Prejudecăți despre Uzbekistan

Când mi-am anunțat prietenii că plec în Uzbekistan, aproape toți au început să-și facă griji pentru mine. Chiar dacă nu e o țară cunoscută printre români, Uzbekistan poartă o reputație nu tocmai bună și corectă. Se spun vrute și nevrute despre această țară din Asia Centrală, cele mai multe dintre ele fiind doar idei preconcepute inventate în necunoștință de cauză. După călătoria mea prin Tashkent, Khiva, Bukhara, Shahrisabz, Samarkand și deșertull Kyzyl Kum, am aflat pe propria piele că niciuna dintre aceste prejudecăți nu e adevărată:

„Nu e o țară sigură”

Din nu ştiu ce motiv, cei mai mulți oameni cred că e periculos să călătoreşti în Uzbekistan. Nimic mai fals. În roadtripul meu prin aproape toată ţara, nu m-am simtit nici măcar o secundă în pericol, indiferent de oră. E drept, am fost mereu într-un grup de 5 persoane și cu ghid dar oricum nu am observat nimic dubios. Am intrebat atât ghidul cât și localnicii și toți au afirmat că Uzbekistan e o țară foarte sigură cu o rată a infracționalității foarte mică. Americanii au altă părere dar eu obișnuiesc să nu mă uit în gura lor. Dictatura neoficială din Uzbekistan implică un control foarte mare al populației dar și o situație financiară stabilă pentru toți locuitorii. Nu-ți face deci griji pentru siguranța ta acolo. Cel puțin, nu mai multe griji decât acasă sau în alte țări.

desert uzbekistan

„Mâncarea e proastă și simplistă”

Dacã te aștepți sã mănânci răbdari prăjite, lapte de capră și turte uscate în Uzbekistan, te înșeli amarnic. Bucătăria uzbecă este extrem de bogată în legume, preparate din carne, o mulțime de tipuri de supă și deserturi. Fiind chipurile o țară musulmană, uzbecii nu se înnebunesc după carnea de porc dar nu neapărat din cauza religiei ci mai degrabă din cauza temperaturii ridicate și a faptului că nu prea cresc porci. Pe primul loc e carnea de vită și apoi cea de miel pe care le gătesc într-un mod dumnezeiesc cu tot felul de condimente, ierburi și seminte. Ca să îți faci o idee, o masă tradițională uzbecă are în jur de 5 feluri de mâncare, la mesele festive servindu-se chiar și 7. În mod obișnuit, o masă incepe cu câteva tipuri de salată ca aperitiv, continuă cu o supă (cu tăieței, cremă, cu carne ori legume etc.), după care urmează un soi de foietaj cu varză ori carne (cuchvara, somsa). Când simți că nu mai poți, ți se schimbă tacâmurile și ți se aduce în față felul principal: pilaf cu carne (palov – mâncarea tradițională uzbecă) sau carne cu legume gătite în mai multe feluri decât îți poți imagina. Și fix când ești pe punctul de a striga Stop! (chiar dacă încă mai înfuleci pentru că nu te poți opri), vin deserturile și un ceai verde, mereu servit în cești fără tortiță și frumos decorate. Bucătăria uzbecă e departe de a fi sărăcăcioasă. De fapt, în topul meu personal, e în luptă strânsă cu cea turcească pentru locul 1.

„În Uzbekistan nu ai acces la Internet”

În realitate, în Uzbekistan am avut parte de mai mult Internet wireless și gratuit decât în orice altă țară europeană. În aeroport, în hoteluri, în cele mai multe restaurante și baruri, conexiunea la Internet e chiar bună și deschisă pentru oricine. Uzbecii sunt foarte dezvoltați din acest punct de vedere. Cei mai mulți dintre ei folosesc smartphone-uri de ultimă generație, canalele social media, ca niște oameni obișnuiți. Diferența stă în controlul informațiilor care circulă pe Internet în Uzbekistan. Din câte mi s-a spus, Whatsapp-ul este controlat de către KGB și orice poză ai încerca să trimiți astfel, ea trece mai întâi pe la provider-ul de Internet, e controlată și, dacă este acceptată, e dată mai departe către destinatar. Bineînțeles, există și site-uri și materiale blocate, materiale defăimătoare la adresa statului ori președintelui, materiale la care utilizatorii din Uzbekistan nu au acces.

copii uzbekistan

„Toate femeile sunt îmbrobodite”

Nici pe departe. În Uzbekistan am văzut mai puține femei cu batic pe cap decât în Turcia, de exemplu. De fapt, într-o săptămână, în turul meu prin Uzbekistan, nu cred că am văzut în total 10 femei cu burka. Oamenii se îmbracă obișnuit, doar în Bukhara cred că am văzut cele mai multe femei mai în vârstă care poartă rochițe înflorate lungi până peste genunchi și pantaloni din același material și model pe sub rochie, în stil indian. Ce au în comun femeile din Uzbekistan este gradul ridicat de kitsch: culori stridente, sclipici, aur, pietricele, poșete și telefoane lucioase și sclipitoare și dinți de aur.

„Toți uzbecii sunt musulmani tradiționali”

Total greșit. Anii pe care uzbecii i-au petrecut sub URSS și-au pus amprenta asupra religiei în sensul că aceasta nu este foarte pregnantă. Deși în mod oficial 88% dintre uzbeci sunt musulmani, în realitate în Uzbekistan nu vezi moschei la tot pasul, nu auzi muezinul chemând oamenii la rugăciune iar uzbecii sunt foarte toleranți cu toate religiile. Eu zic că ăsta e un lucru bun.

piata uzbekistan (2)

„E o țară comunistă și închistată”

Parțial greșit. Oficial, Uzbekistan este o republică prezidențială. Practic, regimul e unul dictatorial, în sensul că președintele centrează, populația dă cu capul, orice mișcare este controlată și înregistrată, granițele sunt oarecum libere, uzbecii nu au voie să se asocieze sub nicio formă cu străinii iar libertatea de exprimare are cu totul alte valențe decât cele cunoscute de noi. Unele opuse. Într-adevăr există acces la Internet dar e controlat, într-adevăr străinii pot intra în țara lor dar într-un mod foarte controlat, într-adevăr oricine are dreptul să facă afaceri și să producă bani dar „băncile” îți încasează banii zilnic pentru control. Uzbekistan nu e o țară comunistă așa cum probabil era România ci e o țară comunistă a secolului 21.

„Uzbekistan e în deșert”

Nu, deșertul (Kyzyl Kum) e în Uzbekistan. Întreaga țară are un relief foarte variat, de la munți stâncoși până la oaze de verdeață, de la deșert fierbinte până la plantații de orez. Principala ocupație și formă de venit a uzbecilor e agricultura, iar asta nu s-ar putea întâmpla într-un mare deșert.

harta uzbekistan

„E greu să obții viza pentru Uzbekistan”

Depinde ce înțelegi prin greu. Este posibil să obții viza pentru Uzbekistan. Cea mai simplă metodă de a face asta este să apelezi la o agenție de turism care să-ți rezerve și cazările. Astfel, tu stai acasă liniștit și agenția se ocupă de tot, cere aprobările de la statul uzbec și când totul e gata, primești pe email scrisoarea de recomandare. Cu aceasta și pașaportul zbori în Tashkent și numai în Tashkent Airport și îți iei viza on arrival. De viza mea s-a ocupat agenția locală Dolores Travel prin intermedierea Explore Travel din România. O altă variantă este să te deplasezi tu la cel mai apropiat consulat uzbec (în Istanbul) și să aplici cu o scrisoare de recomandare de la cineva din Uzbekistan (tot o agenție de turism), să aștepți etc. După ce obții viza din Istanbul, poți intra în Uzbekistan pe la orice punct de frontieră, cu mașina, tren, autocar. Mai multe detalii găsești aici.

„Turistele trebuie să se îmbrobodească”

Turistele trebuie să aibă bun simț. Nu există nicio obligație vestimentară în Uzbekistan așa că te sfătuiesc să-ți adaptezi ținuta la temperaturile ridicate (adică să te acoperi cu haine vaporoase, nu să te dezbraci mai mult) și la cultura țării. Nu e nimic greșit să porți pantaloni foarte scurți acolo dar eu personal prefer să nu atrag atenția mai mult decât o fac deja prin simplul fapt că sunt europeană. Singura moschee cu restricții vestimentare pe care am vizitat-o e cea din Bukhara unde ți se oferă la intrare șaluri sau fuste ca să te acoperi.

narcisa uzbekistan

Drumurile sunt proaste

Asta nu e o prejudecată, asta e o realitate. În Uzbekistan drumurile sunt proaste. E drept, în Tashkent (capitala) și pe cei 100 și un pic de kilometri de autostradă din deșert, asfaltul e bun dar în rest, valurile și gropile sunt greu de imaginat până nu le vezi. Și cu toate acestea, cu un microbuz micuț și un șofer priceput (mulțumesc, Farhad!), am reușit să străbatem aproape toată țara.

Citește mai multe despre Uzbekistan.

Partenerii pentru această călătorie sunt Explore Travel, Uzbek Tourism și Dolores Travel.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.

 

Narcisa
bestvalue.eu

9 COMENTARII

  • în mod oficial da, acum se numește National Security Committee, nu mai e sub conducere sovietică ci sub uzbeci. dar mulți dintre angajați sunt aceiași de dinainte de 90, au aceleași responsabilități, fac aceleași lucruri, sunt numiți de toată lumea kgb.

  • Din câte știu eu, nu poți obține viza fără o agenție de turism, nu poți închiria o mașină pentru că permisul de conducere european nu e valabil acolo iar transportul public e problematic. Așadar, dacă mergi în Uzbekistan pe cont propriu, să-mi zici și mie cum e că sunt curioasă. 😉

 1. Asa sunt oamenii cand nu cunosc si nici nu vor sa cunoasca..
  Aceleasi reactii le-am primit de la colegi cand le-am spus ca merg in..Serbia, Muntenegru si ALbania!! Nimic mai gresit, dupa ce am vazut tarile asta cred ca mie mi-ar fi mai frica sa merg in Romania :))

  Trecand peste asta, interesanta postare. Nu m-am gandit niciodata sa merg in Uzbekistan. Ma rog, mai departe de Turcia nici n-am ajuns, le iau asa, pe rand.

  Dar de acum cu siguranta va fi si Uzbekistanul undeva, pe wishlist 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.