglerus, care arată mai bine decât pe Booking.com.
  • Aș recomanda celui mai bun prieten? Da, mai ales celor cu copii, care apreciază camerele mari și locațiile centrale.

® Fotografii by TravelGirls.ro cu Sony a5100

Notă: Am fost oaspeți la Pensiunea Unglerus în perioada 13-15 martie 2016. Pentru rezervări, intră pe www.biertan.ro, scrie pe office@biertan.ro sau direct pe Booking.com.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.