Cazare in Alma Vii într-o casă săsească recondiţionată

„Omul sfințeşte locul” nu e doar un clişeu răsuflat ci un principiu pe care se bazează turismul, cred eu. Oamenii sunt cei care dau suflet unui loc, fie că e vorba despre o piață, un oraş, o cârciumioară, o cazare sau alte servicii pe care le cumpărăm în vacanțe. Degeaba ai infrastructură și condiții de multe stele dacă primirea, atitudinea și serviciile sunt proaste. Ideal ar fi să le ai pe toate, eu la asta visez. De multe ori trecem cu vederea scăpări ori găsim înțelegere de dragul gazdelor. Ajungem acasă şi ne amintim figura celui care ne-a întâmpinat, povestea pe care a zis-o în timp ce ne-a mai turnat un pahar de vin, noaptea în care ne-am întins la poveşti, melodia pe care a pus-o cât am aşteptat sau lacrima care i s-a scurs pe obraz la despărțire. Călătoriile fără oameni sunt doar plimbări besmetice prin pustiu, ei sunt cei care spun povestea fiecărui loc, prin ei merge mai departe tradiția, chiar dacă e tocită de vreme, e şi normal să se întâmple aşa.

Când spun Alma Vii, mă gândesc pe loc la familia Iacob care are grijă de cele două case de oaspeți din centrul satului săsesc ce au fost renovate și introduse în circuitul turistic de către Fundația Mihai Eminescu Trust: Alma Vii 104 și Alma Vii 108 Reveria. Pamela Iacob și soțul său sunt doi oameni ce au avut toată viața funcții importante în capitală și s-au retras de câțiva ani în sudul Transilvaniei pentru o viață liniștită, cu mai mult sens. Ei sunt gazdele oaspeților care ajung în sat și ei ne-au întâmpinat și au avut grijă și de noi în luna mai a anului trecut pentru un weekend prelungit ce mi-a rămas la suflet.

Ce este Alma Vii 104

Alma Vii 104 este casa de oaspeți în care am stat pentru 2 nopți, în satul săsesc Alma Vii. E o fostă casă săsească ce a fost recondiționată cu grijă de meșterii Fundației Mihai Eminescu Trust. Se află pe strada principală, față în față cu biserica fortificată, și are o curte lungă plină de plante. Casa este țărănească, mi-a amintit cu drag de bunici, are două dormitoare, un hol mai mic și unul mai mare, o bucătărie și o terasă. Recondiționarea i-a adus și câteva facilități extrem de utile pentru turism: două toalete utilate, câte una pentru fiecare dormitor, și o centrală termică excelent mascată în interiorul sobei cu plăci colorate de faianță. În luna mai, noi nu am pornit centrala dar a fost destul de rece încât să facem focul în sobele din dormitoare – ce plăcere să dormi când auzi cum trosnesc lemnele!

Casa se închiriază doar integral, pentru maxim 4 adulți, deși cred că dacă sunt și copii mici, nu-i o problemă.

Primirea

Pentru că în sat nu prea este semnal pentru telefonia mobilă, am comunicat cu gazda de dinainte să ajungem, sunând pe linia fixă. Am anunțat din Făgăraș că venim ca să ne aștepte cu masa. Vocea de la telefon era atât de caldă și primitoare că puteam să jur că am greșit numărul și am sunat de fapt la vreo mătușă de-ale mele care și-a pierdut vorba moldovenească. Despre apusul superb pe care l-am prins când am intrat în sat, despre copiii de pe uliță am mai povestit aici: Am descoperit ce căutam în Transilvania: Alma Vii

Cum sunt camerele

Eu m-am simțit în casă ca în camerele alea bune de la bunici. La Alma Vii 104, cele două dormitoare pregătite pentru oaspeți au fost pe vremuri „casa bună de la drum”, aș putea să bag mâna-n foc pentru asta. Camerele sunt curate, răcoroase în timpul zilei, luminoase și foarte simple, ca la țară. Totuși, câteva detalii fac diferența: lenjeria albă de pat foarte bună, saltelele și pernele excelente (prietena mea care ne-a însoțit a căutat eticheta pernelor ca să își cumpere la fel pentru acasă), sobița metalică (godinul) și baia „ca la bloc”. Bucătăria are intrare separată și e chiar și mai rustică dar e utilată cu tot ce-i trebuie. Totuși, nu aș prăji un ou acolo când știu ce mâncare bună face Pamela Iacob la Alma Vii 108, la câțiva pași distanță.

Curtea e foarte spațioasă iar noi am parcat cele 2 mașini în interior fără probleme.

Unde mănânci

Fără îndoială, la Alma Vii 108, găsești acolo o experiență culinară în adevăratul sens al cuvântului. Gazda a luat rețete și ingrediente locale și le-a modificat un pic după chipul și asemănarea sa. Iar omul ăsta e un om frumos!

Mâncarea nu e însă totul. În primul rând, gazda face o treabă minunată cu contextul în care mănânci, fie că e vorba de sala din interior sau mesele din grădină, atmosfera este exact ce trebuie: un pic tradițională, un pic boemă dar și elegantă în același timp. În surdină se aude muzică veche bună, farfuriile, tacâmurile încrustate spun fiecare câte o poveste, lumânările se scurg în vase colorate, vinul curge în pahare cu picior iar peste drum se vede biserica fortificată. Poate că am avut noroc de un weekend bun, poate că am fost cu cine trebuie, poate că s-au aliniat planetele dar am impresia că am fost în Țara Minunilor acolo și nu exagerez cu nimic.

Problema e că niciunul nu ne amintim cât am plătit pentru mese, au fost două zile de pensiune completă pentru 4 adulți, am primit nota la final, știu că mi s-a parut puțin, am vrut să las o sumă mai mare și diferența mi-a fost refuzată frumos. Eu zic că e semn bun. Dacă nu ar fi așa departe, m-aș intoarce la masă acolo în fiecare weekend.

Later Update: am găsit prețurile pe site-ul oficial: mic dejun – 5 Euro, prânz – 11 Euro, cină – 11 Euro.

Cred ca Alma Vii 108 e singurul loc în care poți mânca în sat, dacă nu cumva a apărut ceva nou între timp (mira-m-aș). Nu e nevoie să te cazezi acolo ca să mergi masă, trebuie doar să faci rezervare și să găsești loc. Știu că vin acolo foarte mulți străini și e posibil ca vara să fie nevoie de o rezervare făcută cu mai mult timp înainte.

Ce mi-a plăcut cel mai mult

Weekend-ul în Alma Vii a fost pentru mine unul dintre cele mai frumoase în România și un exemplu excelent de urmat pentru agroturismul din România. Mi-a plăcut casa, poziția sa în sat, m-am odihnit foarte bine, am mâncat dumnezeiesc, m-am îndrăgostit de gazde și am avut unde să mă plimb în împrejurimi. Mi-a plăcut fiecare moment al acestei experiențe, aș repeta-o oricând și o recomand de fiecare dată prietenilor.

Ce-i lipsește sau ce-aș schimba

Dacă nu îți creezi așteptă nerealiste, o vacanță în Alma Vii poate fi o experiență memorabilă, pentru mine așa a fost. Cineva mi-a atras atenția însă că a fost la câteva luni după mine la Alma Vii 104 și a simțit miros de mucegai în casă. E posibil să fi apărut vreo problemă cu umezeala între timp sau e posibil ca oaspeții să nu fie obișnuiți cu o casă țărănească. Când am fost eu, nu am avut nicio problemă. De fapt, din pozele noi de pe pagina de rezervări, pare că s-au făcut îmbunătățiri.

Cât costă

Foarte puțin! 25 de Euro pe noapte pentru toată casa cu două dormitoare. Adică 12,5 Euro de cuplu. Adică sub 30 lei de persoană! E un preț corect pentru condiții dar foarte mic pentru experiența în sine de a dormi într-o casă săsească cu o priveliște așa de frumoasă și gazde bune de pus pe rană. Pentru rezervări, intră pe: Alma Vii 104 și Alma Vii 108 Reveria.

Cum ajungi și ce vezi în împrejurimi: citește Am descoperit ce căutam în Transilvania: Alma Vii

Sfatul TravelGirls.ro

  • Nu uita să îți cumperi din timp apă, gustări și ce știi că ai nevoie în cameră, pentru că unicul magazin din sat se închide la ora 19.
  • Ia cu tine o pereche de bocanci ori încălțări sport comode pentru urcușul pe dealul din spatele pensiunii.
  • Pune în bagaj și o păturică pentru un picnic cu priveliște pe deal.

***

Notă: Am fost oaspeți la Alma Vii 104 în perioada 20-22 mai 2016. Pentru rezervări, intră pe Alma Vii 104.

Narcisa

De peste șase ani scriu despre călătorii pe TravelGirls.ro, călătoresc și lucrez în Comunicare în turism numai pentru proiecte care-mi plac. Sunt dependentă de ieșirile din oraș, îmi place confortul unei cazări cu o priveliște bună dar și cerul înstelat ce se vede din ușa cortului. Plec oricând de acasă pentru munți, mâncare, snorkeling, sate ori case de oaspeți și îmi place la nebunie Instagram.
Narcisa
bestvalue.eu

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.