24 de lucruri despre Uzbekistan de la faţa locului

Primele impresii din Uzbekistan:

 1. Mulți uzbeci au mulți dinți auriți. Deși există bloggeri ori jurnaliști străini care cred că uzbecii își investesc averile în dinți de aur, localnicii spun că aliajul auriu e mai ieftin pentru o proteză ori pentru repararea unui dinte. Nu cu foarte mult timp înainte, cam aceeași era situația și în România. Diferența stă în faptul că uzbecii stau foarte bine la capitolul Dantură, fie ei și auriți.
 1. Străzile din Tashkent, capitala Uzbekistanului, sunt foarte late, pe model sovietic și de-a dreptul pustii. Rar vezi mașini parcate pe stradă iar ambuteiajele nu cred că există. Cele mai multe mașini de aici sunt Daewoo (Matiz și Cielo), Chevrolet și mini-microbuzele îngrămădite care circulau în orașele din provincie în România în urmă cu 20 de ani.
 1. Chiar dacă 88% dintre uzbeci sunt în mod oficial musulmani, cei mai mulți dintre ei nu sunt practicanți. Uzbekistan este o țară tolerantă pentru toate religiile iar acest lucru se vede și pe stradă: femeile sunt îmbrăcate în mod obișnuit, chiar și cu fuste scurte și umerii goi. Mai mult de atât, în instituțiile publice sunt interzise simbolurile religioase, deci femeile nu pot purta burka.Uzbekistan (2)
 1. Între Urgukench și Khiva există a treia cea mai lungă linie (funcțională!) de troleibuz din lume. Aceasta are 47 de kilometri.
 2. Fiind o țară cu mai multe nații, poți observa foarte clar diferențele fizice de la o regiune la alta. Dacă în capitală uzbecii au ochii migdalați și trăsături mongoleze cu fața rotundă, ten mulatru și statură destul de mică, spre Bukhara lucrurile se schimbă. Aici tadjicii sunt mai înalți, destul de slabi, cu fețe lunguiețe și ten măsliniu. Tot în Bukhara, cele mai multe femei se îmbracă precum indiencele, cu o rochie înflorată până peste genunchi și pantaloni din același material pe sub rochie. Sclipiciul, ștrasurile și culorile aprinse sunt la mare modă aici.
 1. Uzbekistan (8)
 1. Dacă în lunile iulie-august temperaturile trec de 50 de grade, iarna în Uzbekistan este extrem de friguroasă iar vântul puternic ce bate în zonă face ca cele -28 de grade să parcă ca -40.
 1. Multe femei folosesc în timpul zilei o umbrelă pentru a se proteja de soare. N-ar fi rău să ai și tu una la tine dacă vrei să te plimbi în miezul zilei. Oricum, să nu-ți lipsească din bagaj o eșarfă, pălărie sau șapcă pentru a-ți proteja capul de soare și căldură și ochelari de soare cu protecție UV.Uzbekistan (1)
 2. Deși e o țară destul de aridă cu ditamai deșertul în centrul său, agricultura este principala ocupație a uzbecilor. Fiecare sursă de apă este folosită și distribuită cu atenție prin șanțuri săpate, furtunele și stropitoarele fiind prea scumpe pentru ei. În apropiere de Urgunkench se cultivă chiar foarte mult orez, apa din subteran fiind foarte aproape de suprafață și din belșug.
 3. Din cauza apei din subteran, uzbecii din Khiva și împrejurimi nu-și îngroapă morții ci construiesc un fel de podium din ciment, îi îmbălsămează și îi acoperă cu un capac arcuit și destul de înalt de ciment. Mormintele sunt un soi de cavouri exterioare neînsemnate sub niciun fel, musulmanii considerând că este păcat să-ți scrii numele pe toate gardurile. În cel mai bun caz poți ști dacă este îngropat un bărbat dacă lângă cavou găsești un stâlp de lemn cu o bucată de lână agățată (simbolul bărbii) și poți ști că e o femeie dacă stâlpul este înfășurat în bumbac.Uzbekistan (9)
 4. Uzbekistan consumă doar petrol produs intern și exportă doar foarte puțin China. 1 litru de benzină costă 0,85 dolari. Oficial, motorina are același preț. Practic, aceasta se vinde în benzinării doar celor care sunt dispuși să ofere mai mult (de obicei 1 Euro/litru).
 5. Pentru a se căsători, un tânăr uzbec trebuie să aibă: în jur de 20-25 de ani, părinți care să aprobe nunta, părinți care să ofere 1000 de dolari în schimbul miresei și un cadou frumos ca s-o impresioneze pe aleasă la a treia întâlnire. Pe de altă parte, mireasa trebuie să nu depășească 26 de ani, să fie virgină și să accepte cadoul frumos de la a treia întâlnire.Uzbekistan (10)
 6. Dacă vrei să aștepți pe cineva la aeroport în Tashkent și Urgunkench, să știi că vei face asta afară. Ia-ți o umbrelă să te apere de soare.
 7. Nu ți-ar strica deloc să știi măcar câteva cuvinte în rusă. Aproape toți uzbecii o știu și mulți dintre ei chiar o vorbesc zilnic.
 8. Mâncarea tradițională în Uzbekistan este pilaful. Acesta nu lipsește aproape de la nicio masă, sărbătoare, ceremonie, nuntă-botez-înmormântare.  Rețeta diferă de la o casă la alta dar oricum este extraordinar de gustos. Conține orez, morcov, stafide, ouă de prepeliță, carne de miel ori vită, nuci, humus și condimente specifice locului.Uzbekistan (5)
 9. Uzbekistan este raiul vegetarienilor. Mare parte din mâncărurile lor se bazează pe legume, alune, semințe și fructe gustoase așa că dacă vrei să eviți carnea, ai de unde alege.
 10. Moneda națională este SUM iar rata de conversie oficială este de 2300 SUM pentru 1 dolar. Pe piața neagră (de la ghid, recepționer, cineva care știe pe cineva care știe pe cineva), poți lua chiar și 3000 SUM pentru 1 dolar. Oricum, poți plăti și cu dolari în cele mai multe locuri.
 11. Copiii uzbeci sunt demențial de drăguți. Cu fețișoarele lor rotunde și ochii mari îți zâmbesc pe stradă și te salută bucuroși că o pot face în engleză. Hello, madam! What’s your name?Uzbekistan (12)
 12. Un fel de mâncare la un restaurant obișnuit costă în jur de 3-5 dolari. Pentru o bere am plătit chiar și 7000-8000 SUM dar e posibil să existe și mai ieftin de atât, dacă studiezi cu mai multă atenție meniul. Un pachet de țigări e în jur de 1 dolar, 1 ceai e tot 1 dolar, cafeaua e în general foarte proastă (uzbecii nu-s băutori de cafea) așa că cere espresso sau cafea turcească atunci când ai ocazia. Costă 1-2 dolari, în funcție de locul în care o bei.Uzbekistan (11)
 13. Toate hotelurile în care am stat și pe care le-am văzut până acum au wifi gratuit. La fel și restaurantele.
 14. Toate hotelurile în care am stat și pe care le-am văzut până acum au cadă în baie.
 15. Khiva e un oraș care pare părăsit, doar 2300 oameni mai locuiesc astăzi în cetate și rar apuci să-i vezi pe străzi. Merită însă să-l vizitezi și să te plimbi seara pe aleile sale.Uzbekistan (4)
 16. Ca să străbați deșertul Kyzyl Kum din Khiva spre Bukhara sau invers, ai nevoie de un stomac bun ca să traversezi 100 de kilometri de autostradă plus 400 de kilometri de drum plin de valuri și gropi. Dacă știi că ai rău de mașină, ia-ți medicamentele la tine pentru că vei avea nevoie.
 17. Pâinea din Uzbekistan e cea mai bună pe care am mâncat-o până acum în călătorii. O turtă pufoasă și aromată cu ierburi și probabil unt ori grăsime, ea are mereu niște forme imprimate și nu lipsește nicicând de pe masa localnicilor.Uzbekistan (7)
 18. În fiecare hotel în care stai trebuie să lași pașaportul peste noapte la check-in pentru a fi înregistrat la poliție. La plecare, primești o hârtiuță “registratia” care atestă faptul că ai stat acolo. La ieșirea din țară trebuie să prezinți toate aceste hârtiuțe care să dovedească faptul că ai stat în fiecare noapte într-un hotel. Dacă nu le ai, primești o amendă iar ghidul și/sau hotelul intră în bucluc.

Uzbekistan (6)Citește mai multe despre Uzbekistan.

Partenerii pentru această călătorie sunt Explore Travel și Uzbek Tourism și Dolores Travel.

__________________________________________________________

Dacă vrei să fii mereu la curent cu destinațiile despre care scriem, intră în Gașca celor mai plimbărețe fete din România!
Urmărește-ne pe FacebookTwitter și abonează-te prin RSS la articole.
Narcisa
bestvalue.eu

3 COMENTARII

 1. Foarte fain articol! Felicitări! Cea mai mare bacnotă e ce de 1000 SUM, adică v-o 0,37 dolari 🙂 Am văzut oameni mergând cu plasa de bani la bancă ca să plătească rata. Toate maşinile îs pe gaz, benzina se vinde pe marginea drumului în flacoane (asta cel puţin pe porţiunea: Moinaq-Khiva-Buhara-Samarkand-graniţa cu Afganistan. Nu am fost în Tashkent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.