Probabil că ați văzut cu toții celebrele filmulețe de pe Youtube cu traficul din India. Le văzusem și înainte să ajung în Triunghiul de Aur (sau Triunghiul Bermudelor pentru șoferi) dar nu mi-am imaginat că în realitate lucrurile stau chiar așa. Dacă în primele zile am închis ochii la fiecare intersecție și am așteptat accidentele la orice pas, încet-încet am început să înțeleg cum funcționează lucrurile în trafic pe așa-zisele străzi din India. Dacă Doamne ferește~! te bate vreun gând să conduci un vehicul în India, de orice fel ar fi el, cred că ți-ar fi utile sfaturile mele de mai jos. Acestea au fost emise în urma unei îndelungi observații și dezbateri alături de cititorii noștri care ne-au însoțit în India.
1. Numărul pasagerilor dintr-un vehicul care circulă în India se calculează în felul următor: numărul de pasageri înscris într-un eventual certificat de înmatriculare înmulțit cu 2 plus numărul la care te gândești acum minus 1.
2. În mod oficial, în India, mașinile au volan pe partea dreapta și se conduce pe partea stângă (ca în Anglia). Dacă însă nu te simți confortabil să conduci așa, e în regulă, poți oricând să mergi pe contrasens, mai sunt și alții.
3. Claxonul se folosește pentru a îi anunța pe ceilalți participanți la trafic ca ești în viață. Prin urmare, dacă respiri, claxonezi. Dacă te plictisești, claxonezi. Dacă ai o zi bună, claxonezi. Dacă vrei să schimbi banda ori direcția, claxonezi. Dacă vezi că scrie Blow Horn PLZ pe spatele unui camion, claxonezi, că așa e politicos.
4. Sub nicio formă nu folosi semnalizarea luminoasă, nu se cade s-o faci. Așadar, dacă vrei să anunți că faci stânga ori dreapta, claxonezi. Vor înțelege ei ce-ai vrut să zici. Cei mai hinduși decât Vishnu semnalizează cu mâna pe geam. Aceeași regulă se aplică și pentru faruri. Oricât de întuneric ar fi, nu le folosi, nu ai nevoie de ele, claxonează. Nu, nici stopuri nu-ți trebuie.
5. Cei mai importanți participanți la trafic în India sunt vacile. Nu e cazul să eviți motoriști, bicicliști sau Ganesha ferește! alte mașini sau pietoni. Dacă însă lovești o vacă pe autostradă, pe uliță sau în parcare, ia-ți adio de la agoniseală. Toată apa Gangelui nu-ți va mai spăla rușinea.
6. Dacă nu ai apucat să-ți faci sesiunea de yoga pentru că a trebuit să pleci rapid la drum pe bicicletă, nu-ți face griji. Poți să mergi pe două roți în poziție Lotus. Am văzut-o, funcționează, pe cuvânt de TravelGirl!
7. Dacă ai plecat la drum cu copiii și ai uitat jucăriile acasă iar aceștia se plictisesc în trafic (deși nu cred că te poți plictisi vreodată pe străzile din India), lasă-i să se joace la claxon. Nimeni nu-și va da seama.
8. Dacă mergi la piață într-o dimineață de sâmbătă și e atât de aglomerat încât nici nu poți să strecori până la taraba ta preferată cu carne, întoarce-te în parcare (glumesc, nu există parcare), ia-ți motoreta și câțiva prieteni pe șa, claxonează serios și fă-ți loc până la locul dorit. Nu vei ajunge mai repede dar e mai interesant.
9. Când ajungi într-o intersecție și vrei să schimbi direcția, oprește-te un pic într-un loc în care crezi tu că e mai Feng Shui și așteaptă până apar și alte mașini, tuktuk-uri, ricșe ori pietoni. Când ți se blochează complet calea, pornește în trombă spre ei. Ajută dacă închizi ochii pentru câteva secunde. În mod surprinzător, când vei deschide ochii, vei vedea că ai trecut de obstacole.
10. În afară de New Delhi, în India nu prea sunt indicatoare de trafic. Trebuie deci să te bazezi pe instinct ca să știi când să oprești, când să cedezi trecerea sau când ai prioritate. La fel de bine, poți să te bazezi pe zodie, poziția planetelor sau felul în care te-ai trezit dimineață.
11. Indienilor le place să împartă cu semenii lor așa că împart autostrăzile cu oricine: biciclete, ricșe, tuktuk-uri, vaci, turme de oi, camioane stricate și chiar și cele mai scumpe mașini. Toată lumea este bine venită pe autostradă, indiferent de sensul de mers.
12. Limita de viteză în India este relativă și prea rar menționată pe indicatoare. Dar nu-ți face griji pentru că nu vei putea depăși limitele legale din cauza gropilor sau a speed bump-urilor din asfalt.
13. Dunga aia albă de pe marginea drumului este acolo ca să-ți arate pe unde să conduci. Sub nicio formă ea nu delimitează benzile de mers pentru că nu există așa ceva. Prin urmare, încearcă să conduci exact pe linia aceea albă.
14. Dacă nu ai avut brad de Crăciun în copilărie, în India ai ocazia să recuperezi. Folosește toate ornamentele posibile și împodobește-ți mașina. Cu cât îți încarci parbrizul mai mult, cu atât te vor invidia mai abitir ceilalți participanți la trafic.
15. Cu o ricșă în India poți transporta orice și oricât: toată familia, baloți de paie, palmieri, saci cu mărfuri, un container cu zeci de cutii de pantofi, o bucătărie ambulantă și orice altceva îți trece prin cap.
Mi-ar plăcea să spun că acest articol este un pamflet sau o glumă și că nu trebuie luat ca atare. Dar nu pot. În India chiar așa se circulă.
Thanks, Mario, for the idea!
Acest articol face parte din seria de articole despre călătoria în India pe care am organizat-o alături de Explore Travel și în care am fost alături de cititorii noștri. Photo cu Sony Alpha 5100 oferit de Sony România.
__________________________________________________________
Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și abonează-te prin RSS la articole.
- Secretul nostru pentru vacanțe cu adevărat relaxante - 18 iulie 2019
- Cu bebel și cățel în Deltă: review Green Village Resort Sfântu Gheorghe - 1 noiembrie 2018
- Cât de mult ne ajută telefonul în vacanță în străinătate - 19 iunie 2018
[…] Faptul că filmulețele care circulă cu multe persoane într-un tuktuk nu sunt basme (am testat, într-un tuktuk întră lejer 7 persoane pe lângă șofer). Iar pe un motoscuter avem dovada vie că încap 7 persoane. Că au piețe de condimente, unde e […]